Bu yazımızda moodle kurarken karşılaşabileceğimiz tüm hataları ele alıyoruz hem moodle içi hemde moodle kullanmak için kullandığımız programlarda ki hataları da ele almış bulunmaktayız.

1 Curl Eklentisi



İlk olarak Moodle’ı kurmaya başladığımızda karşımıza gelebilecek ilk hata yukarıdaki resimde olduğu gibidir. Bu hatanın çözümü yine yukarıdaki resimde gösterilmiştir.
“Wamp server sol tıklama(Paneli) > PHP > PHP Uzantıları > php_curl” adımlarını takip ederek eklentiyi aktifleştirmek sorununuzu giderecektir.

2 Eklenti etkinleştirmek ve yazı karakter paketi çözümü



Karşılaşılan diğer hatalardan yukarıdaki resimde görüldüğü gibi 4 tane sarı ile 1 tane kırmızı ile gösterilmiş hatalar ile karşılaşabilirsiniz. Sarı ile gösterilen kısımlar eklenti hatalarıdır bunları aktifleştirmemiz halinde sorunumuz giderilecektir.
Eklenti aktifleştirmek: “Wamp server sol tıklama(Paneli) > PHP > PHP Uzantıları > Eklentiyi seç” adımlarını takip ettiğiniz taktirde sorun düzelecektir.



UTF 8 Hata çözümü: “PHPMyadmin > Veri tabanınız > İşlemler > Karşılaştırma > utf8_general_ci” adımlarını izlediğiniz taktir de hata çözümlenmiş olacaktır.

3 LocalHost Erişim İzini hatası çözümü



Çok nadir olsa da karşılaşılan yukarıdaki (Forbidden you don’t permission to access / on this server) resimde olduğu gibidir. Bunun çözümü için izlenecek adımlar: “Wamp sol tık(Panel) >Apeche > httpd.conf” bu adımlar sonucu notdefteri ile açılan(not defteri yada buna benzer programlar ile açılmadı ise buna benzer programlarla açınız) dosya içerisinde
-“Deny from all” yerine “Allow from all”
-“Allow from 127.0.0.1” yerine “Allow from all”
Yazarak dosyayı kaydediniz ve Wamp Server’ı yeniden başlatınız.

4- PhpMyAdmin Erişim İzini hatası Çözümü


Localhost’ta ki gibi PhpMyAdmin’de de bu hatayı ((Forbidden you don’t permission to access / phpmyadmin/ on this server)) alabiliyoruz bu sorunun çözümü ise localhost’un kine benzemektedir. Çözüm için izlenecek adımlar:
“C sürücü > Wamp > Alias > phpmyadmin.conf” adımlarını izleyerek gerekli dosyayı not defterinde açarak
“Allow from 127.0.0.1” yerine “Allow form all” yazdığımızda sorun çözülecektir.



5 Port çakışması sonrasında ki hatalar



Yukarıdaki gibi bir hata aldığınızda yada port çakışması olduğu için bağlanamadığınızı anladığınızda yapılacak 2 çözüm vardır. Bunlardan birincisi ve en kolayı 80. Portu kullanan programları kapatmak/pasifleştirmektir.
İkinci çözüm olarak Wamp Serverın portunu değiştirmek olacaktır. Wamp Serverın portunu değiştirmek için izlenecek adımlar: “Wamp sol tık(Panel) >Apeche > httpd.conf” dosyasını not defterinde açarak
“Listen 12.34.56.78:80” yerine “Listen 12.34.56.78:8080”
“Listen 80” yerine “Listen 8080”
“Servername Localhost:80” yerine “Servername Localhost:8080”
yazarak portumuzu 80 yerine 8080. Porta atayabiliriz ve 80. Portu kullanan programları kapatmak/pasifleştirmek gerekmez. Ancak bu yöntemi kesinlikle tavsiye etmiyorum programları kapatmak/pasifleştirmek her zaman tercih edilen yöntem olmalıdır.

En yakın zamanda Moodle makalesinin tüm videoları yayınlanacaktır.

Kaynak: http://www.tekno-logy.com/moodle-hata-ve-cozumleri.html