lostyazilim
tr.link

Oyun Yayıncısı Nasıl Olunur?

13 Mesajlar 4.717 Okunma
lstbozum
tr.link

brown brown WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** E**
  • Mesajlar 1748
  • Beğeniler 385 / 385
  • Ticaret 27, (%96)
Şimdi benim merak ettiğim bir şey var, bu konu hakkında bilgisi olan varda ve aydınlatırsa çok memnun olacağım.

Bir tarafta oyun yapımcıları, diğer tarafta ise yayıncılar var. Genellikle online oyunlarda yayıncı ve yapımcılar çok farklı oluyor. Benim merak ettiğim şu, nasıl yayıncı olunur, nasıl yurtdışında olan bir oyunu Türkiye'ye getiririz?

wmaraci
reklam

Shrikeen Shrikeen Frontend Developer Kullanıcı
  • Üyelik 24.06.2011
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Front End Developer
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad F** Ş**
  • Mesajlar 2933
  • Beğeniler 745 / 744
  • Ticaret 60, (%100)
+Takipteyim.

ozibu51 ozibu51 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 10.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Öğrenci-Serbest meslek
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 300
  • Beğeniler 9 / 13
  • Ticaret 3, (%100)
1. Çok paran olmak zorunda
2. Oyun yapımcı firima ile konuşup ya oyunun yayınlama telif hakılarını satın alırsın yada kiralarsın.
3.Kiralayıp yada satın aldıktan sonra oyunu yayınlamak için bir yüksek kapasiteli sunucu alırsın.
4.Oyununa bir ad uydurursun çünkü sen yayıncı olacaksın.Ve web sitneni kuracan.
5. Ad markanı tescil edip satın alacan
6.Oyun yayıncısı oldun geriye oyunu piyasa tanıtmak kaldı

Örnek vermek gerekirse wolf team buna çok güzel bir örnektir

Oyun yayıncısı = joygame
Oyun yapımcısı = softnyx

Ekstra birkaç yol daha var oda şimdi aklıma geldi =Mesaj 11.07.2014 düzeltildi=

1.Belli bir oyun vardır one en güzel örnek Mt2. Mt2 gibi oyunun PvP serverını kurarsın sende yayıncı olursun

2.Bir oyun vardır. Ona en güzel örnek shayia. Sen gidersin o oyun yapımcı yada yayıncı firima ile konuşursun oyunun pvpsini kuracan dersin onlarada aylık yada yıllık bazlı para ödeyeceğini söylersin anlaşırsın yine yayıncı olursun.

3.Aklıma son gelen yöntem
bu baya para gerektirir ama tutarsa gercek bir oyun yayıncısı olursun
piyasa ilkez sürülecek bir oyunun yapımcısı ile anlaşırsın ve oyunu ilke sen sürersin hatta firima ile gerekirse anlaşırsın oyunun tüm haklarını satın alırsın ve oyun senın olur sende yayıncısı
Ek Olarak:
Shrikeen Kafkef birsevda

kişi bu mesajı beğendi.

Durotan Durotan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek 3D Sanatçı
  • Konum Kocaeli
  • Ad Soyad F** T**
  • Mesajlar 1676
  • Beğeniler 204 / 340
  • Ticaret 2, (%100)
Güncel ve popüler örnek vereyim: Call of Duty: Ghosts.

Bu oyunun yapımcı firması Infinity Ward adlı firmadır. Firma oyunu geliştirir, içeriğini hazırlar ve oynanmaya hazır bir yazılım haline getirir.

Bundan sonra, oyunun dağıtılması için yayıncı firma Activision devreye girer ve oyunun dünya çapındaki dağıtımını gerçekleştirerek, yerel distribütörlere (mesela Türkiye'de Aral Game) oyunu gönderir.

---

Yurtdışında olan bir oyunu Türkiye'ye getirme işi "distribütörlük"tür. Bunun için kurumsal bir kimliğe sahip olunması gerekir.
JackkerL

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

JackkerL JackkerL WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** A**
  • Mesajlar 1868
  • Beğeniler 219 / 526
  • Ticaret 16, (%100)

ozibu51 adlı üyeden alıntı

1. Çok paran olmak zorunda
2. Oyun yapımcı firima ile konuşup ya oyunun yayınlama telif hakılarını satın alırsın yada kiralarsın.
3.Kiralayıp yada satın aldıktan sonra oyunu yayınlamak için bir yüksek kapasiteli sunucu alırsın.
4.Oyununa bir ad uydurursun çünkü sen yayıncı olacaksın.Ve web sitneni kuracan.
5. Ad markanı tescil edip satın alacan
6.Oyun yayıncısı oldun geriye oyunu piyasa tanıtmak kaldı

Örnek vermek gerekirse wolf team buna çok güzel bir örnektir

Oyun yayıncısı = joygame
Oyun yapımcısı = softnyx

Ekstra birkaç yol daha var oda şimdi aklıma geldi =Mesaj 11.07.2014 düzeltildi=

1.Belli bir oyun vardır one en güzel örnek Mt2. Mt2 gibi oyunun PvP serverını kurarsın sende yayıncı olursun

2.Bir oyun vardır. Ona en güzel örnek shayia. Sen gidersin o oyun yapımcı yada yayıncı firima ile konuşursun oyunun pvpsini kuracan dersin onlarada aylık yada yıllık bazlı para ödeyeceğini söylersin anlaşırsın yine yayıncı olursun.

