Film siteleri genellikle kullanılan ana kelimelerden hit çektiği gibi, alt sayfalarından da daha doğrusu filmlerin yayımlandığı sayfalardan da hit çekmektedir. Hatta bu durum bazı sitelerde alt sayfalardan gelen hit sayısının ana sayfalardan bile fazla olacağını göstermektedir. Film siteleri için olan Seo uygulamalarına geçmeden önce, normal siteler adına yapılan seo uygulamaları ile film siteleri adına yapılan Seo uygulamaları arasında fark olabileceğini belirtmek isterim.

Neden Film Siteleri İçin Özel Seo Uygulaması?

Aslında film siteleri diğer sitelerden biraz farklı diyebiliriz. Diğer websitelerine oranla sitede kalma oranları daha fazla olan film websiteleri gücünü de burdan alıyor diyebiliriz bir bakıma. Eğri oturup doğru konuşalım. Text içerik bakımından film sitelerinin %90’ı şu anda çok zayıf. Ama hala sektördeki “film izle” “1080p izle” gibi rekabetli kelimelerde yarış içerisindeler. Bu da film sitelerine neden özel bir seo uygulaması oluşturmamız gerektiğini en güzel biçimde bize gösteriyor diye düşünüyorum. Gelin hep beraber film sitelerine seo yaparken neler yapmamız gerektiğine bir göz atalım.

Özel Video Sitemap Oluşturun

Sitemap oluştururken site haritanızı hazırlama yardımcı olacak bazı eklentiler işinizi görecektir. Bu eklentilerin başında Google Videos Sitemap V2.4 eklentisini sorunsuz bir şekilde WordPress siteleriniz adına kullanabilirsiniz. Özellikle ziyaretçilerin video sitemap kullanan yerleri seçme ihtimali oldukça yüksektir. Örnek verecek olursak sıralamada ikinci basamakta olsanız dahi birinci sıradaki kişi video sitemap kullanmıyor ise ziyaretçiler büyük ihtimal sizi seçecektir. Çünkü linkin yanında videoya ait bilgiler ve resim çıkacaktır. Aşağıda resimde bir örneği görebilirsiniz.



Video sitemap oluştururken dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi de uzantılarıdır. Seçeceğiniz video uzantısı Google bünyesine bağlı olarak seçilmelidir. Uzantılar .mpg, .mpeg, .mp4, .m4v, .mov, .wmw, .avi, .asf, .ra, .ram,ve .flv olmalıdır. Oluşturmuş olduğunuz sitemap haritalarını Google’a göndermek için web yöneticisi araçları yerine normal site haritanızı gönderecekmiş gibi Google Webmaster Tools’tan aynı şekilde gönderin. Video sitemap yerine kullanabileceğiniz diğer bir WordPress eklentisi de Google servislerinden olan Rich Snippets özelliğidir. Kullanım ve kurulumu hakkında Google web yöneticisi araçlarında yer alan yöntemleri uygulayabilirsiniz.

CDN Yapısı Kullanın

Film siteniz adına CDN yapısı kullanmanız online olarak sitenizin yüksek ziyaretçilere ev sahipliği yaptığından dolayı site içi optimizasyon avantajları sağlamaktadır. Sitenizin performansını artıracak olan CDN tekniği; sitenizin daha hızlı açılmasını ve siteniz adına artı olarak bir puan almanızı sağlayacaktır. WordPress’te CDN kullanımı adına W3 Total Cache eklentisi yer almaktadır. Bu eklenti ile medya dosyalarını uzak bir sunucudan elde ederek sitenin daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra Total Cache eklentisi dışında bir de Free CDN eklentisini de denemenizi tavsiye ederim.

Anahtar Kelime Şart

Siteniz adına anahtar kelime kullanımını kusursuz bir hale getirin. Örneğin "Black" filmi için özel olarak oluşturulan etiketinizi ilk önce rakip siteler ile karşılaştırarak analiz edin. Diğer siteler ile benzer etiketler kullanmamaya dikkat edin. Video açıklamaları bölümüne özgün açıklama ve filmin konusunu yazın; film adını da açıklama bölümünde bir defa geçirmeniz seo uyumlu içerik oluşturmak için yeterli olacaktır.

Videolarınıza İntro Ve Altyazı Reklamı



Film siteniz için video hazırlarken öncelikle video başına özel bir intro yaparak güzel bir başlangıç sağlayın. Bu işlem ile marka ve site bilinirliği açısından oldukça önemli bir adımdır. Bununla birlikte videonun bazı bölgelerinde altyazı ile sitenizin reklamını yaparak sitenizin bilinirliğini artırabilirsiniz. Örnek olarak bu film ‘’xyz.com’’ tarafından oluşturulmuştur gibi bir altyazı kullanmak etkili olacaktır. Bu uygulama filmi izleyen kullanıcıların sitenizin adını akıllarına kazıyacaktır.

Film Botu Kullanımı

Aslına bakarsanız film siteleri için bot kullanımını kesinlikle önermiyorum. Ekleyeceğiniz filmleri manuel olarak eklemeniz en doğrusu. Çünkü botlar bir websitesindeki filmi, filme ait bilgileri ve etiketleri bir başka websitesinden önünüze getiriyor. Bu da sizi Google , Yandex ve diğer arama motorlarının gözünde “kopya içerikçi bir başbelası” durumuna düşürüyor. Yani eğer film botunuz varsa ve bot kullanıyorsanız kesinlikle etiketleri ve filme ait bilgileri değiştirmenizi veya kendinizin yazmasını tavsiye ederim. Unutmayın seoda en önemli olgulardan birisi içerik. İçerik sizin her şeyiniz!

Sosyal Medya Kullanımı

Aslında en önemli maddelerimizden biri sosyal medya kullanımı. Filmlerimizi websitemizde paylaştık ee sonra ne yapacağız? Tabiki sıra sosyal medyada. İlk işimiz Facebook, Twitter, Google Plus ve Flickr‘da film sitemize ait bir sayfa açmak. Sayfamızı açtık. Sıra geldi linkleri paylaşmaya. Sakın ola Rss Grafiti ile paylaşırız hepsinde uğraşmaya gerek yok demeyin. Çünkü burası en önemli kısım. Linklerimizi bu 4 websitesinde manuel olarak kendimiz paylaşacağız. Paylaşımımıza filmle ait birkaç bilgi, filmin linki ve film afişini eklemek yeterli olacaktır. Size tavsiyem paylaşım yaparken goo.gl gibi büyük link kısaltma servislerini kullanmanız. Bu sayede hem link aracılığı ile filminizi izleyen kullanıcı sayısını göreceksiniz hem de paylaşım alanının karakter sayısından tasarruf edeceksiniz.

Kıssadan Hisse

Yazının başında da belirttiğim gibi film sitelerine seo yapmak basit değildir. Öyle ha deyince olacak iş değildir yani. Önemli olan sabırla yukarıda size belirttiğim işlemleri yapmaktır. Film sitelerine seo yapmak çocuk büyütmeye benzer. Zorludur fakat meyvesi güzeldir.

Film siteleri için seo uygulamaları ile ilgili aklınıza takılan soruları konu altından bana sorabilirsiniz. Elimden geldiğince size cevap vermeye çalışacağım.

Kaynak : Film Siteleri İçin Seo Uygulamaları