Buray Savas ANIL adlı üyeden alıntı

Cdn hakkında tam olarak öğrenmek istediğin nedir? Hangi amaç ile kullanmayı planlıyorsun. Cache sistemi dışında ve trafik denetimi dışında yapmak istediğin şeyi anlatırsan buradan daha kolay yardımcı olabilirim. Amacı dışında hiç bir işe yaramaz.

CDN: İçerik Paylaşım Ağı anlamına gelir. Bu anlam sunucu içerisinde yük teşkil eden resim, css, js vb dosyaları aynı anda birden fazla kişinin açması ve kullanması ile browser üzerinden sunucuya yansıyan yükü düşürür. Bu sayede farklı ülkelerde bulunan pop noktalarında siteniz cache altına alınır. Bu sunucuda bulunan trafiği düşürdüğü gibi aynı zamanda dosyalarınızda da güvenlik oluşmasına yardımcı olur. CDN kapalı bir cache kutusudur bu sunucuya girmek neredeyse imkansızdır. Ancak site içerisinde direk CDN'den değil de siteden okuttuğunuz bir dosya var ise o zaman işler değişiyor. Sonuç olarak CDN'in görevi dosya cachlemek ve bunu dağıtmaktır.

Hangi CDN daha iyidir dersen dünya'nın en iyisi bana göre tabiki Google başta olmak üzere Akamai'dir Akamai'den sonra CloudFlare profesyonel kullanım gelir. Bir çok CDN firması APİ üzerinden büyük firmalar aracılığı ile kurulmuştur aslında DÜnya'da CDN işini yapabilecek çok fazla kuruluş yok Amazon, Akamai, Google gibi firmaların browser tabanlı olarak daha hızlı sayfa iletişimi ve sayfa hızını arttırmak için geliştirdikleri ve piyasaya çıkardıkları bir yöntem. Sonuçta gelişen tenolojide kısırlaşan bazı şeyleri yenileyerek farklı servisler altında açıyorlar. Kullanmazsanız siz blirsiniz kullanırsanız da faydası olur kısmen. Bu arada Azure'u ve OVH'ı da unutmamak gerekir. CDN konusunda oldukça iyi firmalardan biri.


Değerli yorumlarınız için teşekkürler, bildiğim kadarıyla site ne kadar hızlı ise bunun geri dönüşleri birçok açıdan siteyi hızlandırmak için alınacak önlemlere değebilmekte. Yani cf kullanmadan atıyorum 100tl ile (miktar 50 olur 200 olur bilemiyorum) Bahsettiğiniz diğer firmalarıda aracı olarak kullanmadan bu CDN sistemini manuel kurabilirmiyim, nasıl kurarım?

Anladığım kadarıyla CDN olayı, site dosyalarını eş zamanlı olarak, farklı hızlı serverlarda bulundururak siteye gelen ziyaretçiler hangi servera yakınsa o dosyaları yakın olduğu yerden çağırttırıyoruz. Bunu Türkiyeden ve atıyorum Almanyadan hızlı kaliteli iki server alarak, htaccese (bu konuda hiçbir bilgim yok işte bu kısmını merak ediyorum) gireceğimiz bir kod ilemi ziyaretçileri yönlendiriyoruz hangi serverdan dosyaları kullanacaklarına?

Eğer sistem bu şekildeyse cdn'i profesyonel olarak yapan bahsettiğiniz büyük firmaları kullanmadan onlar kadar olmasa da siteden eskisine göre daha fazla verim alabileceğimiz, daha hızlandırabileceğimiz bir konuma getirebiliriz diye düşünüyorum. CDN aktif bir site ile aktif olmayan bir sitenin pek çok farkı olabilir diye düşünüyorum, arama motorlarındaki sıralamasından tutunda, ziyaretçi sayısından tutunda, reklam tıklanma oranlarının artmasına, ziyaretçilere daha hızlı bir ortam sağlayabileceğine, bazı saldırılardan koruyabileceğini çıkartıyorum bu çıkarımlar doğrumudur? eksikmidir? yani son olarak siteye 100tl yatırıp karşılığında bu bahsettiğim çıkarımları sağlayabilirsek bu cdn'i aktif etmeyi düşünebilirim. Yok çokta bir yarar sağlamaz, cdn aktif etmek için en az 1000tl gerekebilir vs. dersenizde gereksiz olur bu tabiki..