Mfa
WM Aracı
Kullanıcı
-
Üyelik
18.06.2019
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Mezun
-
Konum
Ankara
-
Ad Soyad
M** A**
-
Mesajlar
986
-
Beğeniler
304 / 308
-
Ticaret
1, (%100)
Selamun aleykum;
Buna benzer bir talebi bundan 10 yıl önce bir kaç webmaster sitesinde tartışmıştık, yine açmak istedim. Bildiğimiz gibi global anlamda çok fazla CMS, forum vb yazılımlar var. En meşhurları wordpress, joomla, drupal, mybb, phbb vb. Ücretli olanlar da vbulletin, xenforo vb forumlar. Bizim yazılımcılarımız genelde bu scriptlere eklenti ve tema yazmakla uğraşıyor. Neden ülkece kendi scriptimizi hazırlayıp dünyaya sunmuyoruz?
Tamam bu işler kolay değil biliyorum ama çok kaliteli yazılımcılarımız var, SEO uzmanlarımız, tasarımcılarımız var. Hatta tekil olarak script yazıp ücretli/ücretsiz dağıtan yetenekli ustalarımız var. Neden bir wordpress çıkaramıyoruz? Neden bir mybb yapamıyoruz ki?
Bir taraftan hazır scriptlere eklenti ve tema yazarak para kazanmak var evet ama bu konularda hep yurtdışını beslemiş oluyoruz. Türk yapımı bir script yapıp dünyaya pazarlamak güzel olmaz mı?
Wmaraci, ***, iyinet vb webmaster yönetimleri de bir el atsa topluluk kurulsa ben inanıyorum ki üstadlarımızla sağlam bir topluluk oluşturabiliriz. Önceki yıllarda küçük çaplı yerli scriptler, yerli yazılımlar hakkında haberler çıktı çok defa. Ama hiç biri varlığını sürdüremedi çeşitli sebeplerden dolayı. Ee şimdi bunlardan da ders çıkarıp sagl bir topluluk kurulabilir. Şahsen bizim yazılımcıların wordpress den daha stabil bir çekirdek yapabileceğini düşünüyorum.
Bu işe ticari bakanlar olabilir. Yine onlar da kazanacak eklenti, hizmet ve temalarla. Yani böyle bir topluluk kurulmasını çok istiyorum yıllardır. Dünyaya Türkiye'den servis edilebilir. Çeşitli zorlukları var ama bir yerden başlanması lazım değil mi? Ne düşünüyorsunuz?
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
Üyelik
06.03.2017
-
Yaş/Cinsiyet
26 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
Konum
KKTC
-
Ad Soyad
V** S**
-
Mesajlar
3084
-
Beğeniler
1387 / 910
-
Ticaret
29, (%100)
Yazmıyor değil yazamıyor hocam ülkemizde gerekli alanlara yeteri kadar destek verilmiyor malesef
-
Üyelik
27.04.2015
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Adliyede Zabıt Kâtibi
-
Konum
Mersin
-
Ad Soyad
F** A**
-
Mesajlar
14
-
Beğeniler
0 / 5
-
Ticaret
0, (%0)
Kardeşim içindeki bu coşkulu isteğin sebebini biliyorum. Ama işin kendisi zor değil, üzerine emek harcanması zor. Şöyle anlatayım sana. Bizim bu işi bitirebilecek beyinlerimiz tabi ki var. Ama öncelikle iyi bir grubun kurulması gerekir. Bu en önemli nokta çünkü 3 kişilik çok sağlam bilgisi olan kişilerden bir grup kurduk diyelim. Eğer ki aralarındaki iletişim kötüyse ve anlaşamazlarsa proje çok değil ilk haftadan çöp kutusuna postalanır. Hadi iletişimi de başarılı bir şekilde sağladık diyelim, mecburen şu an çalıştıkları işten ayrılıp tamamiyle bu projeyle ilgilenmeleri gerekir çünkü öyle mesai bittikten sonra akşam 2-3 saatlik bir göz atmayla sadece bu proje değil maalesef çoğu proje release aşamasını büyük ihtimalle göremeyecektir. Hadi adamları işlerinden de çıkartıp sadece bu projeyle uğraşmalarını sağladık diyelim, bu adamlar elektrikle çalışan robotlar değil sonuçta karınlarını doyurmamız lazım bir şekilde. Yani anlayacağın çalışmadan bir gelirlerinin olması lazım. Ona da sponsor deniliyor işte. Ülkemizde de şu anda çoğu yatırımcı gözü kapalı bir yazılım projesine kaynak bağlamıyor. Ekonomiden ötürü çekiniyorlar haliyle. Ama biz şanslıydık, 5 kişilik grubumuza kişi başı en az asgari ücretle destek sağlayabilecek bir sponsor da bulduk diyelim. Ee nolacak işin sonunda? Yazdığımız projeyi satabilecek miyiz. Neticede sponsor yaklaşık 3-4 ay süren (test-release-feedback-bug fixing) proje sonunda harcadığı 40-50 bin liranın ona misliyle kâr getirmesini isteyecek. Yapmakla kalmıyor iş, satmamız da lazım. Sizce şu an piyasa gerçekten bu yazılımı talep edip para verip alır mı? Çok iyimser bir istek tabi ama maalesef buna harcayacak zaman ve kaynağımız pek yok gibi görünüyor. Sonuçta bilen bilir Kaan Aslan üstadın başını çektiği koskoca CSD topluluğunun yerli kernel projesi bu türlü sebeplerden ötürü tarihin tozlu sayfalarına karıştı.
-
Üyelik
29.01.2016
-
Yaş/Cinsiyet
38 / E
-
Meslek
Wordpress Developer
-
Konum
İstanbul Anadolu
-
Ad Soyad
T** Y**
-
Mesajlar
909
-
Beğeniler
394 / 399
-
Ticaret
3, (%100)
Bizdeki en temel sorun "Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok" mantığı. Yandex türkiyeye ilk geldiğinde Türkiye CEO'suna sorulan soru yandex browser'ın neden crome editi olduğuydıu. CEO bir Türk olarak "Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok" zaten açık kaynak bir popüler tarayıcı var dedi...
Sanırım konuyu özetliyor.
1 kişi bu mesajı beğendi.
Mrtcn
PrismaCSI
Kullanıcı
-
Üyelik
06.09.2013
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
Cyber Sec & Project Manager
-
Konum
Ankara
-
Ad Soyad
M** G**
-
Mesajlar
3356
-
Beğeniler
481 / 1987
-
Ticaret
10, (%100)
Ya tekerleği tekrar niye icaat ediyoruz durduk yere, takmayın şöyle şeylere arkadaş ya sene 2019
2 kişi bu mesajı beğendi.
-
Üyelik
10.01.2014
-
Yaş/Cinsiyet
28 / E
-
Meslek
Bilgisayar mühendisi
-
Konum
İstanbul Anadolu
-
Ad Soyad
A** Ç**
-
Mesajlar
2472
-
Beğeniler
934 / 1174
-
Ticaret
41, (%100)
Türkiye'deki en büyük sorun destek verilmemesi. Örneğin birisi tamamen özgün bir yerli arama motoru yazıyor ama millet çıkıp "bu ne biçim arama motoru" diyip karalamaya başlıyor ve böyle böyle derken o emek 2 gün sonra çöpe gitmiş oluyor tepkilerden dolayı. Yerli şeylerin kötü olduğunu düşünüp sanki yabancının yaptığı şey ilk gün yazıldığından beri mükemmelmiş gibi davranıyoruz.
Örneğin Rusların kendilerine ait yerli uygulamaları var ve Rus halkı o uygulamalar dışında şeyleri kullanmıyorlar. Ama bizde yabancı hayranlığı olduğu için malesef ilgiyi hakeden şeyler ilgi görmüyor.
1 kişi bu mesajı beğendi.