lostyazilim
tr.link

İnternet ve Sosyal Ağlarda Gizlilik Üzerine

10 Mesajlar 1.388 Okunma
lstbozum
tr.link

mbatuhan mbatuhan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad M** Ş**
  • Mesajlar 229
  • Beğeniler 46 / 37
  • Ticaret 0, (%0)
Yazıyı ilk önce sadece Facebook'ta paylaşacaktım, uzayınca sitemde paylaşmaya karar verdim. Google yazıyı indexledikten sonra da burada paylaşıyorum. : )

Son 1 haftadır, 2009 yılından bu yana Facebook’ta paylaştığım, beğendiğim, yorum attığım birçok saçma gönderiyi temizlemekle meşgulüm. İnanamayacağınız kadar mantıksız şeyler vardı. Ergenlikte nirvanaya ulaştığım anlarda paylaştığım anlamsız sözler, saçma yorumlar… Ne ararsan var. Bir çoğuna gülmekten kendimi alıkoyamadım. Bir çoğunu gördüğümdeyse utancımdan ne yapacağımı şaşırdım.

Bu 1 hafta içerisinde 2009 – 2010 arası tüm paylaşım hareketlerini sildim. 2011 – 2012 arasındaysa yalnızca 10 – 15 gönderi bıraktım. Ve bu yıllar arasında yapmış olduğum yorumlardan sadece 10 – 15 kadar yorum bıraktım. Daha da az olabilir.

2013 – 2014 yılları arasında da sildiğim birçok gönderi ve yorum oldu.

Demem o ki arkadaşlar lütfen burayı çöp niyetine, ne olursa yazıyım diye kullanmayın. Paylaşım yapmadan önce en az 3 kere düşünün diyorum. Çünkü sonradan benim gibi pişman olup hepsini silmek zorunda kalabilirsiniz. Ki zaten aslında; sildiğimiz resimler, paylaşımlar, mesajlar vs. aslında Facebook veri tabanından silinmiyor. O gönderiler Facebook veri tabanında bir yerlerde tutuluyor. Sadece siz ve diğer üyeler görmüyor.

İsterseniz deneyebilirsiniz. Facebook’a bir resim yükleyin. Yüklediğiniz resmin adresini bir yere kopyalayın. Ardından yüklediğiniz resmi Facebook’tan silin. Daha sonra kopyaladığınız adresi tarayıcınızda açın. Bakalım ne göreceksiniz?

Sosyal ağlardaki paylaşımlarınız ileride size karşı kullanılabilir. Ki zaten NSA’nın sosyal ağlardaki paylaşımları depolandığını çok yakın bir zamanda öğrendik. “Aman ne olacak?” demeyin.

Facebook’ta beğendiğiniz, yorum attığınız, paylaştığınız her gönderi sizin kişilik analiziniz için, zaaflarınızın tespiti için, size karşı koz olarak kullanılabilir.

Düşünün, Facebook’a üye olan, sayıyı yanlış hatırlamıyorsam, 30 milyon civarında Türk vatandaşı var. Yani hemen hemen ülkenin yarısı Facebook’a üye. Bu 30 milyon kişi üzerinden, bu ülkenin profili çıkartılabilir.

Nasıl yani?

Türkiye’deki vatandaşların hangi durumlarda nasıl tepkiler verdiği, dini inançları, hassasiyetleri, sinir uçları, dünya görüşleri vs. Listeyi uzatmak mümkün.

Bu verilerin CIA gibi gizli servislerin elinde olduğunu düşünün. Müthiş bir data. Böyle bir durumda Türkiye hakkında TÜİK’in bile elinde olmayan istatistiklerden haberleri olacak, kitleleri yönlendirmek daha kolay olacak, politikacıların atacakları adımları tahmin etmek daha kolay olacaktır. Bir düşünün bu verilerle daha neler neler yapılabilir?

