Elimde bir yazılımım var, bir aydır hem felsefik hemde yazılımsal olarak geliştirmeye çalışıyorum. Hedefim milyonlarca bilgi net olarak bu sistemde barınsın.
Sistemin felsefik yapısını bir beyin gibi düşündüm. Yapay zeka yapmak değil hedefim, daha çok insanlık adına gelişmiş bir bilgiç yazılım oluşturmak. Kurgalıdığım yapıda beyinde ki gibi çevreden gelen bilgiler hafızada saklanacak. Her türlü bilgi değil ama mesela siz bilgiçe soru sorduğunuz da o cevabını biliyorsa verecek bilmiyorsa bunu araştıracak.
Araştırma işlemi normalde çevresinde ki herkese sorarak olacak. Mesela yirmi kişiye o bilmediği cevabı soracak ve o cevaplar arasında benzerlik oranından en doğruyu bulmaya çalışacak. Daha sonra sosyal çevresine yani insanlarda nasıl ki anne, baba, öğretmen gibi insanın bilimsel olarak yetişmesini sağlayan sosyal çevre var ise bunda da bazı kişiler olacak ki onların cevapları kesin doğru olarak kabul edilecek. Sosyal çevre başlangıç olarak manuel işaretlenecek ama daha sonrasında yazılım bunu kullanıcının güvenirliğine göre kendisi bir sosyal çevre yapacak. Bu o kullanıcının ne kadar doğru cevaplar verdiğine bağlı.
Diyeceksiniz ki; bu hep sorumu soracak. Hayır öncelik olarak 100 bini aşkın belki daha çok tam kestiremiyorum bir bilgi datası olacak. Kullanıcı ile buluştuğunda kullanıcı ona sorular sorduğunda o 5 soruda veya 10 soruda bir sayı önemli değil "birazda ben sana soru sorayım " deyip bilmediği merak ettiği soruları soracak. Böylelikle her zaman gelişmekte olan bir sistem olacak ve kısa bir süre sonra milyonlarca soruya cevap veren bir bilgiç oluşturmuş olacağız. Aynı zamanda bu verilerin yanında bazı özellikleri de olacak tabiki;
Kullanıcılara sorduğu özel sorularla mesela ;
- Bekar mısın, bekarsan evlenmek istiyor musun, nasıl birini arıyorsun.
sorusunun cevabına takiben diğer kullanıcılar arasında o kişiye uygun evlenecek kişi bulabilecek ve tanıştıracak.
-Çalışıyor musun, ne iş yaparsın.
sorusuna takiben de diğer kullanıcılar arasında işçi arayan işverenle bu kullanıcıyı buluşturabilecek.
Yani o size soru soracak siz ona derken, insanların yararına muhteşem bir yazılım çıkacak ki bu da yazılımı fenomen edecek derecede. Şu an yazılım hazır ve güvenilir bir sosyal çevreye ihtiyaç var.
Başlangıç olarak bizim düşündüğümüz paralı ekipler ile bu datayı geliştirmekti. Fakat bir, iki kişinin yapacağı bir işlem değil bu işlem. Çok daha fazla çok daha hızlı bir giriş olması lazım. Onun içinde yeterli bütçemiz yok. Fakat sizin fikirleriniz nedir hem sistem adına hemde bunun gelişimi açısından.