Ülkemizin Google Haritalar görüntüleri kullanılırken neden bulanıklaştığına dair bilgi.

Günümüzde işimize oldukça yarayan, teknoloji devi Google‘ın servisi Google Haritalar‘da ilginç bir detay ortaya çıktı. Eğer uydu görüntüsü seçeneği aktif bir biçimde haritaya bakarsanız, haritada bir bulanıklık olduğunu hemen farkedebilirsiniz. Bu durumun neden kaynaklandığını araştıran Webrrazzi‘den Erdal Kaplanseren konuyu detaylarıyla açıklamış.

2015’in 29 Eylül günü sabah saatlerinde Google Haritalar servisinin Türkiye bölümündeki uydu görüntülerinde başlayan “bulanıklık” sorunu sürüyor. Önceleri teknik bir sorun olarak görülen bu durumun 10 ay içinde çözüme kavuşmamış olması akıllara soru işaretleri getirmiyor değil. Bu konu hakkında araştırma yapan kişiler Google‘la iletişime geçmiş ve aldıkları cevap hiçte tatmin edici olmamış, tam tersi durumu dahada belirsiz hale getirmiş.

Google’ın “Bulanık ve eski görüntüler” başlıklı yardım bölümünde, duruma sebep olarak görüntülerin henüz tam olarak ele geçmemesi dışında bir sebep bulunmuyor.



Google: “Yasal hassasiyetler”

Erdal Kaplanseren şuana kadar konuya ilişkin hiçbir açıklama, hukuki karar, yaptırım veya yasaklama söz konusu olmadığını en azından kendisinin araştırmalarında böyle bir bildiriye raslamadığını dile getiriyor. Kaplanseren konuyla ilgili iletişime geçtiği Google yöneticilerinden de “yasal hassasiyetler” vurgusu taşıyan ve yorum yapmaktan kaçınan bir karşılık gördüğünü belirtiyor.

Google’dan, Kaplanseren’e gönderilen mail:

" GOOGLE ÜRÜNLERI KONUSUNDA YEREL YASALARI VE GÜVENLIK KAYGILARINI SON DERECE CIDDIYE ALIYORUZ. GOOGLE HARITALAR SERVISIMIZDE, PIYASADAKI MEVCUT UYDU GÖRÜNTÜLERINI KULLANIYORUZ. MAPS.GOOGLE.TR VE GOOGLE HARITALAR MOBIL UYGULAMALARININ TÜRKÇE SÜRÜMÜNDE KULLANICILAR, AYRINTILI OLARAK UYDU GÖRÜNTÜLERINI GÖRMEK IÇIN ZUM YAPAMAZ. "

Bu açıklamadan öğrendiğimiz kadarıyla, Türkiye’nin son yıllarda yoğunlaşan güvenlik kaygıları sebebiyle böylesi bir tedbir alınmış durumda.

Her ne kadar yer yön bulmada işe yarasada, ülkemizde kötü planlar yapan, eylemler gerçekleştiren kesimin de buradan faydalanacak olmasınıda unutmamak gerekir. Fakat alınan bu önlemin birde bugı diyebileceğimiz bir nokta mevcut;

Eğer Google Haritalar Türkiye servisini TR uzantılı şekilde açarsanız (otomatik olarak tr uzantılı açılır) ülkemiz bulanık gözükürken tr uzantısını kaldırdığımızda görüntüler açık ve net hale geliyor. Türkiye dışından veya tr uzantısı olmadan gerçekleştireceğiniz Google Harita aramalarında rahat bulanıklaştırmayı ortadan kaldırabilirsiniz.



Bu servisin yanında birde Yandex Haritalar servisi mevcut. Bu serviste ise alınan önlem söz konusu değil, net görüntü ile Türkiye’de istenilen noktayı görebilirsiniz. Sonuç olarak güvenlik önlemleri gereği Google’ın Türkiye servisinde haritalar bölümüne böyle bir istekte bulunulmuş ve uygulanmış. Ancak bu önlem hala yetersizliğini koruyor.



www.todaystechno.com