Kalp ve damar konusunda bilim adına büyük çalışmalar yapılıyor. İTÜ'de yapılan son çalışma ile yapay damar üretildi ve küçük hayvanlar üzerinde denendi.

Türkiye’de kalp ve damar cerrahisi konusunda ciddi adımlar atılıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İpek Yalçın Eniş, katmanlı biyobozunur yapay damar geliştirdiğini açıkladı. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu'nun danışmanlığını üstlendiği doktora tezi ile gerçek damar yapısına benzeyen katmanlı biyobozunur damar üretmeyi başardılar. Baypas ameliyatlarında damar değişikliği ihtiyacı olan hastalar için kullanılabilecek yapay damarlar pek çok kalp probleminin de çözümü olacak.



Eniş, 8 yıl süren bu çalışma ile yapay damar konusunda ciddi adımlar attıklarını belirtti. Türkiye’nin yapay damar konusunda ilk çalışması olarak bilim dünyasında adını duyuran Eniş, karmaşık yapıya sahip olan damarların her katmanında farklı ölçüdeki yapıların kullanılması gerektiğine vurguda bulundu. Yapay damar çalışması klinik öncesi testleri de başarı ile tamamladı. Yapay damarlar önce küçük hayvanlar üzerinde denendi ve sonuçların olumlu olduğu söylendi. Büyük hayvanlar üzerindeki yapay damar çalışmaları henüz devam ediyor



Eniş konu ile ilgili olarak, "Proje konusunda tekstil mühendisleri olarak yapay damar numunelerinin konstrüksiyon özelliklerinin tasarımı üzerine yoğunlaştık. Son yıllarda araştırma konusu, ulusal ve uluslararası araştırmacıların ilgi odağı haline geldi." dedi. İTÜ'nün yapay damar çalışmalarına Uludağ Üniversitesi'nin tıp ve mühendislik fakültelerinden akademisyenler de katıldı. Ekipte, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşah Çeçener ve Prof. Dr. Berrin Tunca ve Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Aslı Hockenberger de araştırmacı olarak bulundu.

Kaynak