Aslında piyasayı şöyle özetleyebiliriz. Piyasa çeşitli kategorilere ayrılıyor.
-Tema
-Kodlama
-Grafik tasarım
-Seo
-Backlink
-Reklam
-Kurulum
gibi.
Bunlar da kendi aralarında
-Özel
-Hazır
-Paket
olarak 3e ayrılıyor.
Piyasada asıl kafa karıştıran şey de bu.
Mesela ben özel bir tema yaptırmak istiyorum piyasada themeforest temaları 45$ (genel ortalama bu şekilde) sizin bana verdiğiniz fiyat 120 TL olunca themeforest ile karşılaştırma yapıyorum sizin verdiğiniz hizmet pahalı geliyor ama themeforestta tema yayınayan arkadaş sürümden kazandığından düşük bir fiyat vermiş durumda.
Seo backlink piyasasında özel seo yada paket hizmetler var. Diyelim ki benim 100 makale bulunan bir sitem var ve seo backlink hizmeti almak istiyorum. Önce paketleri inceliyorum 50 liraya uygun bir paket buldum ama özel çalışma için sizden 300 TL teklif aldım karşılaştırınca verdiğiniz fiyatlandırma çok geliyor.
İşte piyasa anlayışı tamamen bu şekilde doğuyor.
Bunun yanında logo tasarımı için hiç 500 , 1000 , 2000 TL gibi fiyat verenleri , bütçesi olanları görmedim ama 1.linkte , 2.linkte görüldüğü gibi logo için 10 bin TL vermiş resmi kurumlar. Yani çalışmayı yaptıracak olan kişiler ya da kurumlar da belirler piyasayı. Bir proje için 10 bin TL çok çok yüksek bir fiyattır ama kurumlar için değildir. Buna bakarak da grafik tasarım piyasasını söyleyemeyiz.
Uzun lafın kısası. Piyasayı belirleyen başlıca nedenler vardır. Kimi olumlu kimi olumsuz etkiler. Seo işleri yapan bir işyeriniz varsa seo paketleridir piyasaya balta vuran , web tasarım ofisiniz varsa wordpressdir işinizi bozan.