Kafası karışık olanlara özel olarak hazırladığımız Karşılaştırma Rehberinin bugünkü konukları Asus Transformer Book T100 ve Samsung XE-500 modelleri olacak.

Samsung pazarda genelde aynı isim ile birden fazla seri ile satışta olduğu için biz genel olarak inceleme yapacağız. Çünkü Samsung XE-500 ile başlayarak kodlarında bir iki harf değişen 6-7 modeli var modellerde genelde bir iki özellik değişiyor.

Bu noktada bizde Fiyat olarak Asus Transformer Book T100 modeline en yakın olan Samsung XE-500T1C-G01TR ATIV Tab modelini ele alacağız.

Dilerseniz karşılaştırmaya başlayalım.



İşlemci Karşılaştırmasının Galibi Asus Oluyor

Yeni bir ürün olmasından biraz avantajlı olan Asus Transformer Book T100 modelinde İntel Atom Z3740 serisi 1,86 GHz’lik hıza sahip Dört Çekirdekli bir işlemci tercih edilmiş durumda.

Pazarda biraz daha eski olan Samsung XE-500 modelinde ise İntel Atom Z2760 serisi 1.8 Ghz’lik hıza sahip Çift Çekirdekli bir işlemciden yana tercihler kullanılmış.

Bu noktada hem Seri Üstünlüğü hem de Çekirdek üstünlüğü bazında Asus bir adım öne geçmiş oluyor.


Ekran Boyutu ve Çözünürlükleri Birbirine Denk

Ekran büyüklüğü noktasında 10.1 İnçlik ekrana sahip Asus ile 11.6 İnçlik bir Samsung modelini kıyaslayacağımızı düşünürsek diğer özelliklerin farklı olması beklenebilir.

Ancak baktığımızda iki modelde de 1366*768 Piksel ve elbette ki 5 Nokta Dokunmatiğe sahip ekran ailelerinin tercih edildiğini görebiliyoruz.

Ekran aileleri olarak ise Asus IPS Panel kullanırken Samsung firması LED Panelden yana tercihini kullanmış durumda.


RAM Değerleri Üzerinden Kıyaslama Mümkün Değil

Hem Asus Transformer Book T100 modeli hem de Samsung XE-500 modelinde kullanılan Ram değeri 2 GB seviyesinde kalmış durumda. RAM Ailesi olarak ise LPDD2 SDRAM modelini tercih eden firmalar aslında bu tarz ürün üreten diğer firmalar gibi Mecbur kaldıkları bir seviyede tercihlerini kullanmış durumdalar.

Asus ve Samsung tarafından kabul edilen bu ram değerleri bu tarz ürünler arasında şu aşamada kullanılabilir olan tek ram değeri.



Asus Depolama Seçenekleri Noktasında Fark Yaratıyor

Asus Transformer Book T100 modeli hem 32 GB hem de 64 GB olmak üzere iki farklı seri ile pazara çıkıyor. Samsung XE-500 serisi ise 64 GB olarak tek bir seri ile pazara çıkmış durumda.

Bu noktadan baktığımızda Asus biraz daha tercih imkanı sağlıyor.

Bunun dışında iki modelde de MicroSD Kart Desteği ve Bulut Depolama Çözümleri firmalar tarafından kullanıcılara sağlanmış.


Kamera Noktasında Samsung Fark Yaratıyor

Asus firması pazara sürdüğü üründe sadece 1.2 MP değerine sahip Ön Kamera kullanmış. Arka Kamera ise bu modele eklememiş.

Samsung ise ön kamera olarak 2 MP’lik bir kamera kullanırken arkaya da 8 MP değerinde bir kamera iliştirmiş. Ön kamera ile 720p, arka kamera ile de 1080p çözünürlükte video çekimi de cabası.

Kamera kullanımı noktasında daha başarılı bir çözüm üreten Samsung burada bir adım öne geçmiş durumda.


Bağlantı Noktalarına Bakıldığında Asus Daha Hızlı

İki modelde de aşağıdaki dış bağlantı panelleri mevcut.
1 USB Giriş (Klavye Üzerinde)
1 Mini HDMI
1 MicroSD slot
1 Docking konektörü
13,5mm birleşik mikrofon/kulaklık girişi


Ancak bağlantı noktaları aynı olsa da Asus USB 3.0 destekli bir bağlantı noktası kullanarak USB 2.0 kullanan Samsung’dan bir adım öne geçmiş oluyor.

Özellikle çok fazla veri aktarımı yapan birisi için bu çok önemli. Yetersiz bir depolama alanına sahip olan iki cihazında Taşınabilir HDD ile kullanılması durumunda Asus size daha hızlı bir veri aktarımı sağlayacaktır.



Batarya Noktasında Asus Daha Bir İstikrarlı

Batarya Dayanım sürelerine baktığımızda Samsung XE-500 modeli için çok fazla süre bilgisi verilmediği görüyoruz. Ancak kullanıcı deneyimlerine bakıldığında batarya süreleri 11 Saatlik kullanım süresini dolduran Asus Transformer Book T100 serisinden geride kalıyor. Samsung için ortalama şarj süresi ise 4 saat civarında kalıyor.

Bu noktada bu kıyaslamadan Asus yarı yarıya daha uzun batarya süresi ile önde çıkmış oluyor.


Fiyat Noktasında Asus Yine Önde

Türkiye Pazarında yazı yayına alınırken henüz Resmi Satış Fiyatı belli olmayan Asus Transformer Book T100 modeli için Asus kanadından gelen gayri resmi bilgilere göre ürün 800 – 900 TL civarından satışa çıkacak.

Samsung XE-500 serisi ise şuan satışta ve 1600 TL gibi bir fiyattan başlayarak yukarıya doğru tırmanıyor.

Tabi ki bu fiyatlar Asus için 32 GB’lık, Samsung için ise 64 GB’lık fiyatlar. Bu noktada bir kıyaslama yapmak çok doğru olmasa da 800 – 900 TL’den 32 GB modelini satan Asus firmasının 64 GB’lık seriyi de 1100 – 1200 TL seviyesinde satması beklentisi ortaya çıkıyor.

Yani Asus ile Samsung arasında yine de bir 300 – 400 Tl fark olması muhtemel. Bu noktada Asus daha bir avantajlı oluyor.


Diğer Fark Yaratan Noktalar

İki modelde de Klavye cihazla beraber geliyor. Ancak Samsung S-Pen özelliği ile kullanıcılarına birde Dokunmatik Kalem hediye etmiş oluyor.

Asus içerisinde Office 365 serisi bir Microsoft Office ile geliyor ve 200 TL’lik bir hediye sunmuş oluyor.

İki cihazda pazara sade kutu içerikleri ile çıkıyor.

Asus Windows 8.1 İşletim Sistemi ile pazara çıkarken, Samsung içinde Windows 8.1 Güncellemesi gelmiş durumda.

Servis noktasında Samsung diğer alanlardaki atılımından dolayı daha ön plana çıkıyor.


Karşılaştırma Sonucu

Eğer işinizde çok fazla Kamera İhtiyacı olmayacaksa size önerimiz Asus Transformer Book T100 modelinden yana olacaktır. Ancak Kamera benim için önemli derseniz o zaman Samsung XE-500 serisi modellere bakmanız gerekiyor.

Ancak kabul etmemiz gerekir ki Asus Transformer Book T100 modeli hem İşlemci hem de Fiyat bazında Samsung XE-500 serisindeki modellerden birkaç adım daha önde.


Kaynak: Asus Transformer Book T100 ve Samsung XE-500 Karşılaştırması | Cep Seyir