Ciddi bir projesi olan çoğu web girişimcisi girişim sürecinin başında mutlaka TR karakterle çalışma alternatifini düşünmüştür. Global amaçlı projeler için TR karakterli domain seçimi uygun bir çözüm olmasa da halen alternatif durumda. Bugün bu makalede örnek bir proje üzerinden yola çıkarak TR karakter domain seçme sürecinde akla gelen sorulara edindiğim tecrübeler yoluyla cevap vermeye çalışacağım. Bu soruların hemen hemen tamamı çeşitli forumlarda sorulmuştu ve cevaplamıştım.

Örnek projemiz bir wordpress haber sitesi: EmlakFırsatları.com. Gördüğünüz üzere Türkçe karakterli bir domain. Domainimiz Emlak Fırsatları aramasında ilk sayfa ilk sırada yer alıyor.

Türkçe karakterli domaini seçmene değdi mi ?

Kesinlikle Evet ! Bu her TR domain için geçerli olmayabilir ancak reklam görüşmesi için İLK KEZ aradığım ajanslardan “Emlak Fırsatları haber sitesi mi ? Evet, hatırlıyorum sizinle çalışmıştık galiba.” benzeri yanıtlar almak oldukça keyifliydi :) (Reklam mı ? Henüz alamadım, reklam için belirli bir alexa değeri ve trafik gerekiyor)

Diğer yandan domainin ingilizce karakterli olan versiyonu çok uzun seneler önce alınmış ancak aktif değil.

Bir de Türk Google kullanıcılarının Google’a bile Google’dan Google arayarak girdiğini düşünürsek Emlak Fırsatları aramasıyla gelecek kişilere SEO ile kapılarımı açtım.

Türkçe karakterli domain hosting konusunda problem olur mu ?

Hayır, kesinlikle olmuyor. Çeşitli hosting firmaları TR karakteri desteklese de birçoğu desteklemiyor. Endişelenmeyin, bu durumda TR karakterli domaini aldığınız firma zaten size bu TR karakterli domainin ingilizce oluşan versiyonunu sağlıyor. Örneğin EmlakFırsatları.com adresinin İngilizce karaktere uyumlu versiyonu:

xn--emlakfrsatlar-89bh.com

emlakfırsatları.com

Gördüğünüz gibi iki adreste aynı sunucuya gidiyor.

Türkçe karakterli domain SEO çalışmalarında problem oluyor mu ?

Tecrübelerime göre olmuyor. Google sonuçlarında adresiniz doğru şekilde görünüyor. SEO çalışmalarının bir unsuru olarak dizinler, forum profilleri ve rehber vb yerlere adresinizi eklemek istediğinizde bu TR karakterler desteklenmiyor. Bu durumda domain aldığınız firmanın sağladığı ingilizce uyumlu versiyonunu kullanabilirsiniz. Gene de domain paneline gir-çık uzun iş diyorsanız web sitenizin adresini Google Chrome adres çubuğuna yazın. Web sitenize girdikten sonra yazdığınız adresi kopyalayın ve dilediğiniz yere yapıştırın.

Öte yandan Emlak Fırsatları, anti-seo yapılmadan evvel tam 9 ay “emlak” kelimesinde ilk sayfa 5. sıradaydı.

Bilinirlik açısından problem oluyor mu ?

Maalesef evet. Web sitenizin adresini duyanlar siz aksini söylemedikçe büyük olasılıkla ingilizce karakterlerle sitenize girmeye çalışacaktır. Ancak domain kelimelerine odaklı SEO çalışmasıyla bunu avantaja dönüştürebilirsiniz. Projenizin adresini soranlara “Google’a Emlak Fırsatları yaz zaten birinci çıkıyor” benzeri bir cevap işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer dediğinizi uygulayarak sitenize girerlerse bu SEO çalışmalarınıza katkı bile sağlar.

Eğer aklınıza takılan başka sorular mevcutsa yorum kısmına yazmaktan lütfen çekinmeyin. Cevaplamaktan onur duyarım.

Kaynağı: http://www.muratumutlu.com/web-girisimcisinin-ilk-imtihani-turkce-karakterli-domain.html