XML veya HTML sitemap hazırlamak istediğinizde bu konuda birçok program, uygulama, plug-in bulabilmek mümkün. Fakat video sitemap(site haritası) için bu uygulamaya daha ancak özel durumlarda ihtiyaç duyulduğu için bunu kendi başımıza halletmemiz gerekiyor.
Sitenizde çok video varsa ve hepsi de metadata ile işaretliyse, botların gelip dolanabilmesi sitede dolanırken her yere ulaşabilmesi için bir video site haritası oluşturmanız gerekiyor. Daha önce bir sitenin bize olduğu kadar, arama motorlarının crawler bot denen siteleri kayda alan botlarına uygun olacak şekilde de olması gerektiğini vurgulamıştık. Şimdi sitenizin potansiyelini tam olarak ortaya koyabilmesi için videolar için site haritası nasıl hazırlanır ona bakalım.
Burda anlatılanlar, video ağırlıklı siteler için geçerli, eğer çok sık video eklemiyorsanız sitenize, video site haritanızı XML site haritası üzerinden de oluşturabilirsiniz.
Şimdi başlangıçta bir boş XML dosyası hazırlıyoruz. Herhangi bir isimde olabilir, fark etmez, ama öneri olarak sitemap_video.xml’ı uygun buluyorum.
http://www.siteismi.com/sitemap_video.xml
Daha önce de dediğim gibi, bunu nasıl isimlendirdiğiniz ve nereye koyduğunuzun bir önemi yok, sadece Webmaster Tools ile site haritasını gönderirken nerede olduğunu hatırlayın, yeter.
ardından kullanmamız gereken kod şu:
Temel kod:
http://www.siteismi.com/videos/anlatım-1video-1.html
http://www.siteismi.com/thumbs/thumbnail.jpg
Video site haritası hazırlama rehberi
Sitenizin daha kolay bulunur ve daha iyi indekslenebilir hale gelmesi için Videolu, site haritası hazırlama anlatımı.
http://www.siteismi.com/video.flv
Kodun tüm bileşenlerinin ne anlama geldiğini de paylaşmamız gerekiyor bu konumda. Bu bileşenler ile kodun kullanımı daha açık hale gelecektir:
Kodun açılımı
bu etiket videonun yer aldığı siteyi ifade ediyor. Video nereden geldiyse, nereden alındıysa refere olduğu siteyi bu ifade tanımlıyor. Videoya tıkladığımızda hani videonun olduğu siteye gideriz, işte o sitelerin bilgileri bu kodla beraber paylaşılıyor.
video hakkındaki tüm bilgilendirmelerinin sonunu belirliyor.
thumbnail halindeki görselin işaretleyici komutudur. Görseller en az 160x90 olmalıdır ve görsellerde en çok 1920x1080 çözünürlük desteklenmektedir.
isminden de anlaşılacağı üzere görselin başlığı. En fazla Maksimum 100 karaktere kadar izin verilmiş.
videonun açıklaması. 2048 karakter maksimum limitidir.
En azından ya da .
bir tanesini belirtmeniz gerekiyor.
Bu da videonun yapısına işaret eden bir URL. Dosyalar .mpg, .mpeg, .mp4, .m4v, .mov, .wmv, .asf, .avi, .ra, .ram, .rm, .flv olmalı. Google botları ancak bunları ‘crawlıyor’
ya da . bunlardan en az bir tanesini belirtmeniz gerekiyor.
Videoyu çalıştıran programı işaretleyen bir URL bu da. Bu aslında şu