Bilişim şirketlerinden biri olan IBM, 2 nanometre boyuta sahip çip ürettiğini açıkladı. Yaşanan bu gelişmele ile birlikte akıllı telefonların pil ömrü 4 güne kadar uzayabilir.




IBM tarafından geliştirilen 2 nanometre boyutundaki yeni işlemci, teknoloji ile nelerin başarılabileceğini birkez daha gözler önüne sermiş oldu. İşlemcilerde bulunan transistörlerin aralarındaki mesafe, nanometrelere kadar indi. Nanometre bir metrenin milyarda biridir.

Gündelik hayatımızda kullandığımız elektronik cihazlarda kullanılan en iyi işlemciler ve transistörler arasındaki mesafe 7 nanometre seviyelerinde.

Daha Az Enerji Tüketiyor
ABD merkezli IBM şirketi, 2 nanometrelik işlmecinin %75 oranında daha az enerji tüketeceğini ve mevcut işlemcilere göre %45 daha yüksek performansa sahip olacağını belirtti.

Şarj Ömürleri 4 Güne Çıkacak
Şirket tarafından yapılan açıklamalar, oldukça ses getirecek. Öyleki günümüz telefonlarında hemen hemen 1 gün civarında olan pil ömrü, 4 güne çıkarılabilir.

Yeni teknoloji ile birlikte yaklaşık olarak tırnak büyüklüğüne sahip olan bir çipe 50 milyon transistör sığdırılabiliyor. 2017 yılında üretilen 5 nanometrelik işlemcilerde bu sayı 30 milyondu.

Piyasada bulunan 7 nanometre boyutundaki işlemcileri ilk icat eden şirket olan Intel, 2015 yılında işlemciyi icat etmiş 2019 yılında tüketicilere ulaştırmıştı.


Kaynak: Teknoloji Haberleri