Insertion Sort Algoritması ve Akış Diyagramı

İnsertion Sort, Türkçesi "Eklemeli Sıralama" olan bir sıralama algoritmasıdır. Daha önceki derslerimizde gördüğümüz Selection Sort (Seçerek Sıralama) algoritmasından işlem boyutu olarak daha karlı olan bu algoritmanın temelinde sıralı diziyi adım adım oluşturmak yatar.

Sayıları sıralama ihtiyacı, yani sort algorithms gerek web programlama gerekse masaüstü programlamada en çok kullanılan, lazım olan temel algoritma çeşitleridir. Hal böyle olunca bir çok sıralama algoritması çıkmıştır.

Ayrıca Selection Sort Algoritması (Seçerek Sıralama) için buraya tıklayınız.

Çıkan bu sıralama algoritmalarından bazıları bellekten kazanç sağlarken bazılarıysa yapılan işlemlerin az olmasından dolayı kazanç sağlar. Burada işimize en çok yarayanı seçip kullanmak gerekir.

Algoritma dersleri serisinin bu dersinde Insertion Sort yani Eklemeli Sıralamayı anlatacağız. Ayrıca insertion sort algoritmasının akış diyagramını da sizler için çizdik. Insertion sort, yukarıda da bahsettiğimiz gibi diziyi adım adım oluşturur. Şöyle ki:

- İlk önce dizinin ilk 2 elemanını kendi arasında sıralarız.

- Daha sonra 3. elemanı alıp ilk 2 elemanı artık sıralı bir dizi olmuş olan dizide uygun olan yere koyarız. Örnek verecek olursak:

- Elimizde 7, 3 ve 5 sayıları olsun ve bu sayıları küçükten büyüğe sıralamamız gereksin. İlk önc ilk 2 sayıyı yani 7 ve 3 ü kendi arasında küçükten büyüğe sıralayacağız. 3 ve 7 yer değiştirdikten sonra 5. elemanı tek tek kendisinden önceki 2 elemanla karşılaştırarak uygun olan yere yani aralarına ekleriz.

- Bu şekilde dizinin tüm elemanlarını kendisinden önce gelen ve artık sıralı bir dizi olmuş olan elemanlarla karşılaştırıp uygun yere koyduktan sonra sıralı dizimizi elde etmiş oluruz.

İnsertion Sort Algoritması Akış Diyagramı



Yukarıda ki insertion sort algoritması akış diyagramında da gördüğünüz üzere önce kullanıcıdan diziyi aldık. Daha sonra 2 for döngüsü içerisinde önce ilk 2 elemanı olmak üzere sırasıyla ilk 3 ilk 4 elemanı kendi içerisinde sıraladık. Bu şekilde sıralı dizimizi elde etmiş olduk.

Algoritma dersleri serisinin bu dersinde Türkçesi Eklemeli Sıralama olan Insertion Sort algoritmasını anlattık.

Ayrıca C dilinde insertion sort algoritmasının uygulaması için buraya tıklayın.

"Insertion Sort Algoritması ve Akış Diyagramı" adlı bu makaleyi beğendiyseniz lütfen yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın.

Kaynak : Pubtekno