-
-
Yaş/Cinsiyet
28 / E
-
Meslek
Serbest Meslek
-
-
Ad Soyad
Y** T**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Selamlar,
Google keyword planner , SEOrush yada kwfinder gibi bir site-trend-rakip analiz programı almak istiyorum. 1 sitenin daha hizmeti vardı ama adını unuttum.
Bunlar fiyatlarına değer mi peki ? O unuttuğum site aylık 100$ ücret istiyodu.
Buna değer mi, karşılıyo mu ? İleride kendini göstericekse ne ala tabi ki. Ki öyle bi planlamadan sonra (sitenin yeni olmasına rağmen hit iyi) masrafları da biraz çıkarması açısından adsense bi 50$ getirsin isterim :)
Abonelik iptal vs. gibi bir hakkımız var mı ? Her ay 600 liradan olmayalım
Bunu elle yapamaz mıyız ? Makale için konu başlığı ve keyword lazım. 1-2 bakındım ama tam bulamadım. Keyword - rakip analizi yapmam gerek.
İlgilenebilecek arkadaşlar özelden yazarsa çok makbule geçer.
Hep daha ileriye!
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
E-Ticaret Yöneticisi
-
-
Ad Soyad
B** D**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Öncelikle özelden yazma olayını bi kenara bırakıp benzer soruları soracak olan arkadaşları doğru yönlendirmek adına buradan yazmak en mantıklısı. Bazı arkadaşlara yanıt verince özelden yardım istiyorlar fakat forum kültürüne aykırı. Kamu spotunu geçtikten sonra sorularını tek tek yanıtlamaya çalışayım:
Bahsettiğin araçlar adı üzerinde bir araç. Domatesi parçalara bölmek için bıçak kullanırsın. Ustura da keser. Belki kıl testere de keser. Hiç bir şey bilmiyorsan elinle eze eze bölersin. Sonuçta mideye parça parça gidecektir. Birinde zahmetsiz ve temiz bir şekilde amaca ulaşmış olursun. Diğerinde biraz daha zahmet edersin ve ortalık kirlenir. Elinle yediğin en zahmetli olanıdır.
Bu araçlar da bu iş için bıçak, ustura ya da diğer kesiciler gibidir. Doğru dilimlemeyi bilmezsen bıçak da domatesi düzgün kesemez. Önce domatesi kesmenin inceliklerini bilmen gerekir. Konumuza dönecek olursak: genelde SEO birkaç araç ile çok daha iyi şekilde yapılabiliyor sanılıyor. SEO denen kavramı bir nebze bilen insanlar bu araçları zaman kazanmak için kullanıyor. Zaten bu araçların belirli verilere ulaşmak için kullandıkları yöntem manuel olarak da yapılabiliyor. Bu yöntemleri hızlı ve kolay yapmana imkan veren yazılılımlara SEO araçları deniyor.
Verdiğin paraya değip değmeyeceği sana bağlı. Makale yazarlarının 5-10 liraya yazıp teslim ettiği yazıyı alırken onlara "ben bundan ayda 5-10 lira gelir elde eder miyim" diyor musun? Demiyorsun tabii ki. İçerik pazarlama da bir ticarettir. Yaptığın yatırımdan gelir elde etmek senin sorumluluğunda. Zarara da girebilirsin. Bu işleri öğrenip iyi bir başlangıç yapmak için çok çok fazla bir bedel değil. Belki karşılamakta zorlanabilirsin o durumda alternatif yollar ararsın. Ortak bulmak gibi.