3.Aklıma son gelen yöntem
bu baya para gerektirir ama tutarsa gercek bir oyun yayıncısı olursun
piyasa ilkez sürülecek bir oyunun yapımcısı ile anlaşırsın ve oyunu ilke sen sürersin hatta firima ile gerekirse anlaşırsın oyunun tüm haklarını satın alırsın ve oyun senın olur sende yayıncısı
Ek Olarak:

Ozibu amma yazmışın ama yarısı yanlış bu dediklerinin "çok paran olması lazım" firma ile konuşup telif hakkı kiralamak nedir? Oyuna ad uydurmak onun patentini almak nedir?

Durotan gayet iyi açıklamış "distribütörlük" olayı var, yani firmanın her ülkede zaten var olan yayıncı firmaları var oyun çıktığı zaman yollanır yayıncı firmada türkiye işlerini yürütür. Bu distribütörlük işleride ihale ile oluyordur muhtemelen. En yüksek teklifi veren falan oluyordur bir firmanın distribütörü. Yani sakın gidip de çinde yeni çıkan bir oyun firmasına mail atıp "ben oyunu türkiyede kurmak yönetmek istiyorum" demeyin. Yada örneğin joygame yeni çıkan oyunları takip edip mail atmıyor zaten anlaşmalı olduğu firmalar mevcut...

• Üyelik 10.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 300
  • Beğeniler 9 / 13
  • Ticaret 3, (%100)

JackkerL adlı üyeden alıntı

Ozibu amma yazmışın ama yarısı yanlış bu dediklerinin "çok paran olması lazım" firma ile konuşup telif hakkı kiralamak nedir? Oyuna ad uydurmak onun patentini almak nedir?

Durotan gayet iyi açıklamış "distribütörlük" olayı var, yani firmanın her ülkede zaten var olan yayıncı firmaları var oyun çıktığı zaman yollanır yayıncı firmada türkiye işlerini yürütür. Bu distribütörlük işleride ihale ile oluyordur muhtemelen. En yüksek teklifi veren falan oluyordur bir firmanın distribütörü. Yani sakın gidip de çinde yeni çıkan bir oyun firmasına mail atıp "ben oyunu türkiyede kurmak yönetmek istiyorum" demeyin...

Benim dediğim oyun tarzı online oyunlar için 3d tasarımlı. Metin2,Shayia,silkroad,wolfteam vb..

JackkerL JackkerL WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** A**
  • Mesajlar 1868
  • Beğeniler 219 / 526
  • Ticaret 16, (%100)

ozibu51 adlı üyeden alıntı

Benim dediğim oyun tarzı online oyunlar için 3d tasarımlı. Metin2,Shayia,silkroad,wolfteam vb..

Bende browser tabanlı oyunları kast etmiyorum zaten, tüm yazdıkların düz mantık ile yazılmış şeyler. "acaba nasıl oluyor la hakikaten? Adamlar gidip konuşuyordur, firmada evet diyordur sonra çok para lazım ama bu iş için, ha birde patentini almak lazım" diye düşünüp yazmışsın...

• Üyelik 10.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 300
  • Beğeniler 9 / 13
  • Ticaret 3, (%100)

JackkerL adlı üyeden alıntı

Bende browser tabanlı oyunları kast etmiyorum zaten, tüm yazdıkların düz mantık ile yazılmış şeyler. "acaba nasıl oluyor la hakikaten? Adamlar gidip konuşuyordur, firmada evet diyordur sonra çok para lazım ama bu iş için, ha birde patentini almak lazım" diye düşünüp yazmışsın...

bu konuyu uzatmaya gerek yok sızınle tartışmıyacam siz nasıl dediyseniz öyledir iyi günler dilerim

brown brown WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** E**
  • Mesajlar 1748
  • Beğeniler 385 / 385
  • Ticaret 27, (%96)
Herkese teşekkürler, az çok sorumun cevabını aldım. Ancak ben distribütörlükten bahsetmiyorum. O az çok bildiğim bir konu, ekonomiye meraklıyımdır diğer alanlardan da bilgim mevcut o konuda. Ben daha çok alaplaya, joygame şirketlerden bahsetmiştim. EA ya da Activision da değil, onlar oyunlarını stüdyolara yaptırıyorlar. O konuda bilgim mevcut, örneğin Battlefied serisinin her oyununu farklı bir stüdyo yapmıştır. Ya da EA'nin sahibi olduğu kendi stüdyolarıda var.

Valkyrie Valkyrie Interface Designer / IT Kullanıcı
  • Üyelik 03.07.2011
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Interface Designer / IT
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad S** E**
  • Mesajlar 1365
  • Beğeniler 20 / 195
  • Ticaret 2, (%100)
Sanırım dh bu konuda o dediğiniz Türk firmaları ile röportaj yapmıştı, en azından ben öyle hatırlıyorum. Hatta tv2'nin oyun sistemi bile konuşulmuştu, araştır bir.

the World shall know Pain
Interface Designer / IT
wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 2 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 2 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al