- Java Hakkında Genel Bilgiler
- Java Kurulumu
- Yeni Proje Oluşturmak
- Ekrana Mesaj Yazdırmak
Herkese merhabalar, WMArşiv ile Java kodlama derslerimize artık yavaş yavaş başlayalım diyorum. Bir programlama diline başlamadan önce bu dilin tarihçesi, nasıl ve ne şartlarda geliştirildiği sizlere ilham verebilmesi açısından önemlidir. Dersimize başlamadan önce Wikipedia üzerinden Java'nın tarihçesine göz atmanızı istiyorum.
Java'nın tarihçesini öğrendiğimize göre artık başlayabiliriz. Daha önceden C veya C++ gibi dillere hakim olan veya temel bilgileri bilen arkadaşlarımız bu derslerimizi gayet rahat bir şekilde sürdürebilecekler. Hiç programlama bilgisi olmayan arkadaşlarımız ise paniğe kapılmasınlar çünkü Java sanıldığı kadar zor ve karmaşık bir yapıya sahip değil. Java nesne tabanlı bir programlama dilidir, orta düzeyin üstünde matematiksel zeka ve iyi derece İngilizce bilgisi gerektirir. İlk etaplarda bunların pek bir önemi yok gibi düşünebilirsiniz, ilerleyen derslerde farklı daha net anlayacaksınız. Java dersimize başlamadan önce matematiksel veya yabancı dil üzerinde eksiklerinizden arınmanız başarınızı ve öğrenme becerinizi çok fazla arttıracaktır. Bu konu da anlaşıldıysa dersimize geçelim.
Java Kurulumu
Biz derslerimizde Java emülatörü olarak NetBeans'ı kullanacağız. Java, Oracle tarafından satın alındığı için yeni sitesi Oracle domaini üzerinden hizmet vermekte. İlk olarak buradan Java SDKlarının bulunduğu sayfaya giriş yapıyoruz. Bu adımda bize Java SE (Java Standart Editions) yeterli olacaktır, hemen sağ üstte bulunan NetBeans emülatörüne tıklıyoruz.
Daha sonra kullanıcısı sözleşmesini onaylamak adına "Accept License Agreement" seçeneğine tik atıyoruz.
İşletim sisteminize uygun olan kurulum dosyasını seçip indirmeye başlayalım. Bu adımdan sonra bilgisayarımızı Java sanal makineleştirmeye uygun hale getirmek için birde Java SDK (Java SE Development Kit) dosyasını indirmemiz gerekiyor. Buraya tıklayarak işletim sisteminize uygun olan SDK Dosyasını indirmeye başlayın.
İndirme işlemi tamamlandıktan sonra önce Java SDK dosyamızı daha sonra NetBeans dosyamızı kuralım. Kurulumlar işletim sistemlerine göre farklılık gösterebilir, bu nedenle kurulum adımını atlıyoruz, standart bir program kurmakla aynı işlemi gerçekleştiriyorsunuz.
Java'da İlk Uygulamamız
Her programlama dilini temel bir karşılama töreni vardır, Hello Word! bizde bu geleneği bozmadan ekrana, Merhaba dünya yazdıracağız. Bunun için ilk önce NetBeans ara yüzüne bir göz atalım.
Programı ilk kez başlattığımızda gördüğünü gibi bizi boş bir ekran karşılayacak. Java dili nesne tabanlı programlamaya yönelik olduğu için Visual Studio gibi bir ortam beklemeniz doğru olmaz. NetBeans benim en beğendiğim Java emülatörü, sadece, hızlı ve anlaşılır bir arayüze sahip. Dileyen arkadaşlarımız Eclipse'de kullanabilirler ancak ben derslerimde NetBeans üzerinden gideceğim için bu işlemi daha sonra ki adımlara bırakın. Şimdi yeni bir proje sayfamızı oluşturalım ve malum törene geçelim.
Sol üst menüde bulunan sarı klasör simgesine tıklayarak (kısayol tuşu CTRL+Shift+N) yeni proje sayfasını açalım. Kategoriler bölümünde bir çok seçenek görüyorsunuz bizim buradaki muhattabımız Java olduğunu için en üstte bulunan "Java"yı seçiyoruz daha sonra Projeler sayfasından "Java Application"ı seçiyoruz. Son olarak "Next" butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Bu adımda bize oluşturduğumuz proje hakkında temel bilgileri soruyor. Bunlara sırasıyla göz atalım.
- Project Name: Projemizin adını belirliyoruz.
- Project Locations: Projemizin kaydedileceği klasör yolunu belirliyoruz. Bu kısım standart kalabilir.
- Creat Main Class: Oluşturacağımız projeye otomatik olarak main kodlarının eklenmesini istiyorsanız bu alana tik atın. (Gereksiz uğraşmamak için tik atılabilir)
Son olarak Finish butonuna tıklayarak projemize giriş yapıyoruz.
Hemen sağ menüde göreceğiniz gibi projeler bölümüne projenizin adında bir source ve içerisine .java uzantılı dosya eklendi. Projenizde bulunan dosyaları bu alanda kontrol edebilecek ve düzenleyebileksiniz.
Merhaba Dünya!
Java'da yazdığımız herhangi bir kodu okutabilmek için kodların main metodu içerisine eklenmesi gerekir. Bizim kodlarımızı çalıştırabileceğimiz alan
public static void main(String[] args) {
// BU ALANA KOD YAZILACAK
}
Yukarıda bulunan örnekte ki gibidir. Az önce bahsetmiştik Hello Word! adettendir, ekrana yazı yazdırabilmek için Java'nın temel kodu "System.out.println("Mesaj");" şeklindedir. Main metodumuzun içerisine
System.out.println("Merhaba Dünya!");
yazıp çalıştırdığımızda ekran çıktımız Merhaba Dünya! olacaktır. Netbeans üzerinde yazdığınız kodları F6 tuşuna basarak derleyebilirsiniz.
Println komutu içerisinde bulunan çift tırnak arasına siz ne yazarsanız program o çıktıyı iletecektir. Örneğin:
System.out.println("En iyi webmaster forumu WMArşiv");
şeklinde mesaj vermesini istersek bu sefer ekran çıktımız "En iyi webmaster forumu WMArşiv" olacaktır.
Derlenen kod alt satırda size iletilecektir. Ekrana mesaj yazdırmak için kullanılan operatörleri ve bazı diğer işlemleri daha sonra ki derslere bırakıyorum daha ilk dersten kafanızı karıştırmak istemiyorum. Unutmadan söyleyelim ben örnek olması açısından proje adımda Türkçe karakter kullandım ancak size kesinlikle Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin. Umarım anlaşılır ve akıcı bir ders olmuştur, uzun soluklu ve devamlı geliştireceğimiz bir ortam olmasını temenni ediyorum sizlerle anlamadığınız, takıldığınız veya merak ettiğiniz soruları yorumlarınızla belirtebilirsiniz hepinize iyi çalışmalar.