emrshn adlı üyeden alıntı
hocam görüşleriniz benim için çok önemli notlarımı alıyorum . ayrıca biir başka benzer firmanın alan adı da bende serinceçiğköfte.com firma bana fiyat olarak teklifini yaptı . kabul etmedim alan adları hala bende . tarafıma herhangi bir dava açmadılar . böyle bir suç olsa , bu firmanında bana dava acması gerekmez mi ?
Hocam böyle bir konuda dava açma hakkı zaten yok. Her vatandaşın hukuksal hakkı olarak tüzel, tekel, bireysel ya kurumsal farketmez şikayet etme hakkı vardır. Fakat şikayet savcının önüne gittiğinde savcı yasayı inceler ve şikayet yersiz ise kovuşturmaya gerek görmez. Yani ICANN kurallarınca domain ilk gelenindir bu isterse Trump olsun, isterse dünyanın en tanınmış markası olsun. Yanıltıcı olmadığı sürece hiç bir sorun olmaz.
Paris Marka Sözleşmesi'nde büyük markalara istisna gösterilmiştir. Örneğin: coca-cola.com alırsan bu problem arz eder zira PMS kapsamında dünyaya mal olmuş markadır. Fakat coca-cola-kampanyalari.com acarsan hiç bir şey olmaz. Marka ancak sen o markanın logosunu, sloganını, tescilli bilgilerini kullanarak bir site oluşturup markayı rencide edici, tüketiciyi yanıltıcı şekilde hareket edersen hak iddia edebilir onun dışında domain ilk gelenindir.
Kişiler diledikleri domaini reg edebilir ve diledikleri fiyattan al-sat yapabilir. Gerek yurtiçi, gerek yurtdışında binlerce gıda, turizm, avm, eğitim kurumları, spor kulüpleri vs. domain ticaretinde kayıt edilir ve satılır.
.COM isteyen herkesindir, önce gelen alır. Markalar şayet büyük bir markaysa tüm resmi evrak ve tescil belgeleriyle bunu Türkiye'de .com.tr olarak kaydederler. Yine büyük markalar, şirketler, kurumsal firmalar vs. Rusya'da com.ru, Japonya'da .com.jp İngiltere'de .com.uk olarak o ülkenin resmi uzantısıyla kayıt ederler.
Gerçek bir örnekle satmak amacıyla oluşturduğum flo rent a car markasıyla
www. flo. com.tr'yi satın aldım. Daha sonra ayakkabı markası olan FLO bunu benden almak istedi. İstediğim ücreti ödemeyi kabul ettiler ve sattım. Bu aşamada mahkemeye gitseler dahi o domain bana aitti ve hiç bir şey olmazdı. Zira onu daha önce ben aldım ve firma adıma .com.tr olarak kaydettim. Yine adını vermek istemediğim İstanbul'da ki bir belediye başkanının adını satın aldım. Site "for sale/satılık" ibaresiyle satılıktı. Süper zeka adımı kullanıyor diye beni 2 avukatla mahkemeye verdi. Savcılık kovuşturmaya gerek görmedi. Savcılık "bir isim bir çok kişi tarafından kullanabileceği" gerekçesiyle şikayeti direkt reddetti. Aynı gün siteye orta parmak görseli koyarak 1 ay öyle bıraktım.
Özetle sen markayı kullanmadığın sürece sorun yoktur. Domain alıp satmak bir ticaret türüdür. Site kurup içerikte kişiyi, ürünü, hizmeti, markayı rencide edecek bir şey varsa o zamanda site sahibini mahkemeye verirler domaini değil. Satmak istersem satarım, almak istersem alırım. Burası dağ başı değil. Endişe edeceğin hiç bir şey yok. Yerinde olsam indexe bir incir koyar İncirler Olana Kadar şarkısını arkaya embed olarak ekler işime koyulurdum.