kpssdelisi adlı üyeden alıntı

Sağol paylaşım için daha önce okumuştum burayı yalnız soru işaretlerinin tamamını gidermemişti ;)

Cdn hakkında tam olarak öğrenmek istediğin nedir? Hangi amaç ile kullanmayı planlıyorsun. Cache sistemi dışında ve trafik denetimi dışında yapmak istediğin şeyi anlatırsan buradan daha kolay yardımcı olabilirim. Amacı dışında hiç bir işe yaramaz.

CDN: İçerik Paylaşım Ağı anlamına gelir. Bu anlam sunucu içerisinde yük teşkil eden resim, css, js vb dosyaları aynı anda birden fazla kişinin açması ve kullanması ile browser üzerinden sunucuya yansıyan yükü düşürür. Bu sayede farklı ülkelerde bulunan pop noktalarında siteniz cache altına alınır. Bu sunucuda bulunan trafiği düşürdüğü gibi aynı zamanda dosyalarınızda da güvenlik oluşmasına yardımcı olur. CDN kapalı bir cache kutusudur bu sunucuya girmek neredeyse imkansızdır. Ancak site içerisinde direk CDN'den değil de siteden okuttuğunuz bir dosya var ise o zaman işler değişiyor. Sonuç olarak CDN'in görevi dosya cachlemek ve bunu dağıtmaktır.

Hangi CDN daha iyidir dersen dünya'nın en iyisi bana göre tabiki Google başta olmak üzere Akamai'dir Akamai'den sonra CloudFlare profesyonel kullanım gelir. Bir çok CDN firması APİ üzerinden büyük firmalar aracılığı ile kurulmuştur aslında DÜnya'da CDN işini yapabilecek çok fazla kuruluş yok Amazon, Akamai, Google gibi firmaların browser tabanlı olarak daha hızlı sayfa iletişimi ve sayfa hızını arttırmak için geliştirdikleri ve piyasaya çıkardıkları bir yöntem. Sonuçta gelişen tenolojide kısırlaşan bazı şeyleri yenileyerek farklı servisler altında açıyorlar. Kullanmazsanız siz blirsiniz kullanırsanız da faydası olur kısmen. Bu arada Azure'u ve OVH'ı da unutmamak gerekir. CDN konusunda oldukça iyi firmalardan biri.