Doların Dünya Piyasalarındaki Önemi
Dolar, Amerika Birleşik Devletleleri'nin resmi para birimi olup dünya üzerinde en çok kullanılan döviz cinsi araçtır. Ayrıca dolar ABD dışında Kanada, Avusturalya, Malaysia ve Jamerika gibi bazı ülkelerinde temel para birimi olarak kullanılmaktadır. Doları simgeleyen işaret $, Uluslararası para kodu ise USD'dir. (United Stated Dollar)
Dolar, ilk başta İngiliz kolonilerde askeri alandaki giderleri karşılamak için banknotlar şeklinde 1690 yılında basılmıştır. 1785 yılında ise ABD kongresinde alınan bir kararla dolar para birimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. ABD’nin güçlü siyasi otoritesi sayesinde dolar (USD) dünyaca ün kazanmış, birçok ülkede kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa ülkelerinin kullandıkları Euro USD karşısında her zaman değerini korusa da dünyada birçok devlet ve özel şirketler USD kullanmak durumunda kalmıştır. Dünya borsasında yaşanan tüm olumlu ve olumsuz gelişmelerden, ülke ekonomilerinin pozitif ya da negatif olarak etkilendiğini söyleyebiliriz. FED, ülkelerin siyasi gelişmelerini, ithalat ve ihracat durumlarını ve turistik olanakları gibi ülke içerisinde yaşanan tüm gelişmeleri belli aralıklarla denetler ve bu denetimler sonucunda bu durumlara uygun ekonomik tavsiyelerde bulunur. FED, dönemsel olarak yukarıda belirtilen etmenlere karşın her ülkeye belli bir not verir. Bu notlar sayesinde ülkelere yatırım yapmak isteyen iş adamları, kararlarını belirler. Tabi ki verilen bu notlar, sadece yatırım yapılması konusuyla değerlendirilmemelidir. Başta turizm sektörü olmak üzere bir çok sektörü etkilemektedir. Zira ekonomide yaşanan tüm iç ve dış gelişmeler, o ülkenin bilhassa dünyanın belli bir ekonomik dengesinin olmasını sağlar.
Dünyada Dolar Rezervi oldukça fazladır. Hemen hemen her şirketin ve devletlerin kasasında mutlaka dolar bulunur. Bulunan bu dolarlar ekonomik krizin olması, cari açık ve o ülkenin kullandığı paranın dolara karşı değer kaybetmesi gibi durumlarda ekonomik dengeyi sağlamak için kullanılmaktadır. Bu yüzden dengesiz dolar rezerve edilmesi ekonomiyi uçsuz bucaksız bir yola sürükler. Aslında bu durumu dolar için değil, ülkenin para birimi için de düşünebiliriz. Özellikle gelişmiş ülkelerde fazla para basımı bazen dünya ekonomisini bile zora sokabilir.
Doların dünyaca değerli olması durumunu düşünürsek, dolar yatırımı yapmak da bize belli oranda bir kazanç sağlayacaktır. Çoğunlukla dolar yatırımı kısa vadeli olarak tavsiye edilmektedir. Günümüzde bile 1$ yaklaşık olarak 2.90kr gibi bir tutara denk düşer. Ülkemizde dolarla ödeme kabul etmeyen hemen hemen hiç firma kalmamıştır. Hatta, TL kabul eden bazı firmalar aldığımız hizmeti dolar üzerinden çevirip TL olarak bize sunmaktadır.
Bu yüzden dolar Türk lirası karşısında her geçen gün daha da artan büyük bir değer elde etmektedir. Bu durumun asıl nedeni Türkiye’nin çok büyük bir oranda dış dünyaya bağımlı olması ve bu ülkelerin ürettiği ürünlerin karşılığını genelde USD olarak talep etmeleri konusundan kaynaklanmaktadır.
Aslında dolar dünya ülkelerinin ortak para birimidir denilebilir. Dünya piyasasında en çok kullanılan para birimi dolardır. Bir çok ülke ithalat/ihracatını dolar üzerinden yapmaktadır. Ayrıca bir çok ülke dolar üzerinden borçlanmaktadır. Gelişmiş ülkeler merkez bankalarında altın rezervinin yanında dolar rezervi de tutmaktadır. O nedenle dolar dünya genelinde çok önemli bir para birimidir. Dolar kurlarındaki hareketlilik piyasalarda önemli etkiler yapmaktadır. Ülkemizde de merkez bankası dolar rezervi tutmaktadır.
Kaynak :
http://www.altinzen.com/2015/08/dolarin-dunya-piyasalarindaki-onemi.html