Cenk Karaman adlı üyeden alıntı

Atakan gerekli örneği vermiş.
Typo domainlerde bile dava açılıyor zaten ki ismin aynı olması halinde uzantı farketmeksizin wipo davasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
İlla domaini kaybetceksiniz diye birşey yok süpriz sonuçlar çıkabiliyor.


.com .net .org bu domainler genel domainlerdir senin açacağın dava o ülkeyi kapsar a markasını alır ve a markası tescillidir ben bunun adına olan tüm domainleri alıcam derseniz .tr uzantılı domainlerden başka domainleri alamazsınız.


Webmaster olup jenerik, keyword veya dünyaca ünlü bir markaya ait domain aramayan yoktur muhtemelen. Hatta bu öyle bir hastalıktır ki bazıları günde en az 2 saat register sitelerinden yeni domain arar, düşmekte olan domainleri takip eder.

Özellikle ulusal yada uluslararası arenada hizmet eden markalara ait domainlerde (avea, turkcell, turk*******, mado v.b.) bir şehir efsanesi olarak dilden dile yayılan ‘oğlum bak görürsün, avukat ordusu ile senden o domaini alırlar’ kanısı vardır. Hiçbir hukuksal alt yapıya dayanmayan bu şehir efsanesine ne hikmetse uyduranda inanmıştır.

com, biz, name, us gibi ‘önce gelen alır’ mantığı ile register edilen domainlerde bu alan adının sahibi istemedikçe kimse elinden ALAMAZ. Ancak bazı kısıtlamalarda bulundurabilir.

turkcell.com Alan Adının Sahibiyim. Turkcell Firması Yasal Olarak tarafıma Ne Yapabilir?

Tahmin edeceğiniz üzere başlıktaki domain konuyu net anlatabilmek için farazi olarak seçilmiştir. Örneklemeye bu domain üzerinden devam edeceğiz.

Turkcell markası dünyada aklınıza gelen her yerde marka tescili yaptırmış, global bir markadır. Dünyanın neresine giderseniz gidin içinde ‘Turkcell’ adı geçen bir işletme KURAMAZSINIZ (Turkcell firmasının tescil ettirmediği marka sınıfları, ve marka tescili yapmaya gerek görmediği ülkeler hariç) Fakat turkcell.com domaini tarafınıza aitse bu firma size en fazla internet yasası izin veren ülkelerde ERİŞİM YASAĞI koydurabilir. Sizin rızanız olmadan alan adınızı elinizden alamaz, size satmanız konusunda baskıda bulunamaz.

Bu demek oluyor ki markaların adı geçen alan adları eğer ‘önce gelen alır’ prensibine göre kayıt ediliyorsa ilgili firmanın yasal olarak erişim yasağı koydurmaktan başka hakkı yoktur (tekrar ediyorum bu durum ilgili ülkenin internet yasaları izin veriliyorsa yapılabilir, aksi taktirde buda mümkün değildir)

Turkcell’e Alan Adını Satmak İstedim Almadı. Alan Adı ile Anti Turkcell Sitesi Yapsam Ne Olur?

Bu durum çok rastlanan bir olaydır. Kişi domaini alır, ilgili firmaya satmaya çalışır… İlgili firma almayınca ‘nen siz görürsünüz’ mantığı ile ‘anti firma’ sitesi açılır. Hal böyle iken ilgili firma sitenin barındırıldığı yerde aleyhinize dava açabilir ve diğer ülkelerde erişim yasağı koydurabilir. Dikkat edilmesi gereken husus ise anti firma mantığı ile açılmış olan site herhangi bir alan adı üzerinde olduğunda da ilgili kuruluşun size dava açma hakkı vardır.

Özetlemek gerekirse elinizdeki firma sitelerini eğer önce gelen alır mantığı ile reglemişseniz güle güle kullanın. İlgili firmalara satmaya çalışırken de fazla uçmayın Zira onlara lazım olsa idi emin olun alırlardı Birçok büyük firmanın bu işlerle ilgilenen departmanları vardır. Eğer domain takibi ile ilgilenen departmanlar (gözden kaçma durumları hariç ki bu çoookkk uzak bir ihtimaldir.) sizdeki domaini reglememişse genelde firma için elinizdeki alan adı gereksizdir.





Ganyeto

www.reelsiyaset.com