Her zaman resimleri manuel olarak optimize ederek siteye yüklemek en sağlıklısıdır.
Imagify dışındaki eklentiler genelde yüzeysel işlem yaparlar. Imagify ise ücretli olan sürümünü kullanmak gerekir ve ilk kullanıldığında arka planda çok uzun çalışır, admin panelin açık kalması gerekiyor ayrıca işlem yapılırken. Ve alınan paket genelde yetersiz gelir üst paketi kullanmak gerekir: gereksiz masraftır.
Smush veritabanına ek yük bindirir ve asla tamamen optimize etmez resimleri, bu yüzden kullanılmasını önermiyorum.
Çok sayıda resim mevcut olan sitelerde en mantıklı çözüm Lazy Load kullanmaktır.
Ama eklentilerin çoğunda bu pek işe yaramaz.
https://tr.wordpress.org/plugins/rocket-lazy-load/ yine Wp Rocket yapımcısına ait olan bu Lazy Load eklentisini deneyebilirsiniz. Özellikle resim ağırlıklı sitelerde faydası olabiliyor. Cache eklentilerinden bağımsızdır.
Apache sunucuda:
Wp Super Cache
w3 Total Cache
Nginx sunucuda:
Wp Super Cache
Wp Rocket (her tema ve eklenti ile başarı sağlamaz) yani hemen satın almayın derim.
Litespeed sunucu:
Litespeed Cache eklentisi en idealleridir.
Hızlandırma hizmeti verdiğim için çok çeşit site görüyorum. Ve o kadar çok yanlış, fazla sayıda eklenti kullanıldığını görünce şaşırıyorum doğrusu.
Kısacası 1 den fazla cache eklentisi kullanılmamalıdır sitede. Sunucu alt yapısına ve tema ile diğer eklentilere en uygun olan eklentiyi kullanmak en sağlıklısıdır.
Sanılıyor ki; puanlar 100 / 100 olmalı ve olunca tamam her şey.
Maalesef böyle değildir. Önemli olan açılış hızıdır; puanlar değildir.
First Byte Time süresi önemlidir mesela.
Misal google reklam için Autoptimize tavsiye eden ve kullanan çok site mevcut. Halbuki Autoptimize First Byte Time süresinde en olumsuz cache eklentisidir. Ama puanlar yükseldi diye faydalı sanırlar.
Jetpack mesela; Cpu düşmanıdır. Ama ne hikmetse kimse buna şahit olmadan anlamamakta ısrar eder.
Bir de Cloudflare site hızlandırır gibi bir yanlış algı mevcut.
https://www.dnsperf.com/#!dns-providers,Europe misal dns 7.56 ms veriyor dünyanın en iyi dns servisi deniliyor.
Halbuki:
https://www.dnsperf.com/#!dns-providers,Europe,uptime Uptime süresine baktığımızda oldukça alt sıralarda yer alır. Cloudflare kullanan siteler monitore bağlasalar bu durumun farkına varırlar ama sanki Cloudflare kullanmak bir marka, kalite, şart gibi bir algı var. Maalesef gerçek bu değil.
https://www.dnsperf.com/#!dns-providers,Europe,quality kalite listesinde bile dünyanın en çok şikayet alan barındırma firması Godaddy başta yer alıyor. Ücretsiz Premium Dns servisi olan ClouDNS firması bile üst sırada yer alıyor.
Dikkat çekmek istediğim diğer bir husus ise:
Wordpress son güncellemelerinde oldukça garip hatalar meydana gelmesine neden oldu. Ve bu nedenle birçok tema ile eklenti yapımcıları bir süredir bekliyorlar bir yeni güncelleme daha gelsin de ona göre tekrar tekrar güncelleme yapmasınlar diye. Php 8 sürümü çıktı bu arada.
Demem o ki; acele etmeyin bir süre güncelleme yapmayın ve stabil olan wordpress güncellemesi ardından tema ve diğer eklentilerin güncelleme yapmasını bekleyin. Aksi takdirde problemler zinciri ile karşı karşıya kalırsınız.
Daha bugün sabırsız davranan bir site sahibine hizmet vermeyi kestim. Sabırlı olmak sizin menfaatinize olur.
Sitem anında index almıyor konuları da epey arttı bu arada. Lütfen Google amcayı twitter gibi kaynaklardan takip edin. Az sabırlı olun. Diyelim ki anında index aldı içerikleriniz. Ya sonra? Sanki hemen ilk sayfaya gelecek mi? Az sakin :)
İyi forumlar, kolay gelsin herkese.
Not: Yazı yine uzun olmuş, affola :)