Kaliteli dediğimiz içeriğin ne olduğunu öğrenmeye bak. Daha sonra kaliteli içerik üretmeye bak. Sadece özgün ve sürekli yazmayla olmuyor bu iş. Dilden dile böyle ibarelerin dolandığına bakma. Zirvede savaş çetrefilli olur. Getirisi de ona göre olur. Ayda 200-300 TL kazanan makalelerim oluyor ve bunu gördükçe motive oluyorum. Sadece kazanç odaklı bakmadığım için içerikler bu halde performans gösteriyor. İçeriklerin asıl amacı gerçekten o içerikte konu neyse o konuyu iyi ele alabilmek. Bu durum biraz da kişiliğine yansımalı sanırım. Öyle bir hale gelmeli ki, forumdaki sıradan bir konuda sıradan bir soruya bile makale yazacak kadar cevap verebilmelisin. :)
Anladığım kadarı ile kazanç odaklı bir site yapmak istiyorsun. Bence önceliğin başarı olsun. Çok daha fazla insana çok daha fazla kaliteli içerik sunacak bir siten olsun. Bunu yapmak için kullanabileceğin araçların arasına SEO PowerSuite yazılımlarını da ekle. Tek seferlik ödeme yaparak lisans satın alabilirsin. Şunu unutma: kullanacağın hiçbir seo aracı, senin yapman gereken işi yapmaz. Sandığın kadar kolay olmayabilir içerik üretme süreci. Herhangi bir araca "neler çok tıklanıyor" diye sorduğunda sana verdiği cevapları "cpc oranlarına göre" değerlendirip sitene eklersen genellikle başarıya ulaşamazsın. Çünkü bu dümdüz bir mantık. Hiç renklendirilmemiş bi fikir. Detayları göz ardı edilen, "aa ne kadar kolaymış ya zengin olcam" diyip vakit öldürmekten başka bir şey değil. Kendini gaza getirip zor olana odaklan. Bir süre sonra öyle bir yere geliyorsun ki artık oturup kafandan yazdığın içerikler zirveye oturuyor. Çünkü SEO birkaç araç değil, bir yöntem değil, bir strateji değil, SEO, senin tüm bunlara karşı göstermiş olduğun reaksiyonların bütünüdür. Bana farklı sana farklıdır. Kesinlikle sabit değil, tamamen değişken ve esnektir. Bazen kuralları çiğneyip yapılması gerekenin tam tersini doğru zamanda yapmaktır. Bu kadar belirsiz bir şeyi sadece kendi tanımlamaların ve yöntemlerin ile becerebilirsin.
Seo araçları içerisinde rakip analizi yapabileceğin bölümler var. Bu bölümler ile gözüne kestirdiğin bir sitenin en çok trafik aldığı kelimeleri mi hedefleyeceksin? Çok klişe değil mi? Gerçekten herkes neden aynı yoldan gidip o yolu daha fazla tıkamak istiyor ki? Saç dökülmesi için açılan o niş siteler bir sektörü bir iki yılda nasıl bitirdi hepimiz gördük. 10 tane firmanın ödediği reklam bedelini 10.000 zeki webmaster 200-300 lira olarak alınca tabii ileriyi kestirmek zor oldu. Ee şimdi ne oldu o saç dökülmeciler? Kripto içerik üreticileri? Sonunun böyle olmasını istemiyorsan özgün kere özgün olmalısın. Gözüne kestirdiğin bir iki site ne yapıyorsa onu taklit edip o içeriği tamamen yeniden yazmak da bir seçim. Kimsede olmayan içerikleri ihtiyaca göre düzenli olarak en kaliteli şekilde sunarak kendi kemik kitleni kazanarak, kendi rakiplerini kızdıracak hale gelip, onların takibi altına girmeyi de seçebilirsin. Tabii bu zor olan.
Tüm sorularına yanıt vermeye çalıştım biraz uzun oldu ama dediğim gibi, benzer konularda merakı olan arkadaşların da kafalarında bir iz bırakmasını temenni ediyorum. Bu işi başarmış ve bu işten ailesini geçindirirken sektöre bir şeyler katan insanların benzer düşüncelere sahip olduğunu ve bu cümleleri destekleyeceğini düşünüyorum. İyi forumlar.
