Sayfanın başlangıcında
ile session işlemini aktif etmiş olursunuz.
Bir session tanımlarken de;
şeklinde bir kod kullanılıyor.
Bir session üzerindeki değeri yazdırmak isterseniz kısaca
O ana kadar sakladığınız tüm sessionları yok etmek isterseniz kullanmanız gereken kod:
Sadece bir sessionu ortadan kaldırmak isterseniz de
Gelelim sorunuza, bir üye giriş sistemi yapıyorsunuz. Üye girişi yapmayan kullanıcıların ilgili sayfalara erişmesini istemiiyorsunuz. Basitçe bahsedeyim.
Kullanıcı giriş yapıp üyelik bilgileri veritabanından onaylandıktan sonra;
benzeri bir kodla kullanıcının id bilgisini (kullanıcı adı da olabilir) id sessionunda tutuyoruz. Yönetim paneli sayfanızın başına şunu ekleyin:
Bu sayede session değerine sahip olmayan kullanıcılar (yani giriş yapmamış kullanıcılar) için sayfa yüklenmeyecektir, dilerseniz bu kullanıcıyı giriş sayfasına atabilirsiniz. Unutmadan, kullanıcı çıkışı yapmak istediğinizde de
koduyla id sessionunu yok edebilirsiniz.
Bu en basit yol, çok daha kompleks sistemler de kurabilirsiniz tabi. Ben balık tutmasını öğretmeye çalıştım :)
session_start();
ile session işlemini aktif etmiş olursunuz.
Bir session tanımlarken de;
$_SESSION['isim'] = "Batuhan";
şeklinde bir kod kullanılıyor.
Bir session üzerindeki değeri yazdırmak isterseniz kısaca
echo $_SESSION['isim'];
yazmanız yeterli.
O ana kadar sakladığınız tüm sessionları yok etmek isterseniz kullanmanız gereken kod:
session_destroy();
Sadece bir sessionu ortadan kaldırmak isterseniz de
unset($_SESSION['isim']);
yazabilirsiniz.
Gelelim sorunuza, bir üye giriş sistemi yapıyorsunuz. Üye girişi yapmayan kullanıcıların ilgili sayfalara erişmesini istemiiyorsunuz. Basitçe bahsedeyim.
Kullanıcı giriş yapıp üyelik bilgileri veritabanından onaylandıktan sonra;
session_start();
$_SESSION['id'] = kullanıcıID;
benzeri bir kodla kullanıcının id bilgisini (kullanıcı adı da olabilir) id sessionunda tutuyoruz. Yönetim paneli sayfanızın başına şunu ekleyin:
session_start();
if (isset($_SESSION['id'])) {
echo "Hoşgeldiniz";
}
else {
die();
}
Bu sayede session değerine sahip olmayan kullanıcılar (yani giriş yapmamış kullanıcılar) için sayfa yüklenmeyecektir, dilerseniz bu kullanıcıyı giriş sayfasına atabilirsiniz. Unutmadan, kullanıcı çıkışı yapmak istediğinizde de
unset($_SESSION['id']);
koduyla id sessionunu yok edebilirsiniz.
Bu en basit yol, çok daha kompleks sistemler de kurabilirsiniz tabi. Ben balık tutmasını öğretmeye çalıştım :)
Peki sessionla değişken taşırken nasıl bir kod yazacaz?