Ya da, diyelim ki ileride bakan, millet vekili, bürokrat ya da ne biliyim bir yere genel müdür gibi bir şey oldunuz. Sizin Facebook mesajlarınızı, paylaşımlarınızın size karşı koz olarak kullanılmayacağını garanti edebilir misiniz?

Arkadaşınızla küfürlü mesajlaşmalarınızın, caps sayfalarında gezerken paylaştığınız küfürlü resimler, BMW’ye yaslanmış manken resminin altına attığınız “Bu da s*çıyo mu?” gibi yorumlarınızın ileride size karşı kullanılmayacağının garantisini verebilir misiniz?

Ya da arkadaşınıza bir zaafınızı –siz farkında olmadan da olsa- söylediğinizde bunun ileride size karşı kullanılmayacağının garantisini verebilir misiniz?

İnsan bazen arkadaşına söylediği bir şeyi başkasından duyarken, rezil olabilirken, Facebook’a bu kadar güvenmenin anlamı ne? Her şeyi Facebook’ta konuşmanın anlamı ne?

Bunlar size komplo teorisi gibi gelebilir. Ama bunlar gerçek.

Alın size bir kanıt. KGB kimden nasıl intikam almış görün. Aynısını yarın sizin için de yapmayacaklarının garantisini verebiliyorsanız uyarılarımı dikkate almayın.

Kanıtımız: ufa.lt/kgb

Bunları sadece Facebook üzerinden yazdım. Ama sanmayın ki tek sıkıntılı durum Facebook’ta. Facebok sadece bir örnek. Örneğin Google. Adamlar bütün ülkenin ne aradığını, sıkıntısını, karşılaştığı sorunları, zevklerini, link nasıl olursa tıkladığını – tıklamadığını, meraklarını, herkesten gizlediği bazı şeyleri biliyor.

Ya da akıllı telefonlar. Kaç tane arka kapı buldular bu telefonlarda. Seninin parmak izini, retina izini, GPS aracılığıyla konumunu kaydetmediklerini garanti edebilir misiniz?

Kullandığımız uygulamalar aracılığıyla bilgilerimizi kendi ellerimizle veriyoruz. Uygulamalar gerekli gereksiz 30 tane izin istemiyor mu?

Hele ücretsiz uygulamalar… Kimse babasının hayrına ücretsiz bir şey vermez.

O kadar izinle ne yapıyorlar dersiniz?

Demem o ki arkadaşlar; ileride, size karşı kullanılabilecek, yüzünüzü kızartacak hiçbir şeyi nasıl kimsenin eline vermek istemezseniz, sosyal ağların da eline vermeyin.

Yazıyı güzel bir video ile sonlandırmak istiyorum. Videoyu izleyince ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Kaynak: http://www.serbestadam.com/yazilar/internette-ve-sosyal-aglarda-gizlilik-uzerine.html

Skala

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

Skala Skala https://mekasosyal.com Kullanıcı
  • Üyelik 22.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek İletişim Hizmetleri
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 533
  • Beğeniler 32 / 52
  • Ticaret 9, (%100)
hocam çok iyi bir konunun üzerine bastınız. Sosyal hayatımız diyoruz, gizli diyoruz ama bizim bile unuttuğumuz şeyler bize geri dönüyor. Bunları izlediğimde " ya kapatıcam bu facebooku-twitteri" diyorum ama...

• Üyelik 21.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad M** Ş**
  • Mesajlar 229
  • Beğeniler 46 / 37
  • Ticaret 0, (%0)

Skala adlı üyeden alıntı

hocam çok iyi bir konunun üzerine bastınız. Sosyal hayatımız diyoruz, gizli diyoruz ama bizim bile unuttuğumuz şeyler bize geri dönüyor. Bunları izlediğimde " ya kapatıcam bu facebooku-twitteri" diyorum ama...

