"Unnatural İnbound Links" uyarısı – hatası çözümü ve ip uçları

Son zamanlarda aldığımız bu uyarı Google tarafından Webmaster Tools kısmında belirmişti ve birden Google sıralamamız tepetaklak olmuş ve bunun nedenlerini araştırmaya başlamıştım ve nihayet 20 gün sonra araştırmalarımı bitirdim ve sizler ile paylaşıyorum.

Öncelikle “Unnatural inbound links” nedir neden bu uyarı gelir bunu araştırdım ve edindiğim bilgilere göre sitenize dışarıdan gelen doğal yolla alınmamış Footer ve Tanıtım yazılarından kaynaklanıyor. Ayrıca sitenizden aynı şekilde doğal görünmeyen site içi ve dışı link veren sitelerde aynı hataya düşüyorlar. Kısaca açıklamak gerekirse siteniz ile hiç alakası olmayan ve o siteden external backlink sayısı fazla olan tüm siteleri spam paravan sitesi olarak işaretliyor ve onun verdiği linkleri takip ediyor aynı zamanda kendi sitenizin gelen backlinkleri ile karşılaştırıp neticeye varıyorlar. Anti seo uygulaması yapılmış bir site nasıl bu durumdan kurtulacak diye düşünebilirsiniz ve hemen aşşağıdan bu bilgileri tek tek vermeye devam edeceğim.

Önce bu linklerden sakınmanız lazım yani eskisi gibi Blog Footer , Forum ve Buna benzer değersiz sitelerden link almamanız en başta yapmanız gereken şeydir.Eğer kontrolünüz dahilinde olmayan linkleriniz var ise Google Webmaster Tools’un bizlere sunduğu Disavow imkanı ile bu linkleri silmenizdir. Bu linke buradan ulaşabilirsiniz. Disavow Link Silme

Sıra geldi böyle bir uyarı aldıysanız ne yapacam sorusunun cevabına ? Yazıyı eksiksiz ve yavaş yavaş sindire sindire okuyun zira bu sizin siteniz için kurtulmak için tek yoldur.

Öncelikle linklerinizi bulun nerelerden link aldığınızı tek tek bulmanız gereklidir bunu bazı siteler size ücretsiz sunacaklardır bunun haricinde Webmaster Tools da Arama Trafiği içinde Sitenize Bağlantılar kısmında En çok bağlantı verenler kısmında bulabilirsiniz.Burayı iyice izleyin ve sizin bilginiz olmadan eklenen link sitelerini bir Txt dokumanına http://domainadı.uzantısı şeklinde kaydedin her siteyi ayrı bir paragraf halinde kaydedin .

http://domainadı.uzantısı

http://domainadı.uzantısı

http://domainadı.uzantısı

http://domainadı.uzantısı

Eğer domain’in tamamını yasaklamak istiyorsanız ki bu önerimdir.

domain:domain.uzantısı

Yani

domain:xxx.com şeklinde olmalı.

Daha sonra bu link çöplüğü olan ve zararlı içerikler barındıran sitenizle alakası olamayn siteleri listeledikten sonra txt dosyanızı bilgisayarınıza uygun bir isim ile kaydedin.Bundan sonraki işlem ise Webmaster Tools da Disavow Link Silme kısmına tıklayarak Bağlantıları reddetme kısmından seçim aracı ile varsa birden fazla siteniz sorunlu olan sitenizi seçin yoksa Webmaster Tools’da bir adet siteniz varsa direkt o siteniz zaten karşınıza çıkar.Bu kısımdan Silmek istediğiniz sitelerin adlarını yazdığınız klasörü seçip gönderim sağlayın problemsiz bir gönderim sağladığınızda gönderi yaptığınız Tarih ve kaç adet site silmek istediğinizi hemen altta yazacaktır bir problem varsa oda txt yi kaydederken bir hata yapmış olmanızdır Utf8 olarak kaydettiğinize ve içerisinde okunamaz bir yazı kümesi olmadığına ve sıra sıra yazdığınızdan emin olarak tekrar deneyiniz muhakkak gönderi olacaktır.

Buraya kadar site link silme işlemini gerçekleştirdiniz artık bundan sonrası Google’nin işi bir kaç hafta içinde verdiğiniz sitelerden linklerinizi Google görmemeye başlayacaktır.

Fakat yapılacak işlem bu kadar değildir bu Link Silme işlemini yaptıktan sonra bunu Googleye bildirmeniz gerekmekte ve tekrar değerlendirme isteği yapmanız gerekmektedir.Sırayla diğer işlemlere geçelim …

Tekrar Değerlendirme İsteği
Webmaster Tools’da Arama Trafiği konu başlığının hemen altındaki Manuel İşlemler kısmından site tekrar değerlendirme isteği göndereceğiz ve işlemimiz tamamlanmış olacaktır.Kısmı Eşleşmeler’e tıklayarak İmceleme Talebinde Bulun butonuna basarak sizin önünüze bir metin alanı çıkacaktır buraya yaptığınız işlemleri güzel bir ifade ile anlaşılır şekilde yazmanız gerekmektedir ve alttaki kutucuğu işaretleyip talebinizde bulunun.Google size en geç 4 hafta içinde cevaben bir mesaj daha atacaktır inceleme sonucunda Removed görürseniz siteniz Manuel İşlemlerden kalkacağını yani cezadan kurtulacağının müjdesini veriyor demektir.

Bundan sonraki işlem tamamen size kalmaktadır artık daha az ama kaliteli linkler edinmeniz ve özgün yazılar ile sitenizi beslemeniz ve ayrıca en büyük etken yazılarınız merak ve önemliliğidir eğer yazılarınız gerçekten düzel bilgiler işe yarr bilgiler veriyorsa insanlar sitenizde daha çok vakit geçirecek ve paylaşacaktır buda sizin doğal link almanız demektir.

Umarım işinize yarar..

Kaynak: http://mavanalar.blogspot.com/2013/11/unnatural-inboundlink.html