Merhaba Arkadaşlar Bundan Sonra Haftanın 1 Günü Bİlgi İçerikli Yazı Paylaşmaya Karar Verdim.

Herkesin Yararına Olur Diye Umuyorum.

--------------------------------------------------------------------

 

Phishing (Oltalama) Saldırısı Nedir?

-Phishing (Oltalama) Saldırısı genellikle hackerların hedef kişiye hediye, indirim veya benzeri  cezbedici sahte iletiler gönderilerek parola, kredi kartı bilgisi, kimlik bilgisi veyahut benzeri  verilerini çalmaya çalışmasına verilen isimdir.

 

Phishing (Oltalama) Saldırısı Yaparken Kullanılan Bazı Yöntemler

-Hedef kişiyle dost olmak

-Kendini olmadığı halde bir bayan gibi göstermek

-Teknik servis veya resmi bir kurumdan arıyormuş gibi yaparak tüm gizli bilgileri ele geçirmek...

Bunlar Daha da Çoğaltılabilir.

 

Phishing (Oltalama) Saldırısı Yaparken Kullanılan Cihazlar ve Programlar

-USB Bellekler (En Tehlikeli Yöntemlerdendir)

-Kameralı kalemler

-Kameralı gözlükler

-Kameralı araba anahtarları

-Usb bellekli çakmaklar

-Usb bellekli saatler

-Telefonlar

-Bilgisayarlar

-Link Kısaltma Servisleri

-Trojan Virüsü (Uygulama, Dosya vb. şeyler İndirirken DİKKAT ETMEK GEREK)

 

Peki Bunlardan Nasıl Korunuruz ve Nelere Dikkat Etmeliyiz?

-Şüpheli E-postalara Dikkat Edin: Şüpheli bir e-posta aldığınızda, gönderenin kimliğini ve e-postanın içeriğini dikkatlice inceleyin. E-posta adresi sahte veya garip görünüyorsa, yazım veya dilbilgisi hataları içeriyorsa veya beklenmedik bir şekilde sizi bilgilendiriyor veya acil hareket etmenizi istiyorsa, bu bir phishing saldırısı olabilir.​ E-posta adresinin uzantısına dikkat edin. Mail adresindeki noktalama işaretleri bile doğruluğunu veya sahteliğini belli eder.

 

-Linkleri ve Eklentileri Kontrol Edin: E-postalardaki veya SMS'lerdeki bağlantıları ve eklentileri dikkatlice kontrol edin. Bilmediğiniz veya şüpheli görünen linklere tıklamaktan kaçının. Bağlantının üzerine gelerek gerçek URL'yi kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, bilmediğiniz veya beklenmedik eklentilerin açılmasından kaçının, çünkü bunlar zararlı yazılımlar içerebilir. Trojen Dediğimiz VİRÜS ve Link Kısaltam Servislerine DİKKAT ETMELİYİZ.

 

-Güvenilir Web Sitelerini Kullanın: İnternette alışveriş yaparken veya hesap bilgilerinizi girdiğinizde güvenli ve şifrelenmiş bir bağlantı (HTTPS) sağlayan güvenilir web sitelerini kullanın. Tarayıcınızın adres çubuğunda kilit simgesini veya "https://" ön ekinin olduğunu doğrulayın. Ayrıca, web sitesinin doğruluğunu kontrol etmek için resmi web sitesini ziyaret etmek de önemlidir.​ "http://" (HTTP) ön ekinin olduğu sitelere kart bilgileriniz, hesap bilgileriniz vb. bilgilerinizi sakın girmeyiniz.

 

-Kişisel Bilgilerinizi Paylaşmayın: Size beklenmedik bir şekilde kişisel veya mali bilgilerinizi paylaşmanızı isteyen e-postalara, sosyal medya hesaplarına veya web sitelerine dikkat edin. Banka bilgileri, sosyal güvenlik numaraları, kullanıcı adları, şifreler gibi hassas bilgileri paylaşmadan önce mutlaka doğruluğunu araştırın.

 

-İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kullanın: İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) özelliğini etkinleştirerek hesaplarınızın daha güvenli olmasını sağlayabilirsiniz. Bu özellik, kullanıcı adı ve şifrenizin yanı sıra başka bir doğrulama yöntemi (genellikle bir mobil cihaz veya uygulama) gerektirir. Bu sayede, saldırganların hesabınıza erişmesini zorlaştırır.​ Forumda 2FA Özelliği BULUNMAKTADIR. Lütfen Hesabımızda 2FA Açmayı UNUTMAYALIM!

 

-Güvenlik Yazılımlarını Güncel Tutun: Bilgisayarınıza veya mobil cihazlarınıza güvenlik yazılımları (antivirüs programları, güvenlik duvarları) yükleyin ve düzenli olarak güncel tutun. Bu, bilinen phishing saldırılarına karşı ek bir koruma sağlayabilir.​ Benim Önerim Kaspersky.

 

-Dikkatli Olun ve Şüphelenin: Genel olarak, dikkatli olmak ve herhangi bir şüpheli durumda şüphelenmek önemlidir. Kullanıcılar olarak, bilgilerinizi koruma sorumluluğunu üstlenmek ve güvendiğiniz kaynaklardan bilgi ve e-postaları doğrulamak için çaba göstermek önemlidir.​ Size karşı yapılan paylaşımların kaynaklarını ve doğruluğunu araştırın.

 

 

Kısaca Sizlere Phishing (Oltalama) Saldırısını ve "Nasıl Korunuruz, Nelere Dikkat Etmeliyiz?" Bunlar Hakkında Bilgi Verdim.

 

İşinize Yaradıysa Ne Mutlu Bana :)