Ben de dondurmayı düşünüyorum facebook'u. kapatırım heralde 1- 2 güne.

saltuntas saltuntas WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)
Face yi dondurup dondurup geri açıyorum. Tam böyle yazı okuyorum kapatıyorum. Sonra can sıkıntısından geri açıyorum.
Aksaclii

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 21.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad M** Ş**
  • Mesajlar 229
  • Beğeniler 46 / 37
  • Ticaret 0, (%0)

nispet adlı üyeden alıntı

Face yi dondurup dondurup geri açıyorum. Tam böyle yazı okuyorum kapatıyorum. Sonra can sıkıntısından geri açıyorum.

Ben de öyle. Bu yaz 3 - 5 kez kapatıp açtım. Yapacak işim olmadığından, vakit geçirmek için giriyorum. Aslında çok da gerek yok. Masamın üzerinde kocaman Python kitabı var ama hâlâ kendmi ikna edip başlayamadım. Uğraş lazım. Yoksa boş boş film izleyerek, face de vakit öldürerek yazı geçiriyorum. Siz de öylesini herhalde?

• Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)

mbssahin adlı üyeden alıntı

Ben de öyle. Bu yaz 3 - 5 kez kapatıp açtım. Yapacak işim olmadığından, vakit geçirmek için giriyorum. Aslında çok da gerek yok. Masamın üzerinde kocaman Python kitabı var ama hâlâ kendmi ikna edip başlayamadım. Uğraş lazım. Yoksa boş boş film izleyerek, face de vakit öldürerek yazı geçiriyorum. Siz de öylesini herhalde?

İş güç yoğun olduğu için zamanım çoğu bir şekilde geçiyor ama akşam otele ya da eve gittiğin zaman yapacak bir şey bulamıyorum bu yüzden bu tarz boş şeylerle vakit öldürüyorum.

xrople xrople Sms Onayı Gerekli Telefon Onaysız
  • Üyelik 17.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad E** S**
  • Mesajlar 298
  • Beğeniler 107 / 61
  • Ticaret 1, (%100)
Hocam kapatmaya ne gerek varki hayalet tabiri ile sadece takip edin , hiçbir beğenme veya paylaşımda bulunmayın bunun size bir zararı olmaz ve gündemden, haberlerden geri kalmazsınız ayrıca her dakika girip ne olmuş diye bakmazsınız

• Üyelik 21.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad M** Ş**
  • Mesajlar 229
  • Beğeniler 46 / 37
  • Ticaret 0, (%0)

xrople adlı üyeden alıntı

Hocam kapatmaya ne gerek varki hayalet tabiri ile sadece takip edin , hiçbir beğenme veya paylaşımda bulunmayın bunun size bir zararı olmaz ve gündemden, haberlerden geri kalmazsınız ayrıca her dakika girip ne olmuş diye bakmazsınız

Bi düşüncem de o. Fake bir hesap açıp, proxy ile kullanabilirim. Daha mantıklı.

Aksaclii adlı üyeden alıntı

Çok lüzumsuz bir konuş olmş. hepsi bildigimiz şyler

Zaten konuyu "çok faydalı, süper" diye yazmadım. Blogda 1.5 - 2 aydır bir şey yazmıyordum, başımdan da bahsettiğim olay geçince "lan facede arkadaşlara anlatıyım biraz durumu" dedim. baktım durum çok uzamış. Ben de "hazır yazmışken biraz daha geliştirip blogda paylaşıyım, uzun zamandır bir şeyler paylaşmıyordum zaten" dedim. böyle oldu yani. özellikle oturup, çok özene bezene yazmadım. kendimce karaladım işte...

NettesinHost NettesinHost WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek mühendis
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** M**
  • Mesajlar 160
  • Beğeniler 1 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
facebookta olsun twitter olsun daha ne kendi resmimi nede tam adımı nede adresmi vermiş değilim telefon numaramı dahi vermedim. Vermeyide düşünmüyorum.

• Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)
bakalım an itibari ile hesabı tamamen sildim :D iki hafta dayanabilir miyim orası da meçhul :D

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al