Kaslı ve güzel bir vücuda sahip olmak için çok çalışmak yetseydi, inşaatlarda çalışan amelelerin mükemmel vücutları olurdu... aksine... çoğu tıfıl insanlardır.... oysaki çok çalışıyorlar, onlarda yürüyor, koşuyor, ağırlık kaldırıyor... ama tıfıllar işte... niye?
çünkü bu çalışmaları sadece yapmak ASLA yetmez... bir aheng ve disiplin içinde yapmak gerekir... bunuda ya body salonlarında ya da bir eğitmenden ders programı alarak yapmak gerekir... hatta bazen bu da yetmez ve doping alman gerekir (bunuda spekülatif hareket olarak benzetelim, yani internet diliyle "bot")
Bir siteye kalkışırken (yani bir projeye)... kendinize bir kaç altın soru sormanız lazım;
Hedef kitlem kimler?
Aylık kazancımın ne olmasını istiyorum?
Bu kazancın ne kadar süreden sonra rayına oturmasını istiyorum.
Kendime belirlediğim hedef kitlenin, yaptığım atılıma ihtiyacı var mı?
Yaptığım atılımdan piyasada çok fazla var mı? (rekabetçileriniz)
ve tabiki istikrar ve disiplin
bu sorulara yanıt vermeden sittimseme ka-za-na-maz-sı-nız.
Örnekle devam edeyim (sizin için aradım buldum, daha önce yazdığım bir iki yazıyı yapıştırıyorum, okursanız ne ala)
İlk yapmanız gereken, kendinize bir soru sormak;
- "Beklentim Ne?"
Beklentinizin cevabına göre hareket etmeniz gerekir. Kendinize aylık bir betlenti paketi oluşturmanız lazım.
Oluşturmanız gereken paket;
a-) Sitemi daha da kaliteli hale getirmek
b-) Sitemden para kazanmak
Eğer "a" ise, akıllı paketler almanız gerekir. Açıkça söylemek gerekirse, aldığınız paketlerin patlak çıkıp çıkmaması o kadar da önemli değil. Niye derseniz;
Alacağınız paketi direk sitenize uygulatmaya kalkarsanız bu büyük bir risk olacaktır (siteniz için). Yani bu durumda ne yapıyor olduğunuzun %100 bilincinde olmanız gerekir. Bu bilince sahip değilseniz, minik bir iki paravan site kurup, o siteler üzerinde 1 ay kadar bir uğraşıdan sonra, alacağınız paketleri o siteler üzerine uygulatıp sonuçlarını izlemeniz daha doğru olacaktır. (Tabi bu noktada paketler konusuda kendi içinde dallara ayrılır... Trafik sağlamak için, tanınmak için, üye çekmek için vs. vs.vs.)
Eğer "b" şıkkı ile ilgileniyorsanız, yine kendinize bir soru daha sormanız gerekecek; "Aylık ne kadar beklentim var?"
Beklenti şeklinize göre alımlar yapmanız gerekir.
- Sitenizden link satışları yapabirsiniz (Buda ikiye ayrılır. Profesyonelce link satan sitelerden satış yapmak (backlinks.com gibi) veya bu forum ve benzerlerinde topic açarak link satmak)
- Banner reklam alımları (yine aynı şekilde profesyonel olarak yapan sitelerden veya kendi kendinize topicler açarak almaya çalışmak)
- Sitenizin içeriğine göre, direk hedef kitlenizden reklam almak. (Atıyorum; Siteniz "moda" sitesidir ve günlük 1k kemik ziyaretçiniz vardır, bu durumda moda evlerine istatistiklerinizi göndererek, oraların reklamlarını alabilirsiniz) (Kendi adıma, ben tüm özel projelerimde sadece bu şıkkı kullanıyorum)
Başka örnek;
Film sitesi kuruyorum (bunu herkes yapıyor)
Ve bir konu belirliyorum (örneğin "aşk filmleri")
Sitede sadece "aşk filmleri" yer alıyor... e diyeceksiniz ki, belki herkes değil, ama bu da yapılıyor (azda olsa)
Sonra gidiyorum imdb ve benzeri otorite sitelere (türk veya yabancı)
En çok tutulan (top 100 gibi) filmleri es geçiyorum. Niye? Çünkü en çok tutulan bir film varsa, sırf meraktan bile olsa, ekstradan "tık" alıyor ve tutulmuyor bile olsa, ivme kazanarak, harbiden en çok tutulan olmaya başlıyor.
Ben ne yapıyorum?
Yorumlarına bakıyorum ve en çok yorum alanlar içinden, olumlu yorum alanları seçip teeeek tek koyuyorum... disiplinimi bozmadan 3 ay yapıyorum bunu... günde 5 er dakikadan 6 film (yani yarım saat ayırarak) koyuyorum... bu da 3 ayda 500 film yapıyor.... birazda teknoloji katıyorum işin içine ve ben haberi eklediğimde otomatik olarak önce ping sonra im... 2 aydan sonra bana ortalama günde 3-4$ getiriyor... buda ayda 100-150$ yapıyor... paralel zamanda bunun gibi 10 farklı kategoriye giriştiğim için toplamda 10 site için 2 ay boyunca günde 5er saat çalışmış oluyorum... ve artık siteyi bırakıyorum...
ve sonuç;
10 site birden aylık 2000 TL civarında sadece adsense den para kazandırıyor... kimsenin mıçında filanda link satmak vs için uğraşmıyorum... tabi bu sitelerden kendime çıktığım linklerde ekstra kârım olarak kalıyor.
ve bunun gibi sürekli proje üretiyor, faaliyete geçiriyor, arkasında duruyor ve çalışıyorum/yatmıyorum.
Herkesin rekabet halinde olduğu yerden ka-za-na-maz-sı-nıııız... kendi çöplüğünüzü seçin ve asla sidik yarıştırmıyor, akıl yarıştırmaya çalışıyorum... ve kimsenin bişeysiyle gerdeğe girmiyorum.
bunları yapın demiyorum... sadece harmanlayın ve uykunuzu genişletin diyorum...
birde geçenlerde tek tek hazırlıdığım bir liste var... buda işin teknik boyutu... başka hiç bir şeye ihtiyaç yok,
bu yönergeleri uygulayın uçuşa geçersiniz :)... işte
googledan seo yönergeleri.