Blog dökümanları kategorisinin olmazsa olmaz yazısı blog yazısı yazma rehberini sizler için yayınlıyorum.Her blog yazarının okuması gerektiğini düşündüğüm bu rehber umarım sizlere yararlı olabilecek bir konu olur.
Herhangi bir durumda yazı yazarken bizden istenen yazı ile ilgili yapacağımız bazı şeyler mevcuttur.Öyle ki hemen konuyu düşünüp yazmak size kaliteli yazılar değil,eksik ve çöp yazılar olarak geri dönmektedir.Kaliteli ve güzel blog yazılarının anahtar kelimelerini şöyle sıralayabilirim.
Yazılacak Konu
Araştırma
Düzenleme
Yayınlama
İlk olarak çevrenizle yaptığınız soru cevaplar sonucunda hangi konuyu yazacağınıza karar verdiniz diyelim.Karar verdikten sonra ilk olarak yapacağınız şey konu ile ilgili araştırmalar yapmaktır.Bu gerek blog yazısında olsun gerekse hocalarımızın bizlere okul dönemlerinde verdiği ödevler olsun böyledir.Araştırma o yazının kalitesini belirler.Araştırması baştan savma yapılmış yazılar aynı cümlelerin tekrarlanmasından başka bir işe yaramazlar.Bu yüzden konu hakkında ne kadar detaylı araştırma yaparsanız sizler için o kadar iyi olur.
Araştırmanızı farklı farklı kaynaklardan yaptıktan sonra bunları bir sentez süzgecinden geçirmeniz yani düzenlemeniz gerekir.Düzenleme yaparken belirli bir sıraya göre yapmanız gerektiğini yeni gelmişken belirtelim.Kaliteli yazılar giriş + gelişme + sonuç kısmından oluşur.Bazı yerlerde bu isim serim + çözüm + düğüm şeklinde de olabilir.
Düzenlemelerinizi yaparken ilk paragraf yani giriş paragrafı konu hakkında kısa ve öz bilgiler vermelidir.Burada okuyucu hazırlanır.
Gelişme bölümünde ise araştırdığınız bilgileri kendi fikirleriniz ışında yazmanız gerekir.Burada yorumlama gücünüz devreye girer.Yorum gücünüz ne kadar iyiyse o kadar farklı boyutlarda konuyu ele alabilirsiniz.Son olarak ise sonuç kısmıyla yazınızı bitirirsiniz.Sonuç kısmı ise konunun ana fikrini vermelidir.
Giriş,gelişme,sonuç dediğimizde kesinlikle 3 paragrafta yazı şeklinde algılanmamalıdır. Örneğin gelişme bölümü kendi içinde 3 paragraf olabilir.
Ayrıca konuya bağlı olarak bu bölümler uzayabilir ve araya alıntılar yapmanız gerekebilir.Yazı yazarken alıntı cümlelerle kendi cümlelerinizi ayırırsanız anlaması ve okuması daha kolay bir yazı oluşturursunuz.
Tekrar bir grafik çıkaracak olursak eğer arastirma_manset_0
Yazacağınız Konu
1 – Araştırma
2 – Düzenleme
a – Giriş
b – Gelişme
c – Sonuç
3 – Yayınlama
şeklinde çıkarabiliriz.
Son olarak yazılarımızda görsel kullanımı yaparak yazımızı daha da okunur hale getirebiliriz.
Kaynak : http://www.sosyalpenguen.com/blog-yazisi-yazma-rehberi/