“DOOM’u bir de benden dinleyin!” diyerek laf kalabalığı yapmak istemiyorum. Tüm zamanların en kült FPS oyunu DOOM ile hiç tanışmadıysanız, mağaranızın buz gibi olduğuna eminim :D Ortada mağaralık bir durum yoksa konuyu biliyorsunuz. Bilmediğiniz şey ise şimdiye kadar DOOM’un ne kadar zorlayıcı olabileceğine tanıklık etmemiş olmanız.
Bağımsız bir geliştiri olan Zubovic’in geliştirdiği 1337doom, DOOM severler için yepyeni bir deneyim vaat ediyor. Bu oyunun sıradan DOOM’dan farkı, oyunun ASCII kodlarıyla render edilmesi. Türkçe mealiyle; oyundaki grafiklerin tamamı Matrix’in fragmanında uçuşan karakterler gibi, renkli harf ve rakamların bir araya gelmesiyle oluşuyor. İşi bir üst çıtaya taşımak isteyen ve kendine güvenenler için monochrome modu da var…
DOOM’un bu haliyle yeni bir oyunmuş hissi vermesi tamamen grafiklerin (pardon, ne grafiği yahu?) ortaya karışık serpiştirilmesinden kaynaklanıyor. Diğer karakterleri görmek ve konumlarını saptamak hakikaten herkesin harcı değil. ASCII mod yine neyse ama monochrome modu işi Everest’in soğuk zirvelerine çıkarmak olmuş.
Birkaç odayı geçmek bile beni oldukça zorladı. Eğer ufak bir Pazartesi mesaisi kaçamağı arıyorsanız veya tüm gününüzü bir oyuna boca etmek sizin için bir sorun olmayacaksa mutlaka göz atın derim :)
1337doom’u Windows , Mac veya Linux için ise şuradaki sayfadan indirebilirsiniz. Yok bu beni sarmadı, diyorsanız; Programcı Kardeşler Tarafından Geliştirilen Doom Oyunu: miniDoom 2’ye de bir şans vermek isteyebilirsiniz.