Bu yazıyı ilk olarak bloguma yazdım http://burak.cc/brackets/
İster buradan, ister blogum üzerinden okuyabilirsiniz.


Brackets ile internet sayfası hazırlamak, şu hayatta en zevk aldığım şeylerden biridir sanırım. Adobe firması tarafından hazırlanmış, açık kaynak, konuştuğunuz dilden anlayan bu programla aklınıza gelebilecek her türlü kod işlevini gerçekleştirebiliyorsunuz. HTML, CSS, JS, PHP, Ruby ve nicesi.

Live development özelliği

Bu özelliki ile yaptığınız değişiklikleri an ve an tarayıcınızda görüntüleyebiliyorsunuz. Eskisi gibi kaydedip, sayfayı yenilemenize gerek kalmıyor. Arada bir bozulsa da, yıldırım ikonuna bastığınız zaman tekrar açılıyor.

Kod tamamlama özelliği

Kod yazımı esnasında çok yardımcı seçenekleri var. Hatırladığım bir otomatik tamamlama özelliği var şuanda. Örnek olarak HTML yazarken etiketi kapamak için / koymak gerekiyor ve o anda o tuşa erişmek nedense bir hayli zor. Bu yüzden açıkta kalan etiketi kapamak için < işaretini koyduğunuzda etiketi otomatik kendi kapatıyor.

Renkleri görme özelliği

CSS kodları arasında geziyorsunuz ve bir renk kodu gördünüz, normalde rengi görebilmek için farklı farklı şeyler yapardık. Örneğin ben Google'da aratırdım yada bazen Photoshop açıp palete yapıştırıp kodu öyle bakardım. İşte bu rezil durumu Brackets çözmüş, renk kodunun üstüne imleci getirdiğinizde size kare içinde rengi gösteriyor. Buda şu anda aklıma gelen hayat kurtaran bir özelliği

Dosyalama özelliği

Üzerinde değişiklik yaptığınız dosyalar "Working Files" adı altında sol tarafta listeleniyor. Dosyayı açıpta sadece içinde gezerseniz orada "Working Files" listesi altına girmiyor. Ek olarak istediğiniz bir klasörün içindeki dosyaları, yine sol tarafta o klasörün adı altında listeletebiliyorsunuz.

Gelişmiş bul ve değiştir

Bütün sayfalarda değiştirmek istediğiniz bir öğe var örnek olarak, bul ve değiştir kısmında aratıyorsunuz ve bütün dosyalarda aratıp sonuç çıkartıyor. İster opsiyonel olarak seçtiğiniz sayfalarda değişiklik yaptırabilirsiniz, istersenizde bütün dosyalarda değişiklik yaptırabilirsiniz.

İndirelim o zaman

Bu güzelim programı buraya tıklayarak resmi sitelerinden indirebilirsiniz. Github üzerinden programın geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz. Aklımda bir özellik var onun geliştirilmesine öncülük edebilirim bende eğer zaman bulursam.