Bu yazımızda sizlere kelimelerle ilgili SEO çalışmalarınızda büyük yardımı dokunacak bir webmaster aracı sunacağız. Bilindiği üzere anahtar kelimeler siteler için hayati bir önem taşımaktadır. Peki doğru anahtar kelimelerle çalıştığınıza emin misiniz? Çalıştığınız anahtar kelimelerin sitenizin gerçek potansiyelini yansıtıyor olduğundan emin misiniz? Gerçek anlamda analizci bir bakışla SEO incelemesi yapmak sizi bulunduğunuz yerin üstüne çıkarmakta yardımcı olacaktır. Bunun için sizleri Moz Keyword Explorer ile tanıştıracağız. – (MKE: Moz Keyword Explorer)

Moz Keyword Explorer’ın, adı üstünde, ana görevi anahtar kelimeleri keşfetmek ve onlarla ilgili tutarlı bir şekilde rapor sunmaktır. Google Keyword Planner aracının bazı verisel hatalarına rağmen düzenli olarak güncellenen MKE, özellikle SEO işlerine yeni başlayan site sahiplerine onların kendi siteleriyle ilgili keşfedemedikleri anahtar kelimelerin Google aramalarındaki aranma hacimlerini, aranma oranlarını ve hangi anahtar kelimenin değerinin arttığına ve hangisinin azaldığına dair bilgiler sunma konusunda oldukça yararlı olacaktır. MKE sisteminin üç ana özelliği mevcut: Esneklik ilkesi, güvenilirlik ilkesi ve kendini sürekli geliştirme ilkesi.

Doğrusunu söylemek gerekirse Google Keyword Planner’ın anahtar kelime veri tabanı oldukça güvenilmez bir şekilde işliyor. İstatistiksel olarak en çok anahtar kelimelerin üretildiği bu araç, zaman geçtikçe hatalar üstüne hatalar yaparak çok olumsuz performansla kullanıcıların memnuniyetsizliğini had safhaya çıkarttı. Bu araç oldukça büyük riskler taşımakta, bu yüzden kullanıcıları yanlış verilerle yanlış adımlara yönlendirebilir ve onların büyük hatalar yapmasına sebep olabilir.
İlk Sorun: Anahtar Kelime Planlayıcısı, anahtar kelimeleri özensiz (agresif) bir şekilde gruplamaya başlamıştı.


Google Keyword Planner’ın en büyük hatalarından biri, belirli kelimeleri, özellikle imla hataları bulunan kelimeleri, her zaman birleştirmesidir. Moz Explorer kodlamacılarının açıklamalarına göre MKE sisteminin kodlaması yapılırken bu konu hakkında uzun süre düşünülmüş ve bu hataların nerede olursa olsun düzeltilmesi yönünde bir strateji Moz Explorer webmaster aracının piyasaya sürülmesinden çok önce üretilmiş. Örnek vermek gerekirse Google Keyword Planner “Search Engine Optimization” kelimesiyle kendi kısaltması olan “ SEO “ kısaltmasını beraber grupluyor. İşte bu büyük bir hatadır.



İki kelimenin birleştirilmesi sonucu elde edilen veri.

Yukarıda gördüğünüz üzere Google’ın anahtar kelime planlayıcısı, “SEO” ile “Search Engine Optimization” kelimelerinin aylık ortalama olarak aynı aranma istatistiğine sahip olduğunu söyleyip kullanıcıları iki kelimenin de fiyatsal olarak aynı olduğuna dair yönlendirme yapıyor. Daha kötüsü, Google bu kelimeleri ses tahminlerine bağlı olarak grupluyor ancak size rapor grafiğini oluştururken grupladığı kelimeleri ayırmıyor ve onları tek bir noktada birleştiriyor. Bu da yukarıda gördüğünüz görsele bağlı olarak sizi bu iki kelimeye de reklam verirseniz, ayda 200 binden fazla gösterim elde edersiniz şeklinde bir sonuca ulaştırıyor(Google’ın size sunduğu grafik verilerine göre). Eğer Moz Keyword Explorer’ı kullanırsanız doğru verilerle ve doğru oranlarla iş yapacaksınız.

Moz Keyword Explorer’dan bir görüntü.





*

Diğer bir örneğe geçelim. “Play” kelimesini ele alırsak Google’ın mantığına göre “plays” ya da “playing” kelimelerini bu kelime ile birleştirmek gerekmektedir. Bu birleştirmenin sonucunda bu üç kelime aynı aranma oranlarına ve aynı fiyatsal değerlere sahip olarak gözükmektedir.

Google sisteminden bu üç kelime hakkında sunulan rapordan bir görüntü.



Evet, gördüğünüz üzere Google’ın raporlarına göre bu üç kelime de 301 bin aranma oranına sahip ve bu üç kelimeyle siz 900 bin üstü aranma oranına sahip olacaksınız ancak bu tamamiyle aldatmacadan başka bir şey değil.

Google Keywords aramalarında bazen şanslı olabiliyorsunuz. Özellikle kelimeler arasında yeterince ticari anlamda ortak bir ilişki varsa aralarındaki orantısal ilişkiyi doğru bir şekilde görebiliyorsunuz. Ancak bu her zaman olan bir şey değil. Google’ın tahmin sistemi oldukça garip davranışlara sahip. Özellikle basitçe tek bir kelimeden ziyade imlasal olarak hata yapılmış kelimeleri grupladığında bu durum daha da vahim bir hâl alıyor.

