Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının 10. Maddesi kabul edildi.
yeni-cuzdanTBMM’nin 27. Birleşimi yoklama ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi yönetti. Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının maddeleri görüşüldü. 10. maddenin görüşülmesine başlandı. Madde ile ilgili önergeler okundu. Önergelerin kabul edilmediği madde yapılan oylama ile kabul edildi. Kabul edilen madde ile Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yer alan ‘nüfus cüzdanı’ ibareleri ‘kimlik kartı’ şeklinde değiştirilecek ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere ‘biyometrik veri’ ilave edilecek. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.
KİMLİKLER İÇİN ÖDENECEK ÜCRETLER
Tasarının kanunlaşmasıyla birlikte nüfus cüzdanları için 8 lira, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı için 15 lira, değiştirme sebebiyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı için 50 lira alınacak.
HASTANE, OKUL VE EMNİYETTE KULLANILABİLECEK
Yeni kimliklerin üzerinde bulunan güvenlik unsurları sayesinde taklit ve tahrif edilemeyeceği için vatandaşlar kimlik sahteciliği sebebiyle mağdur olmayacak. Kredi kartı büyüklüğündeki yeni kimlik kartı, hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalardaki sistemlere entegre olabilecek ve bu sayede birçok işlemde vatandaşa kolaylık sağlayacak.
Ebadı küçüleceği için cüzdan içinde kolayca taşınabilecek yeni kimlikler, e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak kullanılabilecek. Böylece vatandaşlar kurumlara gitmeden kamu hizmeti alabilecek. Yeni kimliklerde isteyen vatandaşlar için elektronik imza yer alacak. Bu özellik sayesinde ikinci bir elektronik imza aparatına ihtiyaç duyulmadan elektronik ortamda iş ve işlemler yapılabilecek.
Kimlik kartı halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanının yerini alacağı için kartın ön ve arka yüzünde kart sahibine ait kimlik bilgileri ile fotoğraf bulunacak. Görsel olarak kimlik doğrulamada kullanılacak bu bilgiler ileri baskı teknolojisiyle koruma altına alınacak. Kartın çipinde İçişleri Bakanlığınca belirlenen bilgiler saklanacak ancak çipte tutulan bilgiler kart üzerindeki bilgilerle sınırlı kalacak.
Vatandaşlardan alınan biyometrik veriler, bulundukları ilçelerdeki okuyucular vasıtasıyla “şablon” adı verilen sayılara dönüştürülecek ve sadece bu sayılar veri merkezine aktarılacak. Vatandaşların biyometrik okuyucularla alınan biyometrik veriler resim olarak değil, bu resimlerden oluşturulmuş “kriptolu sayısal karakterler” olarak veri merkezine ulaştırılacak.
YENİ KARTLAR NASIL DAĞITILACAK
Yeni kimlik kartlarının sorunsuz basılıp dağıtılması amacıyla vatandaşlar randevu verilerek kart düzenleme merkezine davet edilecek. Mazereti olan vatandaşlara başka bir tarihte randevu verilecek. Vatandaşlar, davet edildikleri gün ve saatte davette belirtilen kimlik kartı düzenleme merkezine 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile müracaat edecek. İbraz edilen biyometrik fotoğraf taranacak ve sadece kart üzerindeki yongada saklanmak üzere kişinin biyometrik verisi alınacak. Kimlik kartının basımı merkezi olarak gerçekleştirilecek ve kartlar vatandaşlara PIN ve PUK şifreleriyle teslim edilecek.
kaynak : http://nazillinews.com/nufus-cuzdani-artik-tarih-oldu