Gizli bilgilerinizin ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü? Peki Darpa nedir onu biliyor musunuz? Bu yazımızda sizlere Darpa tarafından üretilen yeni bir çip hakkında bilgiler vereceğiz.
Öncelikle size Darpa’dan bahsedelim:
Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı, ordu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir ajanstır.
Soğuk savaş döneminde Rusya’nın Sputnik füzesini uzaya göndermesinin ardından 1958’de ARPA adıyla kurulmuştur. DARPA bugünkü İnternetin geliştirilmesinden sorumluydu ve Berkeley Unix ve TCP/IP’yi de içeren birçok geliştirme projesini finanse etti. Şuanda çalıştıkları projelerin büyük bir çoğunluğu üst seviye gizlidir ve dışarı ile paylaşılmasının cezası ulusa ihanet olarak sayılarak idamdır. Hava savunma sistemlerinden 8. seviye Deep Web’e kadar tüm sistemlerin asıl mimarıdır.
Peki ya çip?
Uzun zamandır filmlerden aşina olduğumuz kendisini mesajı ilettikten sonra imha eden çipler üzerinde çalışan Darpa sonunda kendisini 10 sn sonra imha edebilen bir çip yaratmayı başardı. DARPA’nın parçası olarak faaliyet gösteren Xerox PARC mühendisleri kendini imha edebilen ve verilerin gizli kalmasını sağlayacak küçük parçacıklara bölünebilen patlayabilir bir çip geliştirdi. Mühendislerin bu çipi yaparken şuanda alışmış olduğumuz metal alaşımlı parçalardan daha çok akıllı telefonlarımızın ve tabletlerimizin yüzüyinde kullanılan temperli cam ile Gorilla Glass 4 kullanması bizleri çok şaşırttı. Bu sayede aşırı stres altında cam parçalanarak kum haline geliyor ve yeniden onarılması imkansız bir mesajı verdikten sonra kimse daha o mesaja ulaşamıyor.
DARPA kendisini yok edebilen çip üretti
DARPA kendisini yok edebilen çip üretti
Üst düzey iyonlaşma ile kendisini yoğun stres üzerinde bırakan çip şuanda sadece uzun menzilli lazerler ile patlatılabiliyor. DARPA tarafından yapılan açıklamaya göre ilerleyen günlerde radyo dalgaları ile de cihazın aktif hale gelebileceği ve video, sesli mesaj gibi iletileri bünyesinde saklayabileceği söylendi.
Kaynak : Technosfer