Anahtar kelime planlayıcının tahminleri her zaman doğru olmamakla beraber bazı kelimeler Google’ın sistemini oldukça zorlamaktadır. Sözcük anlamıyla, semantik (anlam bilimsel olarak) anlamları farklı olan kelimeler sistemi zorlayan kelimelere örnektir. Bu iki farklı anlam iki farklı sonuca yol açıyor. Örnek vermek gerekirse eğer “play” kelimesine değer biçilirse, bu kelime “playing” veya “plays” kelimelerinden daha fazla izlenim ve daha fazla tıklanma olarak size geri dönecektir.

Bunu görseller ile göstermek gerekirse:


İkinci Sorun: Google Keyword Planner, Google’ın aktif projelerinde(kampanyalarında) yer almayan kullanıcıların ham veriye ulaşmalarını kısıtlamaya başladı.


Google, Adwords sisteminde yeterli miktarda para harcamayan kullanıcılar için bazı verileri gizlemeye başladı. Bu durumda anahtar kelimeler için arama yapmak büyük ölçüde (özellikle Adwords veya SEO adına) kullanışsız haline geldi. Moz Keyword Explorer’ın teknolojisi, kullanıcılarına arama konusunda en son teknoloji ile beraber üst düzey performansta çalışma ortamı sağlar ve onları orada tutar. MKE yapımcıları, Google Keyword Planner’dan bir veri alınamaması halinde Google’a benzer bir arama modeline sahip olduğunu belirttiler.
Bu sistem nasıl çalışıyor?

[b]1. Kelimelerin ne zaman gruplanacağı nasıl belirleniyor?[/b]


Bu nokta gerçekten önemli bir nokta. Moz, 2 milyar sözcüğü içerisinde barındıran bir kelime havuzuna sahip ve yüz milyonlarca kelime için Google’dan alınmış seslere sahip. Bu yüzdendir ki bu sistem nadir görülen zor durumlarda kelimeleri ayırt edebiliyor. Örnek vermek gerekirse aynı arama veri kayıtlarına sahip olan kelimeler ayrı şekillerde ve kendi değerleriyle beraber analiz edilip kullanıcıya sunuluyor (CPC, Competition, Volume kelimeleri gibi).

Bazen aranılan iki kelime, şansla da olsa aynı kelime kökünden türeyebiliyor veya ilk aranıldığı zaman konusunda benzer tarihlere sahip olabiliyor. Bu da demek oluyor ki farklı NLP (Doğal Dil İşlemleri Süreci) çeşitlerini veya benzer kelime dizilerini kullandığınızda sistem anahtar kelimelerin birbirleriyle ilişkili olup olmadığını belirlemek adına kontrollerde bulunur çünkü “string-similarity” denilen benzer kelime dizileri konusu oldukça titiz olunulması gereken zor bir konudur.. Eğer titiz olunmazsa daha önce de bahsedildiği üzere Google gibi hata yapabilirsiniz. Benzer kelimeleri “Keyword Planner” sistemiyle beraber gruplayabilirsiniz.
[b]Hangi kelimelerin birlikte gruplandığını biliyoruz peki kelimelerin arama motorlarındaki aranma hacimlerini nasıl belirliyoruz?[/b]


Biz, ilgili terimleri (kelimeleri) grupladığımız vakit, “öngörü modeli” sistemini kullanıyoruz. Bu sistem, Google’ın veri tabanından ve kendi kaynaklarımızdan baz aldığımız, her kelime veya sözcük grubu için belirlenmiş, tüm kelime veya sözcük grubuna özel olarak tahsis edilmesi gereken ve bu yüzdeleri belirleyen ortalama arama trafiği istatistiklerini kullanır. İşte bu noktada gerçekten parlak verilere sahibiz. Üzerinde detaylı bilgiler edinmediğimiz (arama hacimleri, aranma hacimleri, aranma oranları gibi) sözcük öbekleri konusunda nasıl doğru bir şekilde gruplama yapacağımızı bilemeyiz. Neyse ki bu nadir bir durumdur ve eğer bir arama kelimesinin veya sözcük öbeklerinin geleceği hakkında tahmin yapabilecek kadar yetersiz verilere sahip olursak müşterilerimize bu konuda açık ve dürüst davranıyoruz.
Google Keyword Planner’a sahip olmadığımızda anahtar kelimeler için nasıl bir değer belirleriz?


Öncelikle “değer belirlemek” kavramını açıklayalım. İngilizce’de SEO alanında “volume” olarak açıklanan bu durumu şöyle özetleyelim: Mesela SEO kelimesi bir ayda 21 bin kere aranmış olsun. SEO kısaltmasının açıklaması olan Search Engine Optimization ise bir ayda 12 bin kere aranmış olsun. Bu iki kelime birleştiğinde bu iki kelimenin birleşimi sonucunda kelimelerin ayda 33 bin kere aranmış olduğu raporlarda belirtilir.

Bir başka durum ise anahtar kelimeler şu an için gündemde olan bir konu değil. Eğer bir terim kendi veri tabanımızda sürekli olarak aranan bir terim ise ancak Google’ın veri tabanı kaynaklı bir terim değilse, sizleri yanıltacak veya aldatacak tahminlerde bulunmuyoruz veya Google Keyword Planner gibi bazı verileri “ulaşılamaz” şekilde düzenleme yapmıyoruz.





Uzun lafın kısası


Eğer bir Moz Keyword Explorer kullanıcısı iseniz size hizmet etmeye devam edeceğimizden şüpheniz olmasın. Google’ın Keyword Planner veri tabanından bilgilere ulaşmak her ne kadar zor olursa olsun biz yine de sizlere yardım etmeye devam edeceğiz. Anahtar kelime aramalarında Moz Keyword Explorer hizmet konusunda lider olmaya devam edecektir. Eğer anahtar kelime konusunda veri tabanına ihtiyacınız varsa gelin ve bu bilgileri edinin.

Kaynak : https://www.clicksus.com/blog/tum-detaylariyla-mke-moz-keyword-explorer-incelemesi/