Bugün sizlerle pazarda satışı devam eden Asus Transformer Book T100 ve Lenovo ThinkPad Tablet 2 modellerini inceleyecek ve arada bir kıyaslama yapacağız.

Cihazlarımız pazara çıkış konumlar itibari ile aslında birbirleri ile kıyaslanabilecek seviyedeler. Çünkü ikisi de Çıkarılabilir Klavyeye Sahip Tablet PC olarak ele alınan, yeni dönemin en fazla tercih edilen melez cihazları olarak satışa çıktı.

Dünya Pazarında liderlik için birbiri ile yarışan Asus ve Lenovo gibi iki firma tarafından üretilen bu ürünlerin kıyaslaması da oldukça eğlenceli olacak gibi görünüyor. Dilerseniz kıyaslamamıza başlayalım.



İşlemci Bazında Asus Öne Geçiyor

İşlemci aileleri olarak bakıldığında Lenovo ThinkPad Tablet 2 modelinde İntel Atom Z2760 serisi 1.8 Ghz’lik hıza sahip Çift Çekirdekli bir işlemci tercih edilmiş durumda.

Asus Transformer Book T100 modelinde ise İntel Atom Z3740 serisi 1,86 GHz’lik hıza sahip Dört Çekirdekli bir işlemci tercih edilmiş.

Bakıldığında Asus hem daha yeni bir seriye ait İşlemci kullanmış hem de çekirdek sayısını Çift Çekirdekten Dört Çekirdeğe taşımış.

Bu noktada Asus için çetelemize bir Pozitif Puan ekliyoruz.


Ekran Boyutu ve Çözünürlük Noktasında Berabere Kalındı

İki firmada cihazlarında 10.1 inçlik IPS Ekran kullanmış durumda. 16:9 HD kalitede çözünürlük sunan ekranlar 1366*768 Piksel ve elbette ki 5 Nokta Dokunmatiğe sahipler.

Burada bu boyuttaki bir ekranda Full HD beklentimiz olmadığı ve iki modelin de aynı ekran yapısı ile pazara çıktığını düşünürsek iki firmaya da Pozitif Puan ekleyebiliriz.


RAM Değerleri de Fark Yaratamadı

Hem Asus Transformer Book T100 modeli hem de Lenovo ThinkPad Tablet 2 modelinde kullanılan Ram değeri 2 GB seviyesinde kalmış durumda. RAM Ailesi olarak ise LPDD2 SDRAM modelini tercih eden firmalar aslında bu tarz ürün üreten diğer firmalar gibi Mecbur kaldıkları bir seviyede tercihlerini kullanmış durumdalar.

Şu aşamada Melez Tablet PC modelleri için en verimli çalışan Ram Ailesi iki cihazda da kullanılmış durumda. Bu sebeple iki modele de Pozitif Puan veriyoruz.



Asus Depolama Seçenekleri Noktasında Ön Planda

Pazara çıkan iki modelde de tabi ki HDD Depolama yerine eMMC Depolama çözümleri kullanılmış durumda.

Asus Transformer Book T100 modeli 32 GB ve 64 GB Dahili Depolama alanına sahip iki model ile pazara çıkarken Lenovo ThinkPad Tablet 2 serisinde kullanıcılara sadece 64 GB Dahili Depolama alanına sahip bir model sunulmuş durumda.

İki firma da SD Kart desteği ile cihazlara ek depolama alanı sunmuş. Artı olarak hem Lenovo Bulut Depolama hem de Asus Bulut Depolama çözümleri de firmalar tarafından müşterilerine sunuluyor. Dileyenlerin Google veya Yandex gibi firmaların Bulut Depolama Alanlarını kullanmaları da mümkün.


Kamera Noktasında Lenovo Öne Geçmiş Durumda

Asus, ürününde sadece 1.2 MP değerine sahip Ön Kamera kullanmış. Arka Kamera ise bu modele eklememiş.

Lenovo ise ön kamera olarak 2 MP’lik bir kamera kullanırken arkaya da 8 MP değerinde bir kamera iliştirmiş. Ön kamera ile 720p, arka kamera ile de 1080p çözünürlükte video çekimi de cabası.


Bu noktada Kamera Çözümü olarak Pozitif Puanlar tabi ki Lenovo ThinkPad Tablet 2 modeline gidiyor. Asus ise bir adım geride kalıyor.


Bağlantı Girişlerinde Asus Daha Hızlı

İki modelde de aşağıdaki dış bağlantı panelleri mevcut.
1 USB Giriş (Klavye Üzerinde)
1 Mini HDMI
1 MicroSD slot
1 Docking konektörü
13,5mm birleşik mikrofon/kulaklık girişi

Ancak bağlantı noktaları aynı olsa da Asus USB 3.0 destekli bir bağlantı noktası kullanarak USB 2.0 kullanan Lenovo’dan bir adım öne geçmiş oluyor.

Tabi ki ikisi de USB Çözümü ancak ileriye dönük baktığımızda Asus Transformer Book T100 modelini USB üzerinden bir ekrana daha bağlama gibi ek özellikle ve elbette ki hızlı aktarım avantajı Pozitif Puanı aldırıyor.


Batarya Noktasında İki Modelde Sektörü Dağıtıyor

Batarya Dayanım noktasında hem Asus hem de Lenovo sektördeki rakiplerini dağıtıyor.

Asus 14 Gün bekleme ve 11 Saat kullanım süresi ile kullanıcı karşısına çıkarken Lenovo burada 25 gün bekleme ve 10 saat kullanım süresi sunuyor. Ölçümlerin eşit platformlarda yapılıp yapılmadığı, sürecin ölçülürken nelerin etki ettiğini bilmediğimiz için, rakiplerine de bakarak iki firmayı da pozitif puanla ödüllendiriyoruz.


Cihazlar Arasında Ön Plana Çıkanlar

Lenovo cihazı ile birlikte 1 adet Dokunmatik Kalem sunarken, Asus ne kutuda ne de cihaz üzerinde böyle bir ek kullanmamış.

Asus cihazla beraber Microsoft Office 365 Ev- Öğrenci kodu gönderiyor. Bu sayede ek bir Office Gideri ortadan kalkmış oluyor.

İki modelde de Windows 8 İşletim Sistemi mevcut. Ve elbette ki iki modelde de Windows 8.1 Güncellemesi gelmiş durumda. Burada rakipler zaten fark yaratamıyor.



Fiyat Noktasında Asus Kırıp Geçiriyor

Türkiye Pazarında yazı yayına alınırken henüz Resmi Satış Fiyatı belli olmayan Asus Transformer Book T100 modeli için Asus Türkiye Satış kanadından gelen gayri resmi bilgilere göre ürün 800 – 900 TL civarından satışa çıkacak. Ancak henüz firma tarafından Resmi Satış Fiyatı açıklanmamış durumda.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 modeli ise hali hazırda Türkiye Pazarında satışta ve fiyat noktasında 2.000 TL gibi bir fiyattan satışta.


Asus Transformer Book T100 ve Lenovo ThinkPad Tablet 2 Karşılaştırması
Karşılaştırmanın Galibi

Aslında ilk başlarda pek fazla birbirine üstünlük kuramayan iki model Fiyat ve İşlemci noktasında galibin belli olmasını sağlıyor.

Çeşitli noktalarda birbirine üstünlük sağlayan modeller İşlemci Gücü ve Fiyat karşılaştırmasına tabi tuttuğumuzda Asus Transformer Book T100 modeli Açık Ara liderliği eline alıyor.

1000 TL gibi bir fiyattan Dört Çekirdekli bir işlemci gücü sunan Asus Transformer Book T100 modeli, 2.000 TL gibi bir fiyattan Çift Çekirdekli bir işlemci gücü sunan Lenovo ThinkPad Tablet 2 modelinden daha mantıklı bir tercih olacaktır.


Kaynak: Asus Transformer Book T100 ve Lenovo ThinkPad Tablet 2 Karşılaştırması | Cep Seyir