Finlandiya merkezli, bir zamanlar cep telefonu dünyasının tek hakimi olan Nokia hakkında yıllarca gizli kalmış bir gerçek gün yüzüne çıktı.

Özellikli telefonlardan sonra Symbian işletim sistemiyle akıllı telefonların ilk temellerini 2004 yılından itibaren atmaya başlayan Nokia, cep telefonlarında dünyanın tartışmasız lideri olmus, Symbian işletim sistemi ise tüm dünyada %50′nin üzerinde bir hakimiyet kurmuştu.

Bu yükselişin görünen kısmının arka planında ise Nokia çok daha zorlu dönemler geçirmiş. 2007 yılı sonu ile 2008 yılı başlarında Nokia Symbian işletim sisteminin kaynak kodlarını eline geçiren bir grup, Nokia`ya şantaj yaparak firmadan milyonlarca EURO parayı fidye olarak istemiş.

Finlandiya’nın MTV adlı televizyon kanalında verilen habere göre ilk olarak Finlandiya polisiyle irtibata geçen Nokia daha sonra bu parayı ödemeyi kabul etti ve Finlandiya`nın Tampere bölgesinde fidyeyi alan santajcilar polisin takibine rağmen izlerini kaybettirdi.

Nokia Symbian kaynak kodlarını yayınlayarak, açık kaynak kodlu hale getirmekle tehdit eden şantajcılar bu sayede dünyanın en çok kullanılan işletim sistemini sayısız siber saldırının açık hedefi haline getirebilecekti.

Nokia 2010 yılında Microsoft`la yaptığı üretim ortaklığı çerçevesinde akıllı telefonlarında Windows Phone işletim sistemini kullanmaya başlamış ve Symbian platformu bu tarihte yapılan açıklamayla tasviye edilmeye başlamıştı. Nokia`dan şantajla para sızdıran kişi ya da kişilerle ilgili dosya ise hala açık ve Finlandiya polisince yürütülen soruşturma devam ediyor.

KAYNAK:http://www.maxicep.com/portal/nokia-fidyecilere-milyonlarca-euro-odeme-yapti.html