Güneş Paneli ile ilgili bir yazı yazarak bu konu hakkında size bildiğim detayları anlatmak istiyorum. Öncelikle bu işten para kazanırım ve yatırım mantığı ile koyduğumu geri alırım düşüncesiyle giriyorsanız bazı dikkat etmeniz gereken hususlar var. Bu arada Güneş Paneli ile Nasıl Para Kazanılır? konusunda ki konumu da okuyabilirsiniz.


Şu anda piyasada bulunan 4 adet güneş paneli mevcut. Bu paneller ile kurulum yapıp hemen para kazanmaya başlayabilirsiniz ancak tüm paneller kendi içerisinde bazı özelliklere sahip. Bu değişkenleri ele aldığınızda kurulum maliyetini değiştireceğinden dolayı düşünüp dikkatli davranmanız fiyat/performans açısından size daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca amortisman süresini de kendi hesabınızla yaparak yatırım amacına uygun olmasını sağlayabilirsiniz.

Aşağıda fotoğraflarıyla birlikte 4 adet güneş paneline değindim. Monokristal güneş paneli en pahalı olanı. Bu yüzden genellikle uzun soluklu kullanmayı düşünenler tercih ediyor ancak Polikristal daha çok kullanılıyor çünkü fiyatı daha uygun olduğu gibi hafif gölgeli zamanlarda enerji verimliliği monokristale oranla daha stabil.

Bu üstte yazmış olduğum Monokristal ve Polikristal güneş panelleri ev kullanımı için daha uygun yani çatınıza bu 2 güneş panelinden birisini kurabilirsiniz. Aslında diğerlerini de kurarsınız pek tabi ancak pek uygun olmaz.

İnce film güneş paneli fiyatı çok daha düşük olmasının yanı sıra enerji verimliliği oldukça düşüktür. Yani çatıyı komple ince film güneş paneliyle döşeseniz bile evin ihtiyacını karşılamakta zorlanırsınız. Diğer yandan kurulum kolaylığı açısından bazı yerlerde tercih edilebiliyor.

Esnek güneş paneli de adı üstünde esnek olmasından dolayı kullanımını gerektirecek yerlerde kullanılır. Örnek vermek gerekirse kubbeli bir çatı için uygun olabilir. Nispeten enerji verimliliği açısından düşük olsa da gelişen teknoloji ile enerji verimliğini artırıcı yapıcak etkenler kullanılabilir.


Monokristal Güneş Paneli:



Polikristal Güneş Paneli:



İnce Film Güneş Paneli:



Esnek Güneş Paneli: