Kurulum için gereksinimler



Moodle PHP tabanlı bir sistem olduğundan dolayı PHP dosyalarını çalıştırmak için bu platformu hazırlayacak olan programın kurulumunu gerçekleştirmek gerekiyor. Biz PHP’nin çalışabilmesi için Wamp Serverı tercih ettik ve kurulumu böyle gerçekleştirdik.




Moodle’ın sitesinden güncel sürümü ve Türkçe dil paketini indiriyoruz. Bu moodle klasörünü “c:wampwww” içine kopyalayın. Türkçe dil paketini tr klasörünü ise moodle içerisindeki lang klasörünün içine kopyalayınız.
Kuruluma başlaman da önce intl, openssl, soap, curl, xmlrpc eklentilerini aktif ediniz. Eklentiler ile ilgili ayrıntılı açıklamalar Hata ve Çözümleri bölümünde anlatılmıştır.



Phpmyadmin’den ver veri tabanı ve bir kullanıcı oluşturalım. Kullanıcı oluştururken tüm yetkileri bu kullanıcıya atayım ki moodle kullanımında hiçbir sorun yaşamayalım örnek kullanıcı oluşturma aşağıdaki resimde bulunmaktadır. Örnek veri tabanı oluşturma ise yukarıdaki resimde bulunmaktadır. Kurulumda hata almamak için veritabanı karakter paketini utf8_general_ci seçiniz bununla ilgili ayrıntılar Hatalar ve Çözümleri bölümünden yararlanabilirsiniz.







Kurulum





Kuruluma başlamak için localhost üzerinden Moodle sitemize girelim (Örnek: localhost/Moodle). Karşımıza yukarıdaki sayfa çıkacaktır ve Türkçe dili seçip ilerleyelim.





Yukarıdaki sayfa geldikten sonra hiçbir ayar yapmaya gerek yoktur ilerleyebiliriz.





Yukarıdaki sayfa geldiğimizde ise veritabanı tipi seçmeliyiz. Varsayılan ayar olarak MySQL’dir eğer öyle ise hiçbir ayar yapmadan ilerleyelim. Eğer MySQL seçili değil ise seçip ilerleyelim.




Moodle kurarken en önemli yer olan veri tabanı, sunucu, kullanıcı ve şifre bilgilerinin girileceği kısımdır. Daha önceden oluşturduğumuz Veri Tabanı adı ve Kullanıcı adınız gerekli alanlara girelim. Veri tabanı sunucusuna da “localhost” girelim ve ilerleyelim.



Kurulum için sistemin uygun olup olmadığı bakılır hepsi Tamam olması gerekir. Kontrol et kısımları hata değildir minimum gereksinimi karşılar ancak olmasa daha iyi olur. Bazen eklentiler aktif olsa da olmadı gösterilebilir. Eğer kırmızı alanlar var ise düzeltiniz bu konu hakkında Hatalar ve Çözümleri kısmından hatalarınızı çözüm bulabilirsiniz. Ve ilerleyelim.





Kurulum gerçekleşmiştir. Yeni adımımız Moodle site yöneticisi kaydının yapılmasındadır. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi bir forum sitesine üye olur gibi doldurup kaydı eklemeniz gerekir gerekli bilgiler zaten kayıt alanında verilmiştir.


Kaynak: http://www.tekno-logy.com/moodle-kurulum.html