Charli Chaplin büyük ve çok sevilen sessiz film yıldızlarından biriydi. “Easy Street“(1917) itibaren “Modern Times“(1936), onun zamanının en komik ve en popüler filmlerinden birçok proje yaptı. Onun en iyi karakteri naif ,sevimli ve serseri tiplemesi olarak biliniyordu.
Serseri haliyle yırtık pırtık takım elbisesiyle iyi niyetli bir adam, her zaman kendini garip durumlar içinde bulabililiyordu. Serseri haliyle iyi kalpli bir karakter.

1889 yılında Londra’da doğdu, Chaplin’in ilk oyunu “Sherlock Holmes“‘ın Billy karakteriydi. 1907 yılında bir genç Chaplin iki ülkeyi gezdi. Onun ikinci turunda Amerikalı yönetmen “Mack Sennett” ile tanıştı.”Mack Sennett” ile tanışmasıyla 2 Şubat 1914 tarihinde Chaplin “Making a Living” isimli ilk oyununu oynadı.
“Caught in a Cabaret“, “Caught in the Rain“, “The Face on the Bar-Room Floor” ve “His Trysting Place“‘de dahil olmak üzere 34 farklı kısa film yaptı. Sessiz komedi ama Chaplin kısa sürede usta oldu.

Chaplin’in serseri tiplemesi ve sarhoş taklidi onu ünlü yaptı. Chaplin’in oyunculuk incelikleri onu çok büyük yaptı. Chaplin’nin doğaçlama ile herhangi bir durumdan mizah çıkarma yönü vardı. Kişisel düşüncem, belkide gerçekten öyledir ama Chaplin bence şuan yaşayan tüm komedyenlerin abisidir :)

Chaplin Hollywood’un çok telep gören adamlardan biri olarak biliniyordu. Chaplin, tipik bir senaryonun sadece bir temel çerçeve ile kamera önümde hikayesini doğaçlama olarak oyunuyordu. Oyunculuk ve yönetmenlik süreçleri için yaptığı titizlik ve endişe onun filmleri yapılan büyük ve yeni ve daha gelişmiş bir sinema yol açtı.

Chaplin, oyunculuk dışında yönetmen ve yazarlıkta yapmıştır. İngiliz asıllı Chaplin’in asıl adı “Sör Charles Spencer Chaplin”‘dir. Chaplinin canlı/sağlam duruşu 1955-1960′lardan sonra yavaş yavaş bozulmaya başlamıştı. 1977′den sonra tekerlekli sandalyeyle hayatına devam ediyordu. 1977′nin Noel’inde İsveç’de 88 yaşında, uykusunda hayata gözlerini yumdu küçük adam. Öldüğünde ise arkasında 7 tane ödül bırakmıştı “En iyi Erkek Oyuncu Ödülü” ve “Amerikan Yönetmenler Birliği Yaşam Boyu Onur Üyesi Ödülü” bunlardan sadece birkaçıydı.

Kaynak: http://beyazsakal.com/yirtik-pirtik-takim-elbiseli-kucuk-adam/