Arama motoru optimizasyonu yaparken bir çok ayrıntıyla karşılaşabileceğinizi biliyorsunuzdur. Bunlardan birisi ise Google ve diğer arama motorlarının sevmediği “duplicate content” yani “kopya içerik”. Her ne kadar sitenizde özgün içerik barındırıyor olsanız da site içerisinde birden çok url aynı içeriğe gidiyor ise bunun duplicate content olarak algılanması ve eksi puanı hanenize yazdırmanız olası bir durum.

Nasıl yani? Birden çok url nin aynı içeriğe gitmesi ne demek ?

Diyelim ki bir ürün satış siteniz var. Sitenizde ticaret sitelerinin özelliklerinden biri olan sıralama seçenekleri mevcut olabilir. Yani, kullanıcı sitenize giriyor ve x marka telefonları inceliyor. Sonra bu inceleme esnasında fiyata göre sıralama istiyor ve büyük ihtimalle sitenizde bulunan “fiyata göre sırala” seçeneğini tıklıyor.

İçerik aynı içerik, ne eksik ne fazla, ama dikkat edince url’nin değiştiğini fark edeceksiniz. İşte aynı içerik ama farklı url olması bu anlama geliyor. Sadece bir örnek.

Bunu bir de url bazında anlatalım.

Kullanıcı cep telefonlarının olduğu kategoriye girdi.

http://www.siteniz.com/urun.php?item=cep-telefonlari

x marka telefonların olduğu kategoriye girdi.

http://www.siteniz.com/urun.php?item=cep-telefonlari&kategori=x-markasi

x marka telefonları fiyata göre sıraladı.

http://www.siteniz.com/urun.php?item=cep-telefonlari&kategori=x-markasi&sirala=1234

Dikkat edersek son iki link ilk linkin içerisinden çıkan ve veri olarak aynı elemanları barındıran linkler. Son link ise ikinci linkin bire bir aynı içeriğe sahip hali.

Peki ne yapacağız ?

Bunun için çözüm yolu olarak “Canonical URL” link elemanını kullanıyoruz. Linkleme yaparken ana hattı belirleyerek arama motorlarına “işte benim ana hat linkim bu, diğerleri varyasyon olarak bulunuyor, sen sadece bunu dikkate al” diyoruz.

Nasıl kullanılır ?

Canonical URL elemanı normal link elemanı olarak kullanılıyor. Link tanımlamalarınıza rel=”canonical” eklemeniz ilgili linkin referans alınmasını istediğinizi yeterli derecede belirtir. Verdiğimiz örnekte kullanacak olursak örnek kullanım şu şekilde olacaktır.



Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

İyi çalışmalar dilerim.

kaynak