Siber güvenlik alanında çalışan ve bu alandaki gelişmeleri yakından takip ederek, sürekli yeni ürün ve danışmanlık hizmetleri geliştiren Biznet Bilişim, Gartner’ın “Operasyonel Teknoloji Güvenliği Pazar Rehberi 2018” raporunda yer alarak bu listeye giren ilk ve tek Türk hizmet şirketi oldu.

Gartner’ın kurumlara yönelik yayımladığı bu rehberde Operasyonel Teknoloji (OT) alanında verdiği hizmetlerle öne çıkan şirketler yer alıyor. Ayrıca yeni oluşmasına rağmen hızla büyüyen bu alana yönelik genel bilgiler, karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri de bulunuyor.



Gartner tarafından hazırlanan bir rapora girmenin çok zor ve bir o kadar da önemli olduğunu vurgulayan Biznet Bilişim Genel Müdürü Serdar Yokuş, “Bu raporda yer alırken yeni gelişmeler ve teknolojilerle birlikte gelen tehditlere karşı hazırlıklı olabilme, yeni yetkinlikler geliştirerek bu tehditlerle nasıl başa çıkacağımızın yollarını keşfetme süreçlerinden geçtik. Bu çaba; kendimizi geliştirmemizi ve rekabet üstünlüğümüzü sürdürmemizi sağladı. Bu rapora girmek, bizim için apayrı bir prestij kaynağı oldu ve gittiğimiz yolun ne kadar doğru olduğunu göstererek bizi cesaretlendirdi. Biznet bu raporda yer alarak sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da iş yapabileceğini kanıtladı.” dedi.

OT ve BT birbirinden çok farklı!

Enerji, ulaşım ve su şebekeleri gibi kritik altyapıların Endüstriyel Kontrol Sistemleri (EKS) kapsamında kullandıkları OT mimarilerinin güvenlik ihtiyaçları, BT sektörüne göre birçok açıdan farklılık gösteriyor. Bu sebeple OT’nin siber güvenliği ve dayanıklılığı farklı bir uzmanlık ve tecrübe gerektiriyor. OT’nin önceliği işletmenin güvenli ve kesintisiz çalışması olurken, BT’nin önceliğini güvenlik oluşturuyor. Bu tür farklar da OT ile BT arasındaki mesafeyi açıyor. OT ve BT altyapılarında çalışan birimlerin önceliklerinin farklı olması ve farklı diller konuşmasına rağmen, temelde BT ve OT altyapılarının ortak bir amacı var. O da işletmenin güvenilir bir şekilde hizmet vermesini sağlamak.

Biznet farklı dünyalar arasında köprü görevi görüyor

Yokuş, tehditlerin ve güvenlik açıklarının belirlenmesi konularında Biznet gibi uzmanlaşmış danışmanlık şirketlerinin devreye girdiğini belirterek, “Öncelikle bir risk değerlendirmesi yaparak kurumun olgunluk seviyesini belirliyoruz. Mevcut durumu anladıktan sonra işletmelere kısa ve uzun vadeli stratejik iyileştirme ve yol haritaları sunuyoruz. Gartner da dünya çapındaki değerlendirmesinde bunu yapabilecek seçkin firmalar arasında Biznet’e de yer verdi.” dedi.

Biznet’in risk değerlendirme, denetim ve süreç tasarımı becerilerinin yanı sıra birbirinden farklı teknolojiler ve altyapılar üzerinde güvenlik entegrasyonu da sağlayabildiğini söyleyen Biznet Genel Müdürü Serdar Yokuş, “Güvenlik kaygısı olmaksızın tasarlanmış OT altyapılarının BT ile yakınsaması, kültürel, organizasyonel ve teknolojik seviyelerde entegrasyon başta olmak üzere çeşitli zorluklara neden oluyor. Bu zorlukları çözebilecek yetkin insan kaynağı da maalesef son derece sınırlı. Bu karmaşıklık ve riske açıklık, önümüzdeki dönemde kurumların bu alanda uzmanlaşmış şirketlerden hizmet almasını kaçınılmaz kılacaktır.” dedi.

Biznet’in OT alanındaki bu ihtiyacı fark etmesinin ardından bir ekip oluşturduklarını ve ekibi bu açığı kapatabilecek eğitimleri almak için yurt dışına gönderdiklerini vurgulayan Serdar Yokuş, Türkiye’nin önde gelen kritik altyapı işletmelerine hizmet verdiklerini belirtti. Yokuş, “OT güvenliği üzerine uçtan uca denetim, danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunuyoruz. Yakın gelecekteki hedefimiz; OT uzmanlığımızı ve ekibimizi genişleterek öncelikle Avrupa daha sonra küresel ölçekte bir otorite olmak. Bu hedef doğrultusunda ilk adım olarak Hollanda’da bir ofis açtık. Hollanda’yı seçmemizin nedenlerinden biri de kritik altyapıların güvenliği konusunda oluşturdukları ekosistemi yakından tanımak ve tecrübe etmek” dedi.

Kaynak: technosfer - teknoloji haberleri