Kısaca açıklamak gerekirse bu “Chrome eklentisi” ile internette gördüğünüz resim dosyalarının üzerindeki yazıları tekrar elle yazmaktan kurtuluyoruz. Uygulamanın motor sistemi hakkında kendi sitesinde açıklama mevcut şuradan okuyabilirsiniz. Takdir edilmesi gereken bir sistem, neden olduğunu aşağıya kendi cümleleriyle sıralıyorum. Ama önce belirtmek isterim ki Project Naptha maalesef Türkçe dil desteği sunmuyor. İlerleyen dönemlerde şüphesiz desteklerle eklenecektir ama şimdilik Türkçe karakterlerden mahrumuz.

Çizgi romanlarda yer alan yazıları direkt olarak kopyalayabilir ya da uygulama sayesinde tek tıkla çevirisini görebilirsiniz. Çeviri uygulaması şu an beta aşamasında ama ilerleyen dönemlerde Google Translate ile sağlam bir bütünleşik yapı kazanacağını umuyorum.

Artık taramalara ait olan imaj dosyalarından yüksek boyutlu ve pahalı uygulamalar olmadan metin kopyalayabilirsiniz. Böylece dökümanları taratıp tekrar hatasız bir şekilde yazdırmak için bir kaç tık ile metni kopyalayıp, hatalardan arındırdıktan sonra çıktısını alabilirsiniz.

Fotoğraflar! Project Naptha ile fotoğraflar üzerinde yer alan ve düz, eğik bir satır biçimine sahip olsun olmasın, çeşitli düzenlerdeki yazıları da artık kopyalayabilirsiniz. Çünkü Project Naptha eğik yazıları da kopyalamanızı sağlayan bir sisteme sahip.

Project Naptha ile şemalar ve tablolar üzerinden metinleri ayıklayabilirsiniz. İnternette sıkça rastladığımız ve çeşitli projelerde kullanabileceğiniz şemaları ister olduğu gibi kopyalayın, isterseniz metin çevirisi ile farklı dillere çevirin. Maalesef Türkçe hariç.

Ekran görüntülerinde yer alan metinleri de Project Naptha ile sıkıntısız bir şekilde kopyalayabiliyorsunuz.

Böyle devam eden bir çok daha pratik kullanım alanına sahip Project Naptha.

Kullanımı ise oldukça basit. Bu linkten Chrome tarayıcınıza ekliyorsunuz ve ardından uygulama çalışmaya başlıyor. Daha sonra açtığınız sayfalardaki resimlerden üzerinde yazı işlenmiş olanlarda fare imlecini bir kaç saniye beklettiğinizde imleç yazı imlecine dönüşüyor ve taramaya uygun hale geliyor. Ctrl+C kombinasyonuyla kopyalabilirsiniz. Yine taradıktan sonra sağ tıklayarak da çeviri işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Çeviri işlemi şimdilik alfabesi farklı olan dillerden çevirilerde çoğunlukla işe yarıyor ama normal çeviriler de başarılı diyebiliriz.

kaynak