Yorumların hepsini okudum ve konuya kendimce cevap vermek istiyorum.
Ben, ülkemize nükleer santrallerin kurulmasını canı gönülden istiyorum. Türkiye nükleer santralleri kuracak, geliştirecek ve işletecek bilgiye, teknolojiye ve mühendislere sahip olmalıdır. Bunun aksini isteyen adamın bu ülke vatandaşı olduğundan şüphe ederim.
Terör falan diyenlere Pakistan'da terör, vs. olay yok mu? İran'da yok mu?
Ermenistan'daki nükleer santralin süresi doldu ve hala faal? Hadi eylem yapın!
Diyeceksiniz ki Almanya, Fransa vs. santrallerini teker teker kapatıyor? Evet haklısınız, kapatıyorlar. Ama süresi dolmaya yaklaşanları! Almanya'da ve Fransa'da şu an yeni santraller için çalışmalar var.
Tamam nükleer santral diyoruz ama iş sadece nükleer santralle bitmiyor. Nükleer santralle birlikte yenilenebilir enerjilere ve enerji israfını önlemeye yönelik yatırımlar da yapılmalı. Aşağıda birtakım tespitlerim var. Lütfen okuyunuz.
Türkiye'de yalıtımsız binalar 1 yılda, 2 nükleer santrale eş enerji kaybına yol açıyormuş. Nükleer santrale sıkı bir şekilde karşı çıkan bir internet gazetesinde okumuştum zamanında. Ama adamların santrale karşı çıkmaları neticesinde bu haberi yapmaları demek değildir ki bu adamları sallayalım. Boşverelim. Adamlar haklı. Bknz.
http://t24.com.tr/haber/yalitimsiz-binalar-2-nukleer-santrale-esdeger-enerji-kaybina-yol-aciyor,237734
Enerji israfıyla ilgili 2012 Ekim'inde yayınlanmış bir gazete haberi daha diyorki;
Yılda 13,5 milyar lira (
http://www.zaman.com.tr/ekonomi_turkiyenin-enerji-israfi-6-bakanligin-butcesinden-daha-fazla_2008767.html ), yani Dolar 2 TL desek; 6,75 milyar dolarımız her sene boşu boşuna cebimizden çıkıyor. Son 12 aylık cari açığımızın 60 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde (
http://sozcu.com.tr/2014/ekonomi/cari-acik-aciklandi-3-484815/ ) rakamın büyüklüğü anlaşılabilir.
Ayrıca 13,5 milyar TL ile yaklaşık 3 Marmaray yapabileceğimizi de hesaba katalım.
Rüzgâr enerjisi diyelim:
Birçok ülke enerji ihtiyacının büyük kısmını rüzgar enerjisi ile karşılıyor. Şimdi teker teker hepsini, oranlarını vs. yazamayacağım araştırırsanız bulursunuz.
http://enerjienstitusu.com/2014/02/18/turkiye-ruzgar-enerjisinde-hollandayi-geride-birakarak-avrupada-ilk-10a-girdi/ adresindeki habere bakarsak aslında Türkiye rüzgar enerjisini kullanmıyor değil. Avrupada ilk 10 içerinde. Avrupada 1. olan Almanya 31 GW, 2. İspanya 23 GW, 3. İngiltere 10,5 GW enerjiyi her sene rüzgardan elde ediyor. Listede 10. olan Türkiye'de ise 1. Almaya'nın yalnızca 1/10'u kadar enerji üretiyor.
Pastadan payımızı artırmamız gerektiğini düşünüyorum. ( Bu arada eklemekte yarar var, bu ülkelerin hepsinde nükleer santral de bulunmaktadır. Bknz.
http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCkleer_reakt%C3%B6rler_listesi )
Ayrıca sadece karaya değil, denizlere de rüzgar türbinleri kurulabilmektedir. Gökçe ada ya da başka bir adamızın açıklarına hali hazırda kurulu türbinler olduğunu da eklemekte yarar var.
Sıra güneş enerjisinde:
Ülkemiz güneşlenme süresi ve aldığı kalori bakımından oldukça iyi durumdadır ama bunu gerektiği kadar kullanamamaktadır. Bknz.
www.solar-academy.com/menuis/Turkiye-de-Gunes-Enerjisi-Potansiyeli-ve-Kullanimi.021859.pdf
Biz emeklerken Amerika'da adamlar güneş enerjisi tarlası kuruyor. Bknz.
http://www.elektrikport.com/fotoport/dunyanin-en-buyuk-gunes-enerji-tarlasi-kaliforniyada-kuruldu/1221
Ayrıca konuyu araştıran arkadaşlara aşağıdaki araştırmaya göz gezdirmenizi öneririm:
http://www.rekabet.gov.tr/File/?path=ROOT%2FDocuments%2FPer%25c5%259fembe%2BKonferans%25c4%25b1%2BYay%25c4%25b1n%2Fperskonfyyn138.pdf
Velhasıl benim ulaştığım sonuç, aynı yukarıda da belirttiğim gibi; Türkiye nükleer enerjiyi üretmek zorundadır. Fakat buna paralel olarak yenilenebilir enerjilere de yatırım yapılması zorunludur. Üstte verdiğim dosyada diyorki, Türkiye'de rüzgar enerjisi 2009 yılı itirabiyle toplam enerjinin yalnızca %0.8 ini karşılamaktadır. Düşünün artık.
Şimdi bakkal hesabı yapmak istiyorum:
13,5 milyar Tl israf ediyoruz. Etmesek.
13,5 milyar Tl nükleerden kazansak.
Toplam 27 milyar tl. Rüzgar ve güneşten de hadi 3 milyar TL daha kazanalım.
30 milyar TL. 15 Milyar Dolar. Cari açığın 4'te 1'i. Büyük para değil mi? O para içeride bize yol, köprü, havalimanı ve ELEKTRİK olarak dönse kötü mü olur?
[ 40. yıl hesabı gibi oldu ama olsun :) ]
Yorumlarınızı bekliyorum.