Site Adresi : enerjikimlikbelgesi.net.tr

Sitenin kullandığı altyapı : php

Açıldığı Tarih: 2017

Site İçeriği & Amacı : EKB Belgesi temin etmel
WEB SİTE HAKKINDA

Enerji Kimlik Belgesi, yapılarda gerekli teçhizatın sağlanarak enerji tüketen ürünlerin minimum enerji ile çalışmasını ve ürünlerin sağladığı üretimin maksimum verime ulaşmasını sağlayarak tasarrufu amaçlayan belgedir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ZORUNLU MU?

2007 yılında gündeme alınan konu 5627 sayılı kanun ile meclisten çıktı ve 05/12/2008 tarihinde 27075 sayılı resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre 10 yıl süre içerisinde tüm yapıların Enerji Kimlik Belgesi olmalıydı. Daha sonra yapılan değişiklik ile 2011 ve sonrasında yapılan binalar için bu belge süre beklemeksizin temin edilecek şartı koşuldu. Aksi takdirde bu yapılar İskân ruhsatını (yapı kullanma izin belgesi) alamayacak ve dolayısı ile o yapıda yaşam mümkün olmayacak. 2011 öncesi yapılar için ise 2 Mayıs 2017 tarihi verilmişti. Fakat bu konudan habersiz olan vatandaşların mağdur olmaması için bakanlık tekrar masaya oturdu ve bu tarihi 1 Ocak 2020’ ye erteleyerek vatandaşlara son bir şans vermiş oldu.

ENERJİ KİMLİK BELGESİNİ ALMAZSAM CEZASI NE OLUR?

Yeni bina olarak tabir edilen 2011 ve sonrası binalarda Enerji Kimlik Belgesinin alınmaması demek o yapıda yaşamın da olamayacağı demektir. Çünkü müteahhitler ya da yüklenici inşaat firmalarınca bu belge temin edilmeden belediyelerden almaları gereken iskân ruhsatını alamayacaklar. Mevcut bina olarak kabul edilen 2011 öncesi binalarda ise alış-satış, kiralama veya kiraya verme gibi işlemlerde kısıtlama yaptırımları uygulanacaktır. Alış- satış işlemlerinde uygulanacak olan kısıtlama işlemleri tapu daireleri aracılığı ile yapılacaktır. Tapu dairelerinde devir işlemleri sırasında istenen belgeler arasında yer alan Enerji Kimlik Belgesi olmaması halinde işlem sağlanmayacaktır. Kiralama ve kiraya verme işlemlerinde ise kiracının elektrik, su, doğalgaz ve benzeri abonelikleri için başvuru yapacağı kurum veya kuruluşlarca Enerji Kimlik Belgesi istenecek ve belge olmaması halinde işlem yapılmayacaktır.

BU KISITLAMALAR NEDEN VAR?

Enerji Kimlik Belgesi, yapılarda enerji performansını alfabetik olarak sıralamaktadır. Bu sıralama 2011 öncesi yapılar için A harfi en yüksek verimliliği temsil ederken G harfi en düşük verimliliği temsil etmektedir. 2011 öncesi yapılar G sınıfının altına düşemez. Düşmesi halinde o yaşanılamaz olarak kabul edilir ve o yapıya Enerji Kimlik belgesi düzenlenemez. 2011 ve sonrası yapılar için ise en düşük değer C olabilir. C sınıfının altında olması halinde yine o yapıya belge düzenlenemez ve o yapı iskân ruhsatı alamaz. Mantıksal olarak ise; Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapı, belgeyi alacak kritere sahip değildir ve kritere sahip olmayan yapının iskân ruhsatı alma, satışı gerçekleştirme veya kiraya verilme gibi işlemlerle yaşanılır hale getirilmesi doğru değildir mantığı söz konusudur.