Synergy adlı üyeden alıntı

bi dakka bi dakka 15 yaşındaki bi kardeşimiz için çok çok iyi bir girişim. bence yapabilirsin kaybedeceğin sadece broşür parası olur.

proje tutmasa bile kazanacakların:
1- web sitesi için uğraşırken birçok deneyim kazanacaksın bu sana teknik bilgi olarak geri dönecek.
2- broşür bastırırken dağıtırken çevrendekilerle sohbet ederek güzel bir sosyal ve ticari çevre kazanmış olacaksın.
3- yazın herkes abidik gubidik şeylerle uğraşırken sen bir deneyim yaşayacaksın.
4- 15 yaşında olumlu ya da olumsuz bir girişim deneyimi ticaret deneyimi yaşayacaksın. bu ilerde sana bazı kararlar almana sebep olacaktır.

önerilerim:
1- broşürü dağıtırken mutlaka ama mutlaka kapı kapı dolaşman , posta kutularına yerlere kapıların önlerine atarak bu iş olmaz.
2- çevrendeki eve servis yapan firmalara git onlardan yarım iste. benim broşürümü de verir misiniz de. çünkü senin müşteri portföyün onlarda olacak. misal pizzacı, misal damacana sucu.
3- broşürüne telefon da koy. herkes internetten sipariş vermez. telefonla senden yoğurt istesin ekmek istesin. farketmez. yoğurt + ekmek 4 TL'ye alırsın 5 tl'ye verirsin. o 1 lira da bahşiş verir zaten. belki bu durumda ekstra ücrete girmeyebilirsin.
4-müşteri memnuniyeti açısından 15 TL gibi bi sınır koyman sıkıntı olabilir. bırak yoğurt +ekmek alsın . çünkü en çok alınan o. sana patlıcan + kıyma al dese senin aldığı ürünü beğenmeyebilir. ya da atıyorum 5 litrelik zeytinyağı isterse bisikletle zorlanabilirsin.
ki günde kaç kişi kıyma zart zurt alır. ekmek gazte yoğurt süt bunlar daha çok sipariş verilir. ve telefonla sipariş eden kişi kesinlikle fiyat sormaz. kapıya gittiğinde de afaki bir fiyat söylemezsen sorun olmaz. yani 2 liralık bir sütü 2,5-3 liraya satabilirsin ama 4 lira diyemezsin. bi daha sipariş gelmez.

amaç çok sipariş , çabuk bul- hemen teslim et ve yenisine bak. 1-2 saat diye birşey yok. hemen teslim.

5- seni arayan numaraları adresleriyle kaydetmen , her seferinde adres sormaman gerekirse ismiyle hitap etmen. müşterinin tavrına göre, ayşe hanım, ayşe abla, ayşe teyze, ali abi , ali bey , ali amca şeklinde.

6- broşürde kesinlike öğrenci olduğunuzdan bahsedin. bir şirket bir kuruluş olmadığınız bilinsin. hatta bisikletlerinizle resimlerinizi koyun. bu gerçekten ilgi çeker. ilaç isteyen de olabilir. acil durumlarda yanınızdayız diyin. çocuk bezi isteyen olabilr.

7- bu hizmeti sana yakın 1-2 sitede başlatın ilk önce.

hadi bu iş tuttu, insanlar memnun oldu sizden hatrı sayılır bi para da kazandınız diyelim.
hayal kuralım bi sonraki adım ne olabilir.
:)
evet lise bitti 2-3 yaz bu işi yaptınız artık herkes sizi tanıyo siz müşterileri tanıyorsunuz, sıcak bir bağ var. yaz oldu mu sizden sipariş veriyolar hem kendi işleri görülüyor hem de lise öğrencisi 3 girişimci gence yardımcı oluyolar.
en çok sipariş verilen ürünleri (tabi daha öncesinde ufak notlar alarak bu istatistiği çıkarabilirsiniz) çıkarın.
misal hayal kuruyoruz ya, günlük süt çok sipariş veriliyor. günlük süt üreten hayvancılar var başıbüyük'de, şile'den getirenler, alemdağ'da falan filan. ne kadar litresi , size günde 10 litreyi ne kadara getirir falan filan bi araştırma
sonra ara ayşe teyzeyi, ayşe teyze artık biz şileden köyden günlük süt getiriyoruz. biliyosun daha sağlıklı , doğal , organik. zart zurt ... al artık kendi ürününü sat gibi.

geliştirilebilir :)

bence yapabilirsin. denemekten birşey kaybetmezsin...

profesyonel düşünme, profesyonel davranma, profesyonel gösterme kendini ...


Yazdıklarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alacağım. :)