Herkese Selamlar , 

Başlıktanda anlaşılacağı gibi popüler olan bir konu. Acabalar ve pek çok soru işareti . Konu ile ilgili araştırma , inceleme yapılacak pek çok şey var ama işin içine girmedende 

olmuyor. Evet bende ucundan bir Youtuber oldum . Ucundan kıyısından ama. MAceram 2 ay önce başladı . Bu süreçle ilgli paylaşımım olacak yazının konusuda. 

Uzatmadan başlayalım .Öncelikle neden diye sorun kendinize ... Hobi mi ? Eğlence mi ? Para mı ? KAriyer mi ?

Buna göre kendinizi ve çeşitli kabiliyetlerinizi sorgulayın. En basitinden kamera kullanabilirmsiniz , içerik üretebilirmisiniz , video editleyebilirmisiniz ? vs vs vs... liste uzayabilir. 

Hedef belirlemek ilk amaç olsun . Ne yapmak istiyorsunuz... Kısa klipler yani shortslar mı uzun yatay videolar mı ? Buradaki içerik ne olacak .?? Müzik , dance , bilgi paylaşımı , araştırma , komik videolar yada farklı konular. 

Bir kere şunu kesinlikle bilin , ya ben para kazanayım , tanınayım şeklinde gireckseniz bu işe öyle anlıtıldığı gibi değil durum.Keza Youtube veya diğer mecralarda anlatıldığı gibi kolay değil olay. Evet kanalı açıyorsunuz kısa bir sürede ama sonrası ....Sonrası kabaca şöyle gelişiyor ;

Süreç her profesyonel işte olduğu gibi progrrama dökersek , 

1- Hedef ve amaç belirlenmesi , buna uygun konuların seçilmesi ,

2- Konuyu belirlediniz , misal ; müzik yapıyorsunuz ve bununla ilgili oluşturduğunuz ürünleri koymak istiyorsunuz . Şunu kesinlikle bilin hiç birşekilde başkasının ürettiği görsel veya ses kullanılmamalı , eğer ilerlemek ve profesyonel olmak istiyorsanız kendi üretiminiz olacak. Yoksa kanal kapanır.  Neyse ürettiğiniz müziği işlemek ve klip haline getirmek istiyorsunuz , evet bunun için çeşitli uygulaalar ve telifsiz ürünlerin bulunduğu platformlardan faydalana bilirsiniz. Buralara üye oldunuz , klibi oluşturdunuz ve video edit yaptınız , olay bitmedi ... Videoda ham olarak alıp kullandığınız görseller Youtube süzgecinden geçerken tanınıyor ve edit sırasında klibe farklı efektler eklemeler yapmadıysanız şayet izleme parametrelerini kısıyor sistem ve beklentinin altında izlenme süresi ve sayısı alıyorsunuz. Bununla bereber kendi çekeceğiniz videoları aynı müziğiniz gibi rahatlıkla editsiz efektsiz de kullanabilirsiniz . Ama konu dikkat çekicimi değil mi ? görüntü kalitesi nasıl bunların her biri değerlendirilen parametreler. 

Bir kere doğru konuyu bularak o konu üstünde üretime devam etmek en mantıklısı ama bu birazda şansa bağlı. Şahsen 2 aylık süreç içinde , pek çok farklı konu işlemem rağmen bende halen istediğim performansa ulaşamadım. Sadece Türkiye'de 1 milyon üstünde kanal varmış ve bunların sadece 50binlik bir kısmı limit olan 1000 abone üstü. Her gün dünyada paylaşılan milyonlarca içeriği düşünün. Açıyorsunuz bakıyorsunuz bunu bende yaparım diorsunuz ve hatta daha iyisini yapıyorsunuz ama bu parametreler işinizi zora sokuyor. Gerçekten ciddi bir plan ve sabır isteyen bir süreç. Gerçekten bir iş dalı. 

3- Bu kısımları tamamladınız ve bir gmail hesabı üstünden kanalınızı kurdunuz. Kanalı kurarken tamamen gerçek kişisel verilerinizi kullanın. Adınız ve yaşadığınız ülke gibi . İlerde kim bilir tutulusa kanalınız ödemelerde sıkıntı yaşayabilirsiniz yoksa. Kimlik doğrulama aşamalarına doğru cevaplar veriniz ve hata yapmayınız . Kanal için niş yani dikkat çekici bir başlık bulunuz , ayrıca güzel bir logo ve kapak fotosuda önemli . Kanal içeriği açıklamalarına farklı diller ekleyiniz. AI lardan faydalanın çeviriler için. Kanalınız bu doğrultada hazırlandı diyelim ,

4- Evet artık kanala videonuzu yükleyebilirsiniz. Bu arada shortslar 50 sn kadar uzunlukta 9:16 ebatlarında bunu Youtube algııyor ve otomatik olarak shorts a çevirebiliyor. Uzun videolar ve yatay format 16:9 olması durumnda yavaş yavaş işlenmeye başlıyor. 1 saatlik bir videonun kanala işlenmesi ortalama 3 - 4 saat arası bu yaklaşık 1080p yüksek kaliteli videolar için geçerli . Şayet 2k yada 4 k yükleyim derseniz bu süre 3 yada 4 katı olabiliyor. Tabi bu süreyi ben kendi kullandığım internet hızıma istinaden söylüyorum. 50 mb indirme ve 15 mb yükleme hızım var , Fiber bağlantısı olan şanslı , 200 mb lere kadar yükleme hızında yükleme süreside tabiki misliyle düşer.  Video Youtube tarafından incelenip sisteme yüklendi evet artık dünya üzerinde bir eseriniz oldu , bu arada video için en uygun dikkat çekici başlığı ,hashtagleri ve açıklamaları hazırlayıp video ile birlikte yayına sunun . 

5- BAkıyorsunuz ve izlenmeye başladınız ,  artık süreç takip aşamasındanız. Tüm analitik , takip ,inceleme ve değerlendirmeler Youtube tarafından size sunuluyor , bunun için YT Studio kullanıyorsunuz .

Hemen hemen her veri mevcut. İZlemeler artıyor herşey yolunda ve yeni bir yükleme için hazırsınız demektir . Fakat stabil gibiyorsanız muhakak yukarıda bahsettiğim hususlardan birini atladınız demektir. 

Ben halen maceraya devam ediyorum . Yılmaya niyetim yok , farklı kanallarla ilgli aklımda farklı fikirler var ve başlangıç kanalında bir tempo yakaladığımda diğer fikirlerimide hayata geçireceğim. Bence sizde yarın yarın diye ertelediğiniz bir planınız varsa artık  beklemeyin ve hemen uygulamaya başlayın. 

Dilerseniz Youtube da yenice inşa ettiğim kanalımı ( https://m.youtube.com/results?search_query=orbit+tunesjuke )

inceleyip olumlu olumsuz geri dönüş yapabilirsiniz. Tabiki daha fazla  bilgi için merak ettiklerinizide sorabilirsiniz .

Saygılar , 

157128-68c40b16d279c.png