sorueki adlı üyeden alıntı
Bu CDN'yi forumda da bazen çok abartanlar oluyor. CDN'nin ana amacı sitenize saldırı olduğunda ya da sunucu 503 hatası verdiğinde (yani parasızlıktan sunucuyu yükseltemeyip, anlık ziyaretçi sayınız çok olduğunda) işe yarar. Hepsi bu.
Yani sitenize saldırı yok ve anlık 150-200 kişi girmiyorsa, CDN kullanmak sitenizin hızını yükseltir, düşürmez.
Merhaba,
İnsanlara yanlış bilgiler vermekten kaçınmanızı istiyorum.
CDN bir saldırı engelleyicisi veya güvenlik önlemi değildir. CDN bir içerik servisi sağlayıcısıdır. Zaten açılımı da İçerik Dağıtım Ağı (Content Delivery Network)
Ziyaretçi sayınızın az ya da çok olması, saldırı alıyor olmanız CDN kullanıp, kullanmayacağınız belirlemez. CDN'nin amacı içeriklerinizi her yerden kullanıcılarınıza hızlı bir şekilde ulaştırmanızı sağlamaktır.
Örnek vermek gerekirse. Siteniz Türkiye lokasyonlu bir sunucuda barınıyor ve Türkiye dışında da aktif kullanıcı sahibisiniz ve bu kullanıcıların Amerika'dan geldiğini düşünürsek. Amerika'dan sitenize bağlanan bir kullanıcı 1 MB boyutunda ki bir resim dosyasını 65 saniye gibi bir sürede görüntülüyor diyelim.
Bu resmi kullanıcıya daha hızlı ulaştırmak adına Amerika lokasyonlu sunucu ağı olan bir CDN hizmeti satın alıp, sitenize entegre ettiğinizde Amerika'dan bağlanan bu kullanıcı aynı resim dosyasını 10 saniyede görüntüleyebilir. Haliyle buda sitenizin açılış hızını, kullanıcı memnuniyetini doğrudan etkileyecektir. Siteden memnun ayrılan kullanıcı, Google içinde değerlidir, çünkü; kullanıcıyı memnun kalacağı bir siteye yönlendirmiş oldu.
Türkiye'de sunucunuz var, Türkçe içerik yayın yapıyorsunuz diye yabancı kullanıcılar sitenize gelmeyecek diye bir kaide yok ne yazık ki. Benim kişisel blog siteme Japonya'dan bile kullanıcı geliyor, bunun kontrolünü yapamazsınız. Google'den veya başka bir yerden herhangi bir arama, bağlantı sonucu dünyanın her yerinden kullanıcılara ulaşabilirsiniz.
CDN'de tam burada devreye girmektedir. CDN servislerinin dünyanın her yerinde sunucuları olduğundan sitenizin içeriklerini Dünya'nın her yerine aynı anda yayınlayabilmektedir. Buda sitenizin içeriklerinin Dünya'nın her yerinden hızlı bir şekilde erişilebilmesi anlamına gelmektedir.
Sadece hız açısından değil, sitenizin yayın yaptığı ana sunucunun da kaynaklarının az tüketilmesi ve yükünün hafiflemesi anlamına gelmektedir.
Bu durumla ile ilgili bir blog yazısı yazmıştım, okumanızı tavsiye ederim. Bkz:
https://huseyinkorbalta.com/cdn-content-delivery-network-kullanin-mi/