Herkese merhaba arkadaşlar sizlerle FulyNet ile programlamanın temellerini atmaya çalışacağız. Öncelikle ilk dersimizde sizlerle C Sharp nedir, nerelerde kullanılır ve ne işe yarar onlardan bahsedelim.

C# (C Sharp) Dili yeni nesil programlama dili olan .NET teknolojisi çatısında Microsoft firması tarafından geliştirilmiş bir program dilidir. Bu dil Java gibi bir çok işletim sistemini (Linux, Android..) desteklemez sadece Windows işletim sistemi için oluşturulabilir. Yazılımın temeli mantığa dayanır bu yoldu sıkılmamalı ve sabırlı olmanız gerekir. Daha fazla uzatmadan dilerseniz ilk dersimize başlayalım.




C Sharp dili bizlere .Net teknolojisi ile bir çok projeyi gerçekleştirme imkanınını sunuyor evet ama bu sistem nasıl gerçekleşiyor önce onu inceleyelim. Hemen yukarıda gördüğünüz resimde ilk önce yazdığımız 'Compiler' yani Derlemeden geçiyor. Derlenen dosya '.exe veya .com' dosyası olarak Windows işletim sistemine uyumlu bir dil haline getiriliyor. Bu işlerimler İşlemci tarafından çok hızlı bir şekilde gerçekleştirildiği için her ne kadar arada geçen süreyi fark edemesekte 'Assembly' dilinde akan kodlar bizim anlayacağımız şekilde çevrilip sunuluyor. C Sharp ile oluşturacağımız tüm projelerde ki döngüler, veriler vs. yine hemen yukarıda gördüğünüz Ram parçasında saklanıyor (depolanma alanı kırmızı şerit ile gösterilmiştir). C Sharp programlama dili genel olarak Java programlama dili ile kıyaslanmaktadır. Arasında ki farkları hemen aşağıda inceleyelim;


Az önce Javanın çalışma mantığından kısaca bahsetmiştik şimdi biraz daha detaya girelim. Java programlama dilinde kod çalışma yapısı yukarıda ki döngü gibidir. Kod oluşturulduktan sonra derlenerek 'Binary' formatına çevrilir. Derlenen yazılım Windows işletim sisteminden örnek verecek olursak JVM yani 'Java Virtual Machine' kütüphanesine gereksinim duyar. JVM tüm işletim sistemleriyle uyumlu olduğu için Java kodlaması genel olarak tüm sistemlerde sorunsuz kullanılır. Oluşturulan ortak yapı JVM içerisinde çalışacağı için sistemlerde sorun çıkartmaz.

kaynak