BIOS’a yapılacak ufak çaplı ziyaretle K serisi Core i7 ya da Core i7 işlemcileri beklediğinizden çok daha kolay bir şekilde yüksek frekansa çıkarabilirsiniz.

Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz testlere bakılırsa yeni nesil Haswell işlemciler sahip oldukları overclock potansiyeliyle rekor kıracak düzeyde değil ama konu overclock olduğunda Haswell’in hâlâ ciddi anlamda performans elde etme olanağı var.

Intel’in bu dördüncü nesil Core işlemcilerinde neler yeni, neler yerinde sayıyor acaba ? Önceden olduğu gibi sadece K serisi işlemciler (şimdilik Core i5-4670K ve Cre i7-4770K) ile tamamen açık çarpan kilidi geliyor ve bu yüzden bu dosyamızda saece bu iki işlemciye odaklanacağız. Benzer biçimde, çoğunlukla CPU çarpanına odaklanmanız gerekiyor. Hızlı ve zahmetsiz overclock için doğrudan BIOS ayarlarına girerek global CPU çarpanı ayarını 40′a getirirseniz çekirdek saat hızını 4 GHz’e çıkarmış olursunuz. Sistemi yeniden başlattığınızda tek adımda overlock yapılmış olur. Dört beş denemeden sonra işlemcinizin temel sınırını bulmuş olacaksınız. Bu şekilde, ince ayarlamalarla elde edebileceğiniz overclock kazanımının % 80′ini dakikalar içinde elde edeceksiniz.

Değişmeyen bir diğer özellikse temel frekans (base clock). Bu değer hâlâ 100 MHz ve çoğu durumda asla değiştirilmemeli. Elbette temel frekansı değiştirmek mümkün ama Intel’in yeni işlemcilerinde temel frekans tüm alt sistemlerle bağlantılı olduğu için, onu değiştirdiğinizde PCI Express veriyolu gibi her türlü alt sistem de aynı anda değişime uğruyor. Bundan ötürü temel frekansı birkaç MHz’den ötürü tüm sisteminiz çalışmaz hâle gelebilir. Rekor kırmak amacıyla sadece birkaç MHz farka gerek duyduğunuzda işinize yarayabilir ama diğer durumlarda tercih edilmemesi gerekn bir yol. Bununla birlikte bir istisna söz konusu; Intel, Haswell işlemcilere “base clock strap” özelliğini ekledi. Bunu ilk üst düzey LGA 2011 soketli Sandy Bridge-E işlemcilerde görmüştük. CPU Strap, temel frekans için bir nevi bölücü görevi görüyor. 100, 125 veya 166 MHz temel frekanslardan birini seçtiğinizde PCI Express veriyolu ve depolama bağlantılar gibi alt sistem hızlarını standart değerlerinde tutuyor.

Elbette çekirdeklerinizin nihal frekansını belirleyen şey, işlemci çarpanıyla birlikte temel frekans oluyor. Temel frekansa alt bu geçiş adımları çok büyük olduğundan çoğu durumda, çoğu kullanıcı için pek avantaj sağlamıyor. Yine de, son aşamalarda birkaç MHz daha elde etmek için uğraşıyorsunuz elinizdeki seçenekler artabilir. Overclock konusunda iki ayrı yol izleyebilirsiniz. Bazı anakart üreticileri, bu ayarların tümüne ya da çoğuna erişme imkanı veren Windows uygulamaları sunuyor. Seçenekleri bir arada görme açısından faydalı bir durum ve değerleri anında değiştirme imkânı doğuyor. Örneğin normalde overclock yapmamanıza rağmen video işleyecek veya oyun oynayacak olduğunuzda frekans artırmak istiyorsanız bu araçlar çok işe yarıyor. Ayarların değiştiği ana merkez olan BIOS ise artık eskiye kıyasla çok daha iyi ve anlaşılır bir görünüme sahip. Haswell’in ısınmayla ilgili sorunları, önceki nesil Ivy Bridge ve Sandy Bridge işlemcilere kıyasla daha büyük. Overclock yapacaksanız özel bir işlemci soğutucusu kullanmanızı tavsiye ediyorum. En iyi sonuçlar ve düşük gürültü için sıvı soğtuma mantıklı, 120 mm tek fanlı radyatör içeren bir çözüm bile yeterli olacaktır.

Adım adım: Hız arzusu
Haswell overclock rehberimiz sayesinde korkuya gerek yok!



1 – Önce Soğutucu

Doğru biçimde yerleştirilmiş kaliteli bir soğutucu olmadan çok fazla öteyegidemezsiniz.Haswell’e özel giriş seviyesi sıvı soğutma sistemleri öneriyoruz.Kaliteli akım için iyi bir güç kaynağı da şart. Bu iki bileşeni
sistem terfisinden sonra bile kullanmaya devam edebilirsiniz. Biraz fazlayatırım yapıp karşılığını almanız mümkün.


2 – BIOS’un temelleri

İlk olarak BIOS temellerine ve varsayılan ayarlara aşına olmalısınız. Çoğu anakart, bir sorum çıkarsa, optimize
edilmiş ayarlara dönş yapmanıza imkân verir. Bilmeden bazı özellikleri değiştirirseniz sıkıntı yaşamanıza gerek yok
Bu değerlere alışıktan sonra ayar yapmanız kolaylaşacak ve kararlı bir overclock yapmanız kolaylaşacak.



3 – Tam Otomatik

Tüm ayarları elle değiştirmek ustaca bir hareket ama yeni nesil anakartların çoğu başarılı biçimde
bu iş sizin yerinize yapabiliyor. Maksimum düzeyde overclock için çabalamıyorsanız otomatik
seçeneğe bir şans verin. 4,5 GHz elde edebiliyorsa başarılı demektir. Voltaj ayarını tespit etmek için de
otomatik seçenekleri deneyebilirsiniz.



4 – Olay Çarpanda Bitiyor

Otomatik ayarları denedikten ve işlemci voltajlarını tespit ettikten sonra ona ait çarpana el atabilirsiniz.
Standart temel frekans 100 MHz olduğundan çarpanı kullanarak sonuç frekansı hesaplamak çok kolay. 4 GHz
overclock için çarpan değerini 40 yapabilirsiniz. Ardından çarpanı ufak adımlarla artırmanız mümkün.



5 – Bellek hızı önemli

Eskiden bellek hızını dengelemek son derece önemliydi çünkü bant genişliği zaten sınırlara dayanmıştı ve overclock
ile işler daha da zorlaşıyordu. Overclock’un temel frekansla gerçekleştiği dönemlerde belleklerin
üzerinde etkisi yıkıcıydı. Şimdilerde böyle bir sıkıntı yok, dolasıyıla XMP ayarlarının dışına çıkmaktan çekinmem.



6 – Kararlılık Şart

Yeni Haswell işlemcinizi overlock ettikten sonra bazı benchmark’lar çalıştırmayı ihmal etmeyiniz. Bu sayede hem performans
olarak ne derece ilerleme elde ettiğinizi anlarsınız hem de seçilen ayarların kararlılık açısından doğru olup olmadığı
ortaya çıkar. Overclock edilmişbir sistem sorunsuz açılabilir ama yükleme sırasında hata verebilir.

Bir incelememizin burada sonuna geliyoruz,bir sonra ki yazıda görüşmek dileğiyle…

Kaynak: Haswell’inizi uçurun