Türkiye internet pazarındaki talebin ve sosyal medyanın müşteriler için bir velinimet olarak kullanımının artması sonucunda internet girişimlerinin arttığı bu dönemde hiç şüphesiz ki; girişimciler finansman sıkıntısı çekmektedirler.

Türkiye’de bilinen, bilinmeyen birçok kurum aslında bu tür girişimcilere finansman desteği sağlamaktadır. Ancak ne yazık ki birçok girişimci de bunları bilmemektedir. Sizlere bu yazımda, finansman desteği sağalan kurumları ve finansman özelliklerini anlatacağız.

Kuluçka (Incubation): Kar amacı gütmeyen kuruluşların veya uzun vadede kar amacı güden özel firmaların henüz fikir aşamasındaki projelerinin hayata geçirilebilmesi için gerekli fiziksel koşulları sağladığı ve ‘abilik’ olarak nitelendirilebilecek düzeyde danışmanlık verdiği destek türüdür.

Tohum Sermayesi (Seed Funding): Bir fikrin hayata geçirilebilmesi için gerekli ilk sermayenin yakın akraba veya arkadaşlardan temin edildiği destek türüdür.

Melek yatırımcı (Angel Investor): Projenin işlevsellik kazandığı fakat henüz kendisini finansman olarak çevirmeye yetmediği dönemde bir kişi veya kurumun projeye sermaye koyarak ortak olmasını ifade eden destek türü.

Yatırım Semayesi (Venture Capital): Gelir oluşturma safhasını geçmiş projeleri daha da geliştirebilmek için nakit akışı sağalayabilmek amacıyla yatırım havuzu kaynaklı bir ortaklık ile projenin sermayesini büyütülmesini hedefleyen destek türü.

İnternet girişimlerine olan desteğin artmasındaki en büyük neden; artık büyük orandaki hitap edilmesi gereken kitlenin orda olması ve buradan daha az maliyet ile nokta atışının yapılabilmesidir. İnternet girişimlerine sermaye sağlayan kuruluşların listeleri:

Girişimcilere Vergisel Avantaj Sağlayan Kurumlar

Kosgeb Girişimcilik Destek Programı – Kuluçka, Eğitim
Tobb Genç Girişimciler Kurulu – Kuluçka
Teknopark & Teknokent – Kuluçka (Boğaziçi, ODTÜ, İTU…)

Girişimcilere Uygun Fiziksel Koşulları ve Donanımı Sağlayan Kurumlar

Etohum – Kuluçka, Tohum Sermayesi, Eğitim
Girişim Fabrikası – Kuluçka, Tohum Sermayesi
Kuluçka Merkezi, AveaLabs – Kuluçka

Girişimciler Finansman Sağlayan Kurumlar

Melek Yatırımcılar Derneği – Melek Yatırımcı Ağı
212 VC – Yatırım Sermayesi (Erken Dönem)
Aksoy İnternet Ventures – Yatırım Sermayesi (Erken Dönem)
Endeavor – Melek Yatırımcı Ağı
Galata Business Angels – Melek Yatırımcı Ağı
Golden Horn Ventures – Yatırım Sermayesi (Erken Dönem)
İlab – Yatırım Sermayesi
İnovent – Kuluçka, Tohum Sermayesi
İnventram – Kuluçka, Tohum Sermayesi
İnventures – Tohum Sermayesi, Melek Yatırımcı
Labx – Melek Yatırımcı Ağı
Tımar Ventures – Yatırım Sermayesi
Turkven – Yatırım Sermayesi
Verusa – Yatırım Sermayesi
Young Türk Ventures – Melek Yatırımcı

Kaynak