3 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
28 / E
-
Meslek
Serbest Meslek
-
-
Ad Soyad
Y** T**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Hocam öncelikle emeğinize sağlık, çok güzel bir paylaşım olmuş. Özel dememin sebebi ise soru - cevap analiz vs.
Ayrıca size son derece katılıyorum hocam, ileride seoya para ödeyeceğiz tabi ki ama bu bile insanın zoruna gidyo :) Hedef kesinlikle başarı hocam. Yaptırmayı değil, yapmayı, yapabilmeyi seviyorum. Adsense aldırmanın bile hizmeti çıkmış. 15. reddi yedim, hala arkadaşlara soruyorum, sağolsunlar yardımcı oluyolar. Denemeye devam ediyoruz.
Ortak bulmam malesef ki zor, ilgili youtuber, yazı paylaşan arkadaşlara (hali hazırda merakı oaln) sosyal mecralar üzerinden ulaşmaya çalışıyorum. Fakat gider olayı beni zorlarsa bir yere kadar dayanabilirim. Burada kazanç ve değer mi düşüncesinden kastım, gerek var mı ?
Sonuna kadar faydalabilir miyiz ? 100$ aylık isteyen de var, tavsiye ettiğiniz araç gibi tek sefer isteyen de. Mesela Yoast pro alıyım diyodum, arkadaşlar Rank Math önerdiler. Bütün pro özellikleri sunuyormuş. Üstüne aylık 100$ ayrıca bir avantaj ve masraftan kaçınma olarak cebimize kaldı.
İleride editör bulabilirsem ve bu masrafdan da kaçınırsak ayrı harcamalar üzerine eğilmeyi düşünüyorum. Yoksa her ay 100$ kredi olucak resmen benim için :)
Niş, kazanıyım, para gelsin, zenginlik benim işim değil hocam. Bu benim hem mesleğim hem ilgim. Fakat kazançta işin net başarı - refah tarafı tabi ki. İlerleyen zamanlarda SEO olmazla olmaz olucak, paketler vs. Bana sorsanız değer mi ? Kesinlikle! Ama arkadaşlar Yoast için net bir cevap verdiler: Ne gerek var ki ?
Haliyle araçlar da çok fark ediyo. Burda sizin örneklerinizle anlatıcak olursam. Eliyle domates yiyen biri için bütün kesiciler anlamsız bir yük ve zorluktur. Kesmeyi iyi bilen, usta gibi keskin aletler kullanmalıdır, yoksa aksine çalışır. Haliyle orta ölçek bir araç işime gelir diye düşünüyorum.
Burada kwfinder gibi özellikler gerçekten iyi bir analiz - istihbarat sunuyor ve tabi ki el ile yapılabiliyor. Ama öğrenmek ve kolaylık açısından (çok ihtimal ve sonuç çıkıyo) iyi olabilir diye düşündüm. Elle yapabilsek gerek duymam zaten, o da var :)
Kwfinder - answerthepublic gibi günlük ücretsiz limitlerle yaptığım arama sonucu, siteyi de düşününce gözüme sadece 1 tail keyword çarptı. Haliyle görüldüğü üzere kısıtlı bir durum. Tek bir sistem olsa neyse, SEO da adını bi türlü hatırlayamadığım bir hizmet öneren forumda bu konularda iyi bir arkadaş vardı. Bir de sizin araç + kwfinder. Bu 3ü arasında ayrım yapmak haliyle zor oluyo.
Ayrıca en iyi seçim - en iyi potansiyelde ki keyword seçimi makaleyi çok iyi yerlere çıkarabileceği gibi batırabilir de. Yurtdışı ve yoğun rekabet olduğu için araç üzerinden yönelmek ve öğrenmek mantıklı olur diye düşünüyorum ki burada da masraf devreye giriyo.
Kendi elin gibisi yok bana sorarsanız :) Ama iyi bir başlangıç için, uygun bir fiyata güzel bir araca yönelmek isterim eğer tavsiye edilirse. Ki sitenin 2. 3. ayı yani ilk senesi.
Hep daha ileriye!