- Java'daki Değişken Tipleri (Veri tipleri)
- Java'da Değişken Oluşturma
- Değişken Örnekleri
Java'da Veri Tipleri
Java'ya başlamadan önce farklı bir programlama diline aşina olan arkadaşlarımız (C Sharp, Visual Basic gibi...) bu değişken tiplerine zaten aşinadır. Değişkenler metinsel yada sayısal verilerin geçici hafıza üzerinde tutularak işlem yapılmasına olanak sağlar. Bir değişken oluşturmadan önce doğru değer tipini atayabilmek için değişken tiplerini bilmemiz gerekiyor. Hemen aşağıdaki tablodan değişken türlerine bir göz atalım:
Veri tiplerine göz attığımıza göre bu değerlerin nasıl kullanılacağı hakkında sırasıyla örnekler oluşturalım. Unutmamalıyız ki oluşturulacak değere göre doğru veri tipini hazırlarsak projelerimizin performansı doğrudan etkilenecektir. Veri tiplerini incelemeden önce her programlama dilinde bulunan altın kurallar Java'da da geçerli, kısaca değişken oluşturma da kaçınılması gereken hatalara bir göz atalım.
- Değişken isimlerinde Türkçe karakter kullanılamaz.
- Değişkenlerde özel karakter kullanılamaz. (Altta tire hariç, eklenecekse de değişken isminin başına eklenemez)
- Değişken isimlerinde sayı başa eklenemez.
- Değişken isimlerinde boşluk kullanılamaz.
Hatalı Değişken Tipi Örnekleri:
byte 2sayi = 10;
short hesapla = 948059;
byte _sayi = 6;
int sayı = 10;
double sa?yi = 3.14;
short isim = WMArşiv;
DoğruDeğişken Tipi Örnekleri:
byte sayi = 5;
char isim = "WMArşiv";
double pi = 3.14;
int toplam = 600;
short toplamDeger = 1082;
Byte
Byte Java dilinin en düşük çaplı sayısal veri tutabilen birimidir. -128 ile 127 arasında oluşturulan sayaları hafızasında tutabilir. Eğer ki bu değer tipine 250 gibi bir sayı eklemeye çalışırsak bu değer byte tipinde döndürülemeyeceği için hata verecektir.
byte sayi = 5;
Yukarıda gördüğünüz gibi "sayi" adında bir veri değişkeni oluşturduk ve değerini 5 olarak değiştirmiş olduk. Yani sayi adlı değişkenimiz geçici hafızada 5 olarak beklemekte.
Short
Short genel olarak standart matematiksel işlemlerin de kullanılabilir. Değişken değeri -32768 ile 32767 arasındaki sayısal verileri hafızasında tutabilir. Küçük çaplı matematiksel işlemlerde kullanımı uygundur.
short sonuc = 15;
Yukarıdaki örnekte sonuc değişkeninin değeri 15 oldu. Yani sonuc adlı değişkenimiz geçici hafızada 5 olarak beklemekte.
Int
En yayın kullanılan büyük ölçüdeki matematiksel işlemlerin rahatlıkla yapılabildiği veri değişkeni tipidir. Değeri -2.147.483.648 ile 2.147.483.647 arasındadır bu sayede orta veya üstün matematiksel işlemleri rahatlıkla yapılabilir.
int aracAgirlik = 15897;
Yukarıdaki örnekte aracAgirlik değişkeninin değeri 15897 oldu. Yani aracAgirlik adlı değişkenimiz geçici hafızada 15897 olarak beklemekte.
Long
Sayısal veri tiplerinin en büyüğü Long tipidir. Değeri -9,223,372,036,854,775,808 ile 9,223,372,036,854,775,807 arasında bulunur, trilyonlar hesaplanmadığı sürece kullanımı gereksizdir değerinin büyüklüğü nedeniyle projenizde gereksiz yavaşlıklık sağlayabilir.
int uzaklik = 987526485;
Yukarıdaki örnekte uzaklik değişkeninin değeri 987526485 olarak atandı. Bu değişkenimiz geçici hafızasında uzaklik değişkenini 987526485 şeklinde bekletiyor.
Float ve Double
Rasyonel (ondalıklı) sayıların hesaplanması, işlemi veya değerinin tutulması için her iki veri tipinden birisi kullanılabilir. Aralarındaki tek fark Float değerinin sonuna "f" veya "F" harfi eklenmelidir aksi halde hata alırsınız.
float deger1 = 4.5F; //Doğru değer
float deger2 = 45.0; //Hatalı değer
float deger1 = 14.3f; //Doğru değer
Yukarıdaki kullanım float tipinde veri değişkeni oluşturmak için kullanılır.
double pi = 3.14;
double inc = 2.54;
Yukarıdaki örnek ise double kullanımına örnektir.
Char
Metinsel değerlerin tutulacağı temel veri tipidir. Char (karakter) veri tipinin içerisine sayı eklemekte mümkündür ancak eklenen sayılarla işlem yapılamaz. Örneğin 5 eklediğiniz zaman bu değere 8 eklemek isterseniz sonuç 58 olacaktır. Matematiksel işlemleri için kullanılamaz.
char forum = 'WMArşiv';
Char'a eklenen değerler tek tırnak içerisinde eklenmek zorundadır.
String
Metinsel değerlerin tutulacağı temel veri tipidir. Char (karakter) veri tipinin içerisine sayı eklemekte mümkündür ancak eklenen sayılarla işlem yapılamaz. Örneğin 5 eklediğiniz zaman bu değere 8 eklemek isterseniz sonuç 58 olacaktır. Matematiksel işlemleri için kullanılamaz.
string isim = "Ali Veli";
String ifadeye eklenen değerler çift tırnak içinde eklenmelidir.
Boolean
Java mantıksal değerlerini saklamak için boolean veri tipi kullanılmaktadır. Boolean veri tipi true ve false olmak üzere iki farklı değer alabilmektedir. Boolean veri tipi genellikle koşul belirtirken veya bir döngüde kullanılabilir. Kod geliştirirken boolean anahtar kelimesi ile tanımlama yapılır.
boolean Dogru = true;
boolean Yanlis = false;
Değişken Örnekleri
Değer tiplerinin nasıl oluşturulduğunu öğrendiğimize göre bu bilgilerimizi örneklerle pekiştirelim. Kopyala, yapıştır yapmak yerine kodları okuyarak NetBeans ortamında kendiniz yazmaya çalışırsanız bu bilgiler o denli kalıcı ve anlaşılır olacaktır.
Matematiksel İşlemler
İlk dersimizde de belirtmiştik Java için matematik minimum orta düzeyde gerekli diye. Yavaş yavaş işin içine matematiği eklemeye başlıyoruz. Şimdi aklımızdan bir örnek oluşturalım ve bu örneği koda dökelim.
- Örnek: Eklenen üç farklı dersin ortalamasını aldıran ve ekrana yazdıran programı yazın.
Önce düşünelim, matematiksel işlemimi nasıl olacak. Üç farklı ders dediğine göre ekleyeceğimiz notların bir birinden farklı olması gerekiyor, ortalamasını aldırmak içinde eklenen bu üç notu tekrar üçe böldürmemiz gerekiyor. Çıkan sonucu da farklı bir değere atayarak ekrana yazdırmamız istenmiş.
Üç farklı not için üç farklı sayılsak değişkenimizi oluşturalım:
short not1 = 56;
short not2 = 71;
short not3 = 48;
Not hesaplama işlemi yapmak için short değerinin bize yeterli olacağını düşündüm ve değerlerimi short tipinde oluşturdum. Sıra geldi bu üç notu toplayarak üçe bölmeye. Bu yapılan işlemi farklı bir değişken tipine aktarmam gerekiyor.
int ortalama = (not1 + not2 + not3) / 3;
Java'da matematiksel işlemler int değişkeni içerisinde yapılabildiği için ortalama değişkeni mi bu değer tipinde oluşturdum. Matematikte işlem önceliği parantez içerisinde ki sayıların olduğu için hemen bir parantez oluşturdum ve üç farklı notumu topladım. Daha sonra hesaplanan sayısı üçe bölmesini istedim. Yani matematiksel işlemi şu şekilde oldu:
56 + 71 + 48 sayılarını topla, sonuç 175 çıktı çıkan bu sonucu üçe böl, sonuç 58,3 çıktı not sisteminde yuvarlama işlemi olduğu için double ile değil int ile oluşturmuştuk ortalama değerimizi. 58,3 değeri otomatik olarak değer tipimizce 58'e yuvarlanacaktır (eğer 58,6 olsaydı bu sefer 59'a yuvarlanacaktı). Bu sonucu (58,3) ortalama değişkenine atadık. Bizden bu değeri ekrana yazdırmamız istenmiş hemen ekrana yazdırıyoruz:
System.out.println(ortalama);
Sonuç olarak ekranınızda ki işlem şu şekilde olmalı:
Hızımızı düşürmeden birde metinsel değer tipi oluşturalım. Yine aklımızdan bir soru oluşturalım.
- Örnek: Üç farklı metinsel değer oluşturun birincisi "WM", ikincisi "Arşiv" ve üçüncüsü ".com" olsun. Bu üç değeri birleştirerek ekrana yazdırın.
Bu örnekte matematiksel hiç bir işleme gerek yok, sayısal veri tiplerinde "+" (artı) işareti sayıları toplamak için kullanılırken metinsel değerlerde bu operatör birleştirme işlemi için kullanılır. Bizde üç farklı değer istenmişti önce bu değerlerimizi oluşturalım:
String cumle1 = "WM";
String cumle2 = "Arşiv";
String cumle3 = ".com";
Soruda istenildiği gibi üç farklı değerimi oluşturdum, bu değerlerin birleştirilip ekrana yazılması istenmiş, bu işlemi tek satırda ekrana yazdırırken println fonksiyonu içerisinde yapabilirim:
System.out.println(cumle1 + cumle2 + cumle3);
Ekran çıktımıza ve kod yapımıza birde editör üzerinden göz atalım:,
Umarım faydalı bir ders olmuştur, hız kesmeden Java derslerine devam edeceğiz. Yeni derslere geçmeden önce kendi sorularınızı oluşturup kendi cevaplarınızı, kodlarınızı üretmeye çalışın. Bir sorunda ki derste görüşmek üzere...