Neden Wordpress kullanmak yerine kendi scriptini yapmak daha iyidir?
Şöyle açıklayayım;

Bir Wordpress'de e-ticaret sitesi ya da daha karmaşık bir site yapacaksın diyelim. Bunun için 50-100 eklenti kurduğunda onun sunucuya vereceği yükü hayal edebiliyorsundur. Gerekli gereksiz her şey içeriğinde bulunuyor çünkü. İşte tam böyle durumlarda sadece ihtiyacın olan bir script yaparsın ve sunucu masraflarını en aza indirirsin.

5-10k alan bir Wordpress sitesinin sunucu gideri ile çok iyi bir şekilde kendi kodladığın bir sitenin sunucu gideri çok farklıdır. Wordpress çok ama çok esnektir ama bu esnekliğin bedelini de sunucu öder.

Kendi adıma konuşayım, ben "kendi blog sitelerimde" hiçbir zaman Wordpress kullanmamıştım. 1-2 hafta boyunca oturdum adam gibi "KENDİ İHTİYACIMA GÖRE" bir script kodladım ve onu kullandım. Sitenin hızını Wordpress ile kıyasladığımda açık ara fark atıyordu çünkü daha hafif bir yapısı vardı. Sunucu'da bir kez bile şikayet yememiştim CPU aşımı nedeniyle. CPU aşımını bırak, kıpırdama bile olmuyordu. Yani aşırı hafifti. Bir arkadaşıma ise Wordpress kurdum, benimkinden daha az hit yaptığında bile CPU ötüyordu. Sırf bu sorunu çözmek için bile gidip önbellekleme eklentisidir, tema düzenlemeleridir, bir sürü düzenleme yapıyordum.

Mesela şu anda benim büyük bir projem var. Normalde Wordpress ile bunu çok rahat bir şekilde yapabilirim ama bunu Wordpress ile yapmam benim giderlerimi kat kat arttırır. Cache eklentisi falan kursam da benim ihtiyacımı tam anlamıyla karşılamaz. Çünkü kullandığın ya da kullanmadığın her şey içinde oluyor. Bunun yerine önbellekleme sisteminin içinde olduğu bir scripti yazmak daha mantıklı geliyor. En azından güncelleme yapmak için WORDPRESS EKİBİNİ beklemiyorsun. Mesela sistemin bazı özelliklerini mi güncelleyeceksin? Wordpress ekibinin Wordpress çekirdeğini güncellemesini beklersin. Ama kendi scriptinde bu gerekmez. İstediğin her açıdan müdahale edebilirsin.

Wordpress'de yüzlerce, binlerce fonksiyon var ve hangisinin ne işe yaradığını bilmiyoruz bile. Sadece codex.wordpress.org'da bize söylenenleri biliyoruz da, bunun daha arkaplanında ne biçim fonksiyonlar, ne biçim sınıflar çalışıyor?. Bu kadar kodu düzenlemek yerine kendi kodunu düzenlemek hem zaman kazandırır, hem de sunucu masrafını düşürür. ;)

Öncelikle ihtiyacının ne olduğunu iyi anlamalısın. Sadece başlangıcı değil, ileride karşına çıkabilecek her şeyi düşünmelisin. Yüksek hitli olabilecek bir siteyi, güvenliği, sunucu masrafını, veritabanına kaydedilen veri miktarını, tema yapısını/özelleştirmesini. Bütün bunları kendi ihtiyacın doğrultusunda tespit edip en doğru sonuç hangisi ise onu yaparsın. İster kendin kodlarsın, istersen Wordpress kurup kısa yoldan işleri